Magnetar nedir?

Selam sana roma

Magnetarlar buyuk kutleli yildizlarin yakitinin bitmesi uzerine cokus zamaninda, dejenere elektron basincinin yenilmesi sonucu saf notr den olusan kucuk ama coook kutleli bir ölu yildizdir

Magnetarlari klasik notron yildizlarindan ayiran en belirgin ozelligi muazzam manyetik alanlaridir. Bu manyetik alanlarin kaynagi manyetik hidrodinamikler ile aciklanabilir.
Kisaca super sivi iletkenlerin eksen donus momentumu ile muazzam manyetik alanlar olusturdugu dusunuluyor.
Oyle ki normal bir pulsar 1 trilyon gaus manyetik alana sahip iken, magnetarlar bunun 1000 kati daha fazla manyetik alana sahiptirler.

Oyle ki bu yildiza belirli bir mesafede iseniz ( kutlecekim ve radyasyonu es geciyoruz ) manyetik alani sizin atom butunlugunuzu bozup parcalayip sizi aninda buhara cevirir.
Magnetarlar o muzzam donus momentumlarini zaman ile kaybetmekte ve normal bir pulsara evrildigi fikirleride mevcuttur.

Her ne kadar coook tehlikeli ve ölumcul olmasina ragmen cok nadir bulunan bu mucevherler evrenin nadide parcalarindan birisidir

com-zq5q4rm561pqo50ksj6i.jpg
K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
11
11 CEVAP

İşte o sıvı iletkenliği konusuna baktım bende özellikle de o kısmı sıvının dönmesinden ziade kabuktaki yarılmalar atalet momentinin değişimi ile açıklayan çeşitli modeller oluşturulmuş, standart bir model henüz yok.
Süper sıvı iletkenlerin dönüşünün oluşturduğu devasa manyetizma der isek buna jüpiter gezegeni de dahil olur bazı okuyucular da şaşırabilir çünkü evet jüpiterin de devasa manyetizma oluşturabilme kapasitesi var ama asla normal bir nötron yıldızı kadar bile değil. Kaldı ki mötron yıldızından bahsediyoruz ne sıvısı ne metali adam tamamen nötron olmuş, elektron yok serbest nasıl bir süper iletken kaynaklı manyetizma bu nötron yıldızında? Yani yanlışsın demiyorum belki kapsamı daha geniş ölçekteki ayrıntılarda anlamlıdır ama dönen süper iletken sıvı kaynaklı muazzam manyetizma oluşumu dersen bunu okuyan stadart biri jüpiterdeki gibi anlayacaktır.
Ben hepsini merak ediyor anlamaya çalışıyorum ama fark olarak bahsedilen şeylerin temelde yani cismin içeriğinden bağımsız olan bulunduğu yer konum ikili sistem mi tek mi ortaya çıktığı zaman yani yaşı ile alakalı olduğunu düşünüyorum yani nötron yıldızı işte hepsi asıl özellikleri çok yoğun nesneler olmaları yani benim açımdan. .

E