Okullarda din dersi diye sadece islamın öğretilmesi anayasanın eşitlik ilkesine aykırı değil mi?

Din dersi adı altında Türk okullarında, çocuklara islam aşılanıyo. İslam dindir ve Okullar bilim yuvasıdır. Bilim ve din çok farklı şeyler. Madem okullarda islam öğretiliyor. Camide de o zaman evrim teorisi anlatılsın. Ya da hoca vaaz verirken izafiyet teorisini anlatsın, uzay zaman bükülmesinden bahsetsin.

Saçma geldi değil mi? İşte okullarda da din öğretilmesi bu şekilde saçmadır. İnsanlara ibadet etme özgürlüğü verilmiş, sinagog, kilise, cami hemen hemen dünyanın bir çok bölgesine ulaşmış durumda. Kimsenin de bir şey dediği yok. İşte dinin yeri o ibadet mekânlarıdır.

Bilimde dinin yeri yoktur. Bu yüzden okullarda dinin yeri yoktur bence. İsterse seçmeli ders olsun. Eğitim ve öğretim yuvalarında anlamsızdır din. Dinin öğrenileceği yer camidir.

Bir diğer konu ise, örneğin ben Kutsal yeşil cine inanıyorum (Yeşil Cin mevzusuna yabacı olanlar sayfadan bulup okuyabilirler ) Bu durumda bilim yuvasında küçük yeşil cin ile ilgili bilgiler öğretilmeli bana ve sınavlarda küçük yeşil cin ile ilgili sorular sorulmalı. Çünkü ben kendi dinimi öğrenmek istiyorum, başka dinleri öğrenmek istemiyorum. Bu benim en doğal hakkım. Nasıl bir müslüman kendi dinini özgürce öğrenebiliyorsa bende küçük yeşil cini öğrenmek istiyorum. Ya da başka bir hıristiyan kendi dini hakkında sorular sorulmasını ister. Ya da bir budist…

Türkiye’nin çoğunluğu müslüman o yüzden doğal olarak islam ile ilgili bilgiler öğretiliyor ve sınavlarda islam ile ilgili sorular soruluyor. Demeyiniz. Çünkü ortada eşitlik ilkesi var. Bir müslüman vatandaş ile bir hıristiyan vatandaş ya da diğer dine mensup vatandaşlar eşit haklara sahiptir. Bu yüzden okullarda sadece islamın öğretilmesi eşitlik ilkesine ters düşmektedir. Birde bunun üzerine müslüman olmayanların okullarda islamı öğrenmek zorunda kalması daha bir eşitsizliktir ve saçmalıktır.
Eşitlik sağlamak istersek, Türkiye’de kaç tane din varsa hepsini okullarda öğretmemiz gerekir. Bu durumda okullarımız bilimden çıkıp dine doğru yönelir. Bu yüzden en güzeli olan okullarda bilim, ibadet mekanlarında din öğretilsin. En güzeli budur.

E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
23
23 CEVAP

Daha güzel bir dünyanın, daha özgürlüklü bir dünya olmadan gerçekleşemeyeceği açık. Daha özgürlüklü bir dünyanın kurulabilmesi için de tabuların yıkılması gerekli.

her türlü tabu yıkılmalı. En başta da dinlerden, “inanç”lardan kaynağını alan tabular. “özgürlükleri bağlayan her türlü zincir kırılmalı, en başta da kafalardaki “iman zinciri”.

iman zincirine bağlı düşünce sabittir, değişmezdir. Bu ise doğanın değişken yapısına terstir. Zincirli zihin gelişme gösteremez; değişmelere, gelişmelere ayak uyduramaz. ...

dünyamızdaki her türlü olumlu gelişme, dinin ve imanınki başta olmak üzere, tabuların zincirinden kurtulabildiği, yol bulabildiği ölçüde gerçekleşebilmiştir. İnsan aklı, bilim, teknoloji, insan hakları alanında ulaşılan noktalar, bu yoldaki adımların ürünleridir.

akıl ve bilim aydınlık kesimdedir.
din ve iman ise karanlık kesimde. Aklın, bilimin ölçüleri bellidir. Gözlem vardır, deney vardır, nesnellik vardır…
yolu ışıklandıran da bunlardır.
öyleyse “din”in üzerine nasıl gidilmesi gerektiği ortada ve son derece açık: Karanlığın üzerine nasıl gidilirse, “din”in üzerine de öyle gidilmelidir.
karanlıkla savaşılırken ışık gereklidir. Dinin, imanın üzerine gidilirken de
Turan DURSUN

E