Polonya'da üniversite okursam Türkiye'ye döndüğümde denklik sıkıntı olur mu?

Merhaba arkadaslar polonya yada makedonyada universite okumayi dusunuyorum denklik skintilari oluyor mu vs sorularim olucak yardimci olabilirsen cok sevinirim ve tıp okuyan arkadaslar var mi?

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
35
35 CEVAP

Cünkü bende seneye yüksek lisansa polonyada baslayacagım ve tanınırlık dilekçesi yazıp gönderdim, cevabı bekliyorum. Yök Denklik sayfasındanda ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz .

Z

tanınırlık dilekçesi örneği hakkında sizden yardım alabilirmiyim acaba isim ve size ait bilgileri iptal ederek bana yardımcı olabilmeniz mümkün müdür zafer bey

Mert Alyörük 5 yıl

YÖK'ün tanınırlık vermesi direk denklik veriyor anlamını taşımıyor zafer kardeşim. Uzun ve çetrefilli hususlar var. Ben mezun olayım sonrada Tr'de gelip işimi yapayım diyorsanız seçenek sadece bahsedilen iki okul ve onlarda pekçok bölüme almıyorlar yabancıları artık yok ben Polonya'da kalacağım derseniz zaten okulun önemi yok nerde okursanız okuyun. İşin özü Polonya'nın cazibesi kalmadı. Zaman ve para harcamaya değmez! Tr'de dişinizi sıkıp çalışıp kazanın bir yer sonra yine gidin yurtdışına Yüksek lisansa, en mantıklısı şu anda sadece bu.

Seyfettin Şişik 5 yıl

Evet seyfettin bey haklısınız sizin dediğiniz gibi sanırım okul bitip denkliğe basvurdugumuzda 6-7 ay gıbı bur sure beklememiz gerekiyor sonucu öğrenmek için fakat hersene birçok öğrenci yurt dışına gidiyor ve takdır edersinizki ilk 500 deki okullara girmek oldukça zor (benim kanaatim) o yüzden evet cetrefıllidir falat sonunda kabul edilir diye düşünüyorum 1 yıl gibi bir süre içinde .

Zafer Zengin 5 yıl

Bana yuksek lisans icin yardim edebilecekmisiniz acaba dolekce ile ilgili taninirlik icin ben turkiyeden mezun olarak basvuracagim

Mert Alyörük 5 yıl

Yüksek lisans da sorun yok kardeşim. Tanınmayan okul bitir istersen sonra yüksek lisans yap gel sıkıntı yok.

Seyfettin Şişik 5 yıl

Zafer Zengin Okul bitip denkliğe başvurma 6-7 ayda bitmiyor öyle. Direk denkliği olan okuldan mezun olursan biter. YÖK'ün yeni şartlarını sağlamadan ilk 500 de olan bir üniversiteye gidip mezun olursan direk denklik var. Sağlamadan gittiysen ilk 500 de olmayan bir okulsa birde okulun zaten denklik diye bir durum yok.

Seyfettin Şişik 5 yıl

YOK un karari danistaydan donmesine ragmen halen ek bir aciklama yapilmadi bunun sebebi Turkiye`deki ozel universiteleri doldurup paranin Turkiye`de kalmasini mi saglamak acaba diye sormadan gecemiyor insan Ayrica YOK denklik duzenlemelerinde yeni alinan ilk 500 Universite icinde olmasi gerekmektedir aciklamasi yine cok genis bir aciklama. Bu listeler field based listeler yani bolume spesifik listeler. Degerlendirme olarak baz alinmasi gereken okunacak dalda okulun kacinci sirada oldugudur. Yani muhendislik okuyacak bir adayin field based listede engineering degerlendirmesine bakip ilk 500 deki okullardan birinde egitimine baslamasi gerekir. Ornegin Genel klasmanda ilk 500 de yeralan Varsova universitesi muhendislik dallarinda ilk 500 de degilken, Varsova Teknik, Wroclaw Teknik gibi okullar ilk 500 de yeralmaktadir. Buna ek olarak yurtdisinda egitim almak isteyen bir aday illa ilk 500 de olan bir okulda okumak zorunda degildir. Yurtdisindaki lisan egitimi sirasinda IB ya da Sat yeterli puanlarini alirsa ki YOK aciklamasindaki puanlar cok komik ve dusuktur, bu sekildede ileride denklik alinabilir.

Mehmet Küçüktepe 5 yıl

mehmet bey YÖK 3 tane sıralama şirketinin linkini paylaşmış ve bu 3 sıralama şirketinden herhangi birtanesinin ilk 500 sıralamasına bakıyor var mı yok mu ilk 500 sıralamasında diye. Dediğiniz şekilde olması en adil olanıdır ama maalesef alana göre sıralamasına bakmıyorlar genel sıralamada ilk 500 demi değilmi diye bakıp kontrol edileceğini söylediler tarafıma. Dediğiniz gibi özel üniversiteleri doldurup paranın Türkiye'de kalmasını falan istediklerinden de olabilir ama bence asıl amaç Cemaat okullarının önünü kesmek yada yurtdışında eğitim alan gençlere kaybedilmiş gözüyle bakıyor olmak ve onların ülkelerine dönmeyecekleri yönündeki önyargılı bakış olsa gerek. Zoraki beyin göçüne neden olunuyor aslında. Polonya'da iyice şımardı bence bu arada şöyleki kendi üniversitesinde verdikleri hazırlık dil okulundan sonra şu bölümlere yabnacı öğrenci almayacağız diye üniversite senatosunu toplayıp karar alıyorlar. Jagiellonian buna en iyi örnek.

Seyfettin Şişik 5 yıl

YOK listeleri ile alakali farkli kisilerin basvurularina farkli yanitlar verildigi dogrudur. Buda hem sizin hem benim yazdklarimi dogrular cinsten. Kasitli olarak bilgi kirliligi yaratmaktalar. Turkiye Viyana anlasmasinin tarafi olarak zaten AB sinirlarinda alinan tum diplomalara denklik vermek durumunda olan bir ulkedir bu sebeple YOK un aldigi kararlar danistaydan donmektedir. AB sinirlarindan diploma alan ogrenciler sorun yasasalar dahi sonunda ugrasarak denkliklerini aliyorlar. Benim uyarim sadece saglik dallarinda egitim alacak yada ileride devlet kadrosunda gorev almak isteyen adaylara olur, ozellikle saglik dallarinda mesleki sorunlar yasamak istemiyorsak mutlaka bazi seylere dikkat etmemiz gerekir. Okul ilk 500 de degilse Sat sinavi en guzel cozum ya da Polonyada lisan kursu yapip universiteye baslayacak adaylar IB diplomasi alip yine YOK denklik sorunuyla bir daha karsilasmamak uzere bu konuyu cozebilirler. Polonyada ozel akademiler bunyesinde IB diplomalari verilmekte.

Mehmet Küçüktepe 5 yıl

IB Diplomasının açılımı nedir tam olarak?

Seyfettin Şişik 5 yıl

Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureat IB) Dunyada en gecerli mezuniyet sertifikalarindan biridir. Turkiyede bazi sosyal bilimler liseleri ve anadolu liselerinde egitimle kombine olarak alinabilir. Yine ayni sekilde lise egitiminden ozerk olarakta programa dahil olunarak temin edilebilir, Polonya`da bir cok sehirde lise ve ozel akademilerde IB egitimi kombine yada ozerk olarak verilmektedir.

Mehmet Küçüktepe 5 yıl

Ancak bu IB sertifikası 16-19 yaş arasındaki öğrencilerin katılabileceği bir eğitim diye biliyorum. Eğer Polonya'da yaş sınırı yoksa genç kardeşlerimizin çoğu sizin vasıtanızla gelip dil eğitimi alırken bu eğitimide aradan çıkarabilirler ve sizde böyle kombine bir program ayarlayabilirsiniz. Sonuçta akıl akıldan üstündür ve YÖK'ü gidip bizzat gören konuşan biri olarak gerçekleştirirseniz böyle birşeyi düşünmek bile istemiyorum hallerini.

Seyfettin Şişik 5 yıl