Pompeii'deki yanardağ faciasında ölen insanların taşlaşmalarını neyle açıklayabiliriz?

Arkadaşlar Pompeii'deki yanardağ faciasında ölen insanların saniyeler içinde oldukları yerde taşlaşmalarını neyle açıklayabiliriz?

Normalde lavlar insanları yakması gerekirken neden insanlar taşlaşmış olarak bulunuyor..

Doyurucu bir açıklama yaparsanız minnettarım...

İ
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
31
31 CEVAP

Vezüv patlamamıştır. Sadece gaz ve tüf püskürtmüştür. Patlayan yanardağların lavları zeminde kayaç tabakaları oluşturur. Pompeii'ye gittiniz mi bilemiyorum ama ben gittim, gezdim, gördüm, yerinde inceledim. Böyle bir lav kayaç tabakası yok orada.
Bir gecede gazı ve tüfü kusan Vezüv'den çıkan gazın yaklaşık 600 derece olduğu tahmin edilmektedir. Normalde sıcak gazlar yukarıya çıkarlar ancak yanardağlardan çıkan gazlar içeriklerindeki ağır metallerden dolayı yüzeyi yalayarak zeminden akarlar. Burada da insanların kaçmamasının, uyurken, diz çökerken dahi saniyeler içerisinde ölmesinin sebebi bu sıcak gaz rüzgarıdır. Sonrasında ölü bedenler üzerine yağan tüf, ölenlerin eriyen deri yağlarına yapışarak deri yüzeyinde sertleşmiş bir tabaka oluşturmuştur. Bu tabakanın da ortamın da sıcaklığından çoğunun kasları, derileri komple yansa da sertleşen tüf tabakasının içerisinde kalmışlardır. Şimdi oluşturulan heykeller de plastinasyon benzeri bir yöntemle sertleşen tüf tabakasının içindeki boşluğa kimyasal doldurma ile yapılmaktadır.

T

özellikle sadece deri kaplı olan kemiklerin yani dirsek ve bilek gibi yerlerinde kemikler 500 derece ısıya maruz kalmışlar. Simsiyah olmuşlar

Hakan Batan 5 yıl