Kuantum fiziğinde parçacıklar gözleme göre hareket ediyorsa dünyada biz var olduğumuz sürece var olmuyor mu?

Kuantuma göre atom altı parçacık bizim bakıp bakmadığımiza göre hareket ediyor diye biliyorum. Bu durumda dış dünya biz var olduğunu düşündüğümüz sürece var demek mi oluyor?

O
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
28
28 CEVAP

Yahu, beni ve bilim insanlarını delirtiyorsunuz. Soru sorun önce: "GÖZLEMEK NEDİR?" Atomaltı bir parçacık var ve onu gözlemleyeceksin. Bunu nasıl yapabilirsin? Atomaltı parçacıklar ışık parçacığı olan "foton" boyutlarına yakın nesneler. Foton ne? Foton, senin "gözlem yapmanı" sağlayan şey. Senin atom altı parçacığı gözlemleyebilmen için parçacığın üzerine foton gönderip, fotonun parçacığa çarpıp sana geri dönmesi gerekmiyor mu? Eee sen parçacığın kafasına foton ile vurdun. Zavallı parçacığın şirazesi kaydı! E bir zahmet gözlediğini farketsin değil mi?

Şimdi devam edelim: Gözlem neymiş? Bir atomaltı parçacığa başka bir parçacığı çarptırıp yansımasını sağlamak, sonra yansıyan parçacığa bakarak o atomaltı parçacığın ne olduğu hakkında yorum yapmakmış. Sen o parçacığa başka bir parçacık çarptırdığında, o anda ne durumdaysa başka bir duruma geçmesine sebep olmadın mı? Parçacık, kafasına başka bir parçacık çarptırdığın için farklı davranmak zorunda kalmadı mı?

Bu kadar basit şeyleri düşünmeden anlamsız anlamsız yorumlar yapıyorsunuz, çıldırtıyorsunuz insanı.

Z

Abi atom altı parçacıkarın bilinci varmış gibi yorumlar yapılmış onu da bir açıklasanız

Eray Turaçlar 6 yıl

Gözlemlendiğini biliyormuş falan

Eray Turaçlar 6 yıl

Eray Turaçlar parçacıklar hem dalga hem de parçacık tabiatında ve bu özellik bize çift yarık deneyinin gösterdiği gibi, bu çift yarığa gönderilen bir elektron yarıkların arkasındaki perdede sanki iki elektron varmış gibi iki gölge izi oluşturuyor ve bu bizi elektronun gözlemimizi farkedip ona göre pozisyon aldığı yanılgısına sürüklüyor. Aslında tek elektron var ama ışık hızı ile hareket ediyor, hem de dalga özelliği ile. Bu bütün parçacıklar için geçerli olup, bize gözlemlendiklerini sanki biliyorlarmış yanılgısı oluşturuyor.

Serdar Kızıldağ 6 yıl

Bu yanılgı, Heisenberg in ünlü Belirsizlik İlkesi nden kaynaklanıyor. Bu ilkeye göre, bir parçacığın belirli bir anda belirli bir konumda gözlenebilmesine olanak yok. Bu durumda biz dış dünyanın var olduğunu düşündüğümüz sürece var olduğu yanılgılı sonucuna varıyoruz ve bu gerçek bilim değil, çöp bilim.

Serdar Kızıldağ 6 yıl

Çöp bilim dediğiniz şeylerle zamanda yolculuk ve ışınlanma deneyleri yapılıyor.

Oğuzhan İntepe 6 yıl

Sezar cifte yarik deneyi hakkinda bir makale yayinlayip roma yi aydinlatabilir misin?

Kaan Şenkul 6 yıl

http://rasyonalist.org/yazi/maddenin-dalga-parcacik-ikiligi-cift-yarik-deneyi-ve-varyasyonlari/

Ercan Akalın 6 yıl