Kara enerji, Kara madde ve Madde Nedir?

Karaenerji, Karamadde ve Madde Nedir?

Karaenerji; Evrenin hızlanarak genişlemesine neden olan kaynağını henüz bilmediğimiz bir enerjidir. Evrenin yaklaşık % 76'sını oluşturur.

Karamadde; Galaksilerin beklediğimizden daha hızlı dönmesine neden olan ve galaksileri çimento gibi birbirine bağlayan kaynağını henüz tanımlayamadığımız bir maddedir. Evrenin yaklaşık % 20'sini oluşturur.

Geriye kalan her şey, evrendeki yıldızları galaksileri gezegenleri... Ve vücudumuzdaki atomları meydana getiren tanımlayabildiğimiz maddeyi oluşturur. Yaklaşık Evrenin %4'ü kadardır.

Görselde bunlar belirtilmiştir.

com-28m0tirg4jawmqennjnh.jpg
A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
12
12 CEVAP

Karanlık enerji ve karanlık maddeyi birbirine karıştırmayalım. Karanlık madde galaksileri bir arada tutan ek yerçekimi alanını oluşturuyor. Boşluğun enerjisi olan karanlık enerji ise Evren'in son 5 milyar yılda gittikçe hızlanarak genişlemesinden sorumlu.
Bilim insanları Evren'in büyük patlama anında küçücük bir noktadan başlayıp son 13,78 milyar yılda genişleşerek bugünkü büyüklüğüne ulaştığını düşünüyorlar.
Fizikçiler Evren'in hızlanarak genişlemesini ise şöyle açıklıyor: Karanlık enerji uzay boşluğunun enerjisi ve uzay boşluğu bile tümüyle boş değil. Ayrıca enerjisi de sıfır değil, sıfırdan yüksek bir değer. Demek ki Evren genişledikçe boşluk büyüyor. Boşluk büyüdükçe boşluğun enerjisi de artıyor.
Son 5 milyar yılda Evren öyle genişledi ki artık boşluk, karanlık enerji ile Evren'in gittikçe hızlanarak genişlemesine neden olmaya başladı.
Karanlık enerjinin ne olduğunu bilmiyoruz. Tahminlerimiz var ama ispat edemedik. Üstelik fizik formülleriyle hesapladığımızda, karanlık enerji bugün uzayda ölçtüğümüz miktardan trilyonlarca kat güçlü çıkıyor (10120 kat). Fizik bilgimizin eksik olduğu belli.
Ayrıca karanlık enerjinin ne olduğunu bilirsek Evren'in nasıl yok olacağını da öğreneceğiz. Bu konuda büyük çökme, ısıl ölüm ve büyük yırtılma gibi teoriler var. Acaba hangisi gerçek bilmiyoruz.
özellikle Evren gittikçe hızlanarak genişliyorsa uzayın 22 ie 30 milyar yıl içinde parçalanması gerekiyor. Çinlilerin büyük yırtılma dediği bu senaryonun doğru olup olmadığını ispatlamak için karanlık enerjinin sırrını çözmemiz gerekiyor.

K

Teşekkürler.

Aysen Gözler 5 yıl