Kur'an da ki yetim konusu ve verilen mesaj

NİSA 3 : YETİM KIZLAR mı? SİZ ŞAŞIRMIŞSINIZ !

Once ayetin ARAPÇA -TÜRKÇE sini alalım :

1. ve in hıftum: Ve eğer korkarsanız
2. ellâ : ... Olmama, ... Olamama
3. tuksitû : adaletle davranmanız
4. fî : hakkında, konusunda
5. el yetâmâ : yetimler
6. fe inkihû : o zaman, o taktirde nikâh edin
7. mâ tâbe: Helâl olanı, hoşunuza gideni
8. lekum: Sizin
9. min : ... Den, ... Dan
10. en nisâi: Kadınlar
11. mesnâ : ikişer
12. ve sulâse: Üçer
13. ve rubâa: Dörder
14. fe: Fakat, artık, öyleyse, o taktirde
15. in hıftum: Korkarsanız
16. ellâ : ... Olmama, ... Olamama
17. ta'dilû : adaletle davranırsınız
18. fe: Fakat, artık, öyleyse, o taktirde
19. vâhideten: Bir adet, bir (kişi)
20. ev: Veya
21. mâ meleket: Sahip olduğu şey
22. eymânu-kum : (sizin) elinizin altındaki
23. zâlike: İşte bu, bu
24. ednâ : çok yakın, daha yakın, daha uygun
25. ellâ : ... Olmama, ... Olamama
26. teûlû : zulmetmeniz, haksızlık etmeniz, adaletten ayrılmanız

MEALİ: Ve eğer yetimler konusunda adalete riayet edemeyeceğinizden korkarsanız, o taktirde hoşunuza giden (size helâl olan ) kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın. Fakat, eğer (onlara da) adaletle davranamayacağınızdan korkarsanız o zaman bir tane ile veya elinizin altındaki sahip olduklarınızla (cariyelerinizle) yetinin. İşte bu, adaletten ayrılmamanız için daha uygundur.

İnternette yaklaşık 30-40 MEALin olduğu sayfaya girin hemen hemen bütün çoğunluk ayete (YETİM KIZLAR ! ) diye başlamış. Oysa ayet = el yetâmâ : yetimler dediği halde.... 3 yaşındaki ERKEK bir çocukta YETİM değilmidir? Neden Yetim Kızlar diye çeviriyorlar? Çünki birazdan Kadınlardan bahsedecek ya. Yetim KIZları alamıyorsanız KADINları alın diye bir MANTIK üretecekler.

Ayet (ADALETE RİAYET EDEMİYECEĞİNİZDEN KORKARSANIZ ) diye devam ediyor.
Adam şoyle düşünüyor: Yetim kızlarla evlenmekten korkarsam DUL kadınlardan almalıyım.

Aslında bu ayetin bir oncesine ve KONUsuna bakılsa SAVAŞ zamanıdır ve SAVAŞ zamanı DUL ve YETİMler çoğalır. Babası savaşta olmüş bir çok çocuk yetim kalır ve bunların Miras hukuku olduğu gibi kadınlarada İŞ SAHASI olmıyan toplumlarda hayatın devamı için bu Kadınların Hukuku soz konusudur. Konuya toplumsal OLAY olarak bakarsanız YETİMlerden bahsettiği yerde ( YETİM KIZLAR) diye çevirmek Kurana ve verilen mesaja hakaret olarak gorulmesi gerekmektedir.

İşte burada NİSA 2 ayeti okumamız gerekiyor.

1. ve âtû : ve veriniz
2. el yetâmâ : yetimlere
3. emvâle-hum: Onların mallarını
4. ve lâ tetebeddelû : ve değiştirmeyin
5. el habîse: Pisi, kötüyü, zarar vereni
6. bi et tayyîbi: Temiz ile, iyisi ile, helal ile
7. ve lâ te'kulû : ve yemeyin
8. emvâle-hum: Onların mallarını
9. ilâ emvâli-kum: Kendi mallarınıza, sizin mallarınıza
10. inne-hu: Muhakkak ki o
11. kâne: Oldu, ... İdi, ... Dır
12. hûben: Günah
13. kebîran: Büyük

MEALİ: Yetimlere mallarını verin ve iyisinin yerine kötüsünü koyup değiştirmeyin ve onların mallarını, kendi mallarınıza katıp yemeyin; çünkü bu, pek büyük bir suçtur.

Savaş zamanı bir çok babası olmüş çocuk için ayet (YETİM ) diyerek bütün kız -erkek bütün YETİmler hakkında fetva veriyor. Bu ayetin devamı Nisa 3 te gozler 4 KADIN alma sevdasına bürününce bu YETİMler nedense ( YETİM KIZLARa ) donüşüyor. YETİMlere HAKKını verin diyen ayetin ardından YETİMler konusunda Adalete riayet edemiyeceğinizden korkarsanız diye devam ediyor.

1. soru: Adalete riayet edemiyeceğinizden korkuyorsanız ...... Madem korkuyoruz neden 3-4 kadın alalım? Diye sorulmuşmu? Ayet adaletli davranacaksanız alın demiyor..

2=) Hem ADALETE riayet edemiyeceğimizden korkuyoruz ( korkuyorsanız ) diyor ayet çünki. Hemde 3-4 kadın alacağız. İnsan adalete riayet edemiyeceğinden korkuyorsa yapacağı işten çekinir ve yapmaz. Bu sorgulandımı ?

3=) İşte bu konuda YETİM kızlarla ben adaleti sağlıyamam o zaman gider KADINlardan alırım MANTIĞı düşünülmüş.

OYSA AYETLER NE DİYOR? mesaj NE ?

Savaş zamanıdır Toplumda belki yüzlerce, binlerce YETİM ( Babası SAVAŞta olmüş çocuk vardır ve bu YETİMlerin ( erkek olsun, kız olsun) babalarından kalan MİRASları vardır. Anneleri mağdurdur, İş sahaları KADINa yoktur.

Bir ailede bir DUL anne ve 6 çocuk diğer ailede bir DUL anne ve 8 çocuk vs. Bu YETİM ve DULlara o yüzyıllarda o ( ataerkil-erkek egemen ) Toplumda adaleti nasıl sağlıyacaksınız.

Orneğin 6 kardeş YETİm bunlardan 3 üne ben bakarım diyorsunuz, bir diğeri de diğer 3 çocuğada ben bakarım dedi.
Annelerine İŞ SAHASI yok ne yapacak ?

Babalarından kalan MİRAS ı korumak, gozetmek ve onlar büyüyünce onlara teslim etmeniz gerekmektedir.

Kendinizin 3-5 çocuğu var ve 3 çocuk daha yanınıza himaye aldınız bakımını üstlendiniz. Babası değilsiniz akraba bağınız yok diğer kardeşleri başka yerde yaşamları belki daha iyi ve onlara soz dinletmek, Onları bir arada tutmak gerçekten çok zor. Paraya, Mala sıkıştınız belkide onların kalan Mirasına el uzatacaksınız. Yani farklı noktalardan hayatın gerçeklerine baktıkça ADALETİ SAĞLAMAK gerçekten çok zor.

ÇOZÜM NE ? : NE YAPILMALI .

2-3 yada 4-5 çocuk alıp o aileyi bolmek, parçalamak yerine o aileyi bir arada tutmak için Anneleri olan DUL kadınlara ( mehir ) verip NİKAHınıza alacaksınız ve çocuklarıda Annelerinin yanında hem babalarının MİRASı parçalanmadan, hem kardeşleri ile bir arada hemde sizi artık BABA olarak gorüp bileceği için ortadaki sorun en az zararla atlanacaktır. Yapılacak en akıllı çozüm bir AİLE BAĞI kurarak TOPLUmu ayakta tutmaktır. İşte bu SAVAŞ ( zorluk zamanı ) için verilmiş RUHSAT AYETTir Nisa 3.

Kuranda SAVAŞ zamanı verilen RUHSAT neticesinde 2-3-4 ( savaşın zararına gore ortada kalan DUL kadınların durumuna gore bu DUL kadınlardan alıp TOPLUMSAL DAYANIŞMAya katkıda bulunacaksınız. Nisa 3 ün asla ÇOK EŞLİLİK ile alakası yoktur.

Yani YETİMler hakkında ADALETi sağlıyamamaktan korkarsanız onların anneleri olan DUL kadınlardan duruma gore 2-3-4 alarak AİLE bağı kuracak ve babaları SAVAŞta olmüş O AİLEyi bolünmeden ayakta tutacaksınız.
Yoksa YETİM (kız) lar hakkında adaleti sağlıyamıyacağım o zaman KADINlardan 3-4 tane alayım MANTIĞI Kuranın Sünnetullah kavramına uygun olmayan TEVİL ve ÇEVİRİDİR. Yanlış MEALLERle iman etmeyin arkadaşlar ayetlerde asla YETİM KIZ denmiyor. YETİMler denerek TOPLUMSAL bir mesaj vererek bütün YETİMleri ilgilendiren HÜKÜM verilmektedir.

Allahın SÜNNETİNde (sünnetullah ) ASLA değişiklik bulamassınız.

C
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
34
34 CEVAP

Oktay yine kelime kargasasi yasiycaz
zina ile fuhus uzerine benim baska bir dusuncem var biliyorsun
ruslarin yaptigi daim bir iliski olmadigi icin bence fuhus olabilir

C