1 Saat neden 60 dakikadır? Bir dakika neden 60 saniyedir? 60'ı özel kılan nedir?

1 Saat neden 60 dakikadır?
Bir dakika neden 60 saniyedir?
neden farkli bir sayi degildir?
60'ı ozel kilan nedir?

M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
40
40 CEVAP

bulanoın canı öyle istemiş

T

61 olsun o zaman

O

Taberi yardımcı olur diye düşünmüştüm ama o da saçmalamış

com-jvw85xww24g04nva49mr.jpg

O

Hangi kitap bu

Onur Sarıbakır 6 yıl

Taberi tarihi

Orhan Ablay 6 yıl

bence bunun matematiksel bir açiklamasi olmali mutlaka.

M

Epey eskiye dayanıyormuş

M

sayı tabanıyla alakalı bir durum kisaca

M

altıgenin çevresi/çemberin çevresi=(57/60)+(6/60)2.

Bu hesaptan gidersen pi=3,125 buluyorsunuz.

Çemberin içine çizilmiş bu altı adet eşkenar üçgen, çemberin 360’a bölünmesinin ana nedeni olsa gerektir: 60 derecelik 6 tane eşkenar üçgen

Çok pratik; her üçgenin çember kirişinin orta noktasına merkezden çizdiğin doğrularla 12’yi de buluyorsun. Matematik sümerlere kadar dayanıyor

A

daha neler çikack çok merak ediyorum.

M

Güneşe ve dünyanın yörüngesine göre hesaplanmış. Örneğin 1 saat 100 dk. Olsaydı günler 35 saat olurdu. Günler 35 saat olursa 1 hafta sonra zamanda ki sapma yüzünden gece 12.00 da güneş doğardı. (rakamları attım)

F

10 luk sayı sisteminin 10 parmakla rahat bir şekilde hesap yapmak için, 6 lı sayı sisteminin de parmaklar arasındaki 6 çukura bakarak rahat hesap yapabilmek için geliştirildiğini söylüyordu muazzez ilmiye hoca

M

Harika

Barış Isa 6 yıl

Ablacım kafalar olmuş Jüpiter yine

Y

Uzaya araç gönderemiyoruz birak da kafamiz gitsin¿ Dusunmekten zarar gelmez.

M

Bölünebilirliği yüzünden 60 detayli bilgi icin google a 1 saat neden 60 dakikadir

Ç

1-google'a sormayi ben de biliyorum. 2-google ile degil kanli canli insanlar ile iletisim kurmayi tercih ettigim icin buraya yaziyorum.

M

3- insanlara google'a yaz diyerek keninizce kucuklestirme oyunu oynuyor olabilirsiniz anck pek şık durmuyor bakınca

M

Ben sorunuzun cevabini bilmiyordum. Siz sorunca bende iyi bir soru sordugunuzu dusundum ve o sekilde arastirdim. Okuduklarimdan vardigim kani o oldugu icin yonlendirmeyi o sekilde yaptim. Arastirdigim sayfalar birden fazla olunca link de veremedim.

Ç

Bir günün neden 24 saat olduğu tüm araştırmalara rağmen bulunamamıştır. Kökeni de belli değildir. Saat ve dakika da tamamen bir atmasyondur. Bİr haftanın 7 gün olması gibi. Saadece ay hesabı doğrudur yani

A

bu da ilginç bir sav

Mürvet Pideci 6 yıl

Zaman kavrami ile ilgili soyle hikaye okumustum dikkatinizi cekebilir

Ç

Pers imparatorunun başveziri Buzur Mehir tarafından 1400 yıl önce tasarlanan tavla oyunu; dünyanın en popüler oyunlarından biridir. Zaman kavramından alınan ilhamla tasarlanan oyunun zamana böylesine direnmesi son derece etkileyici… 4 köşesi 4 mevsimi, tavlanın içindeki karşılıklı 6’şar hane 12 ayı, pulların toplamı ayın 30 gününü, siyah -beyaz pullar gece ve gündüzü, karşılıklı 12şer hane günün 24 saatini simgeler… Eski zamanlarda Hint İmparatoru, satranç oyununu Pers imparatoruna, yanında bir mektup ile hediye olarak göndermiştir. Mektubun da oyunla ilgili hiç bir açıklama yapmazken şöyle bir mesaj yazmıştır. “Pers imparatoruna, kim daha çok düşünüyor, kim daha iyi biliyor, kim daha ileriyi görüyorsa O kazanır. İŞTE HAYAT BUDUR…” Pers İmparatoru dönemin en alim veziri olan Buzur Mehir ile bu mesaji paylaşarak, ondan oyunu çözmesi ve kendisinin de karşılık olarak Hint İmparatoruna hediye edilmek üzere başka bir oyun icat etmesini ister. Vezir haftalarca çalıştıktan sonra gönderilen satrancın her taş hareketini ve oyununu çözer daha sonra da on günde tavlayı icad eder ve imparatora sunar. Hint İmparatoruna tavla oyunuyla birlikte gönderilmek üzere şöyle bir mesaj hazırlanır. Hint imparatorun; Evet, kim daha çok düşünüyor, kim daha iyi biliyor, kim daha ileriyi görüyorsa o kazanır. AMA HAYAT BİRAZ DA ŞANSTIR…” İşte hayat budur…

Çetin Akgüney 6 yıl

Vay canına
Mükemmel bir soru

B

alay mı ediyorsun

Mürvet Pideci 6 yıl

Yok ciddi diyorum. Hatta hayret ettim.''Benim gibi meraklı bir insan bunu nasıl düşünemez '' diye içimden geçirdim. Belki de düşündüm ama hatırlamıyorum Dipnot: Soru gerçekten mükemmel

Barış Isa 6 yıl

Garip, tesekkurler

Mürvet Pideci 6 yıl

gundelik hayatta o kadar içli disliyiz ki ve bnimsemis durumdayiz. Belki de o yuzden aklina gelmemis olabilir

Mürvet Pideci 6 yıl

Nesi garip? Sana göre garip ) Araştırılmayan, sorgulanmayan hayat yaşamaya değer mi? Bence değmez. Sence

Barış Isa 6 yıl

Hepsi sadece bir oyun

E

Bu sayı Babillilerden geliyor. M.Ö. 3. bin yıla kadar uzanan Antak Çağdaki bütün hesaplamalar 60 tabanlı sistemle yapılıyordu.

60 sayısı 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20 ve 30 sayılarına bölünebildiği için 10’dan daha esnek bir sayıdır. (10 sayısı sadece 1,2, 5 ve 10’a bölünebilir.) 60 sayısı bir sayı sistemine taban olmak için daha uygundur. Karmaşık astronomik hesaplamalar için daha kullanışlıdır.

60 tabanlı sistem, Babillilere 1 dakikada 60 saniyeyi, bir saatte 60 dakikayı, bir yılda 360 günü ve bir çemberde ve gökyüzünde 360 dereceyi ayrıca 360 dereceyi 30 derecelik açılar açılarak bölerek 12 burcu da vermiştir.

F

belgesel izliyorum sandim okurken. O nasil bir sanıysa artik

Mürvet Pideci 6 yıl

Bizde böyle

Fazıl Bayat 6 yıl

rajon man haha

Mürvet Pideci 6 yıl

Yok o kadar deil usülünce

Fazıl Bayat 6 yıl

o da iyi

Mürvet Pideci 6 yıl

Neden, kendimi yumurtanin ipana ile fircalanmayan tarafi gibi hissediyorum?

Ç

Babam böyle pasta yapmayı nereden öğrendi

O

Bu yumurtalardan hangisi daha büyük

Fazıl Bayat 6 yıl

İkisi de aynı bence, aksi takdirde fıtık teşhisi koyarlardı

Orhan Ablay 6 yıl

Neden tefal clipso duduk tencere reklaminda annesinin: "kiziim kapagi kapatir misin?" Sorusuna, ellerini kazaginin kolundan iceri sokarak kaybedip: "ama ellerim yokki" diyen kizin kafasini o tefal clipso duduklu tencereye sokmak istiyorum?

Ç

Şimdi sakin ol ve o elindeki kadehi yavaşça bana fırlat

Orhan Ablay 6 yıl

Dış mihrakların oyunu

A

sümerler 6 lı tabanda matematik işlemi yapıyordu çemberinde 360 derece olmasının sebebi de budur

I

1 den yüze kadar en esnek sayı 60 dir o yuzden herhalde

C

İnsanın ellerinden dolayı. Sümerliler sayarken sağ elin başparmağını kullanarak diğer parmaklardaki katlantılarını sayarak 12 sayısını bulurlar. Her 12 de bir diğer elden parmak kaldırarak 60'a kadar kesintisiz sayabilirler. Yani bizim şu anki aklımızla parmaklardan 10 sayı çıkarabilirken sümerliler 60 sayı çıkarabilmiştir ve sayı tabanları 60tır. 12 ay ve 60 mevzusu burdan doğmaktadır. Yani evrimin bize sunduğu şekliyle...

G

gerçektende haklısınız. Bildiğin dijit mantığını elde yapmışlar yani, birler basamağı oniki, onlar basamağı 5 lik bir sayı sistemleri varmış demek ki. Bilgi için teşekkürler. Kaynakça var ise paylaşırsan sevinirim.

Bahadir Srkn 6 yıl

Bir kitapta okudum ama kaynak bulmaya çalışayım.

Gazi Sermi 6 yıl

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sexagesimal

Gazi Sermi 6 yıl

Buldum. "Origin" başlığı altında açıklama mevcut.

Gazi Sermi 6 yıl

sadece kolaylık. İstersen 12 ay değil 25 ay yaparsın. 60 saniye değil 30 saniye yaparsın. Ama yüzlerce yıldır böyle yaşayan insanların sistemini değiştirmek kolay değil. Mesela evrensel bir saat olsa, tüm dünyada saat aynı olsa ama sabah türkiyede 11'de olsa buna alışabilir misin? Doğduğundan itibaren kullanılmış olsa alışırsın.

Y

24 saat değil 23 saattir zaten. 00.00 olduğunda 24e yuvarlıyoruz ve 24 diyoruz. Ama konu ile alakalı insanlar 23 saat olarak kabul ederler. İnsanların bazı şeyleri kolayca hatırlayıp alışabilmesi için olan bir kaç olay döngüsü bence. Mesela her sayının kendi içinde alt sayıları virgülleri var ancak biz 1 2 3 4 5 6 7 8 9 olarak kabul ediyoruz virgülleri ile değil. Çünkü böyle hesaplanması daha kolay.

G

Yoo. Yine de 24 tane saat aralığı var ama. Cetvelde de sıfır ile başlanır. Sıfır olmasa bir cm fzla ölçerdik. Saat de bunun gibi

Aslı Küçükçolak 6 yıl

24 saat değil 0 dan 23 e kadar yani 23 saat olarak geçiyor

Gizem Guzen 6 yıl

Tamam ama öyle de olsa 24 tane aralık var

Aslı Küçükçolak 6 yıl

Şöyle de göstereyim.

com-mr1zy68hz2i6tra6kry3.jpg

Gizem Guzen 6 yıl

Saçmalamışlar

Aslı Küçükçolak 6 yıl

Tamamen sayı tabanı ile alakalı

U

Mezopotamya kültürü oluşturmuş bu sistemi bin yıllar önce. O kültürü incelemek lazım

A

bence hiç bir özelliği yok

İ

Tipki rakamlar gibi zaman da hayali bir degerdir. Biz bu tanimi yapiyoruz. Ölculebilir bir kavram sonucta. Zamani insan mumkun oldugunca kucuk parcalara ayiriyor ve bunun icin mekanigi, bilimi kullaniyor. Zaman neden var ise saat, saniye de bu yuzden var. Bir rakamina neden bir adini veriyorsak 60 saniyeye de o yuzden bir dakika diyoruz. Kucuk hatalar, sapmalar disinda dogru hesaplaniyor.

M

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sexagesimal
"Origin" başlığı altında bulabilirsiniz açıklamayı.

G

Bir element var ve her saniye kalp atışı gibi yer değiştiriyor elektronlar saatler ona göre 60 lık dilimdedir

B

babilde 60lık sistem kullanıldığı için diye biliyorum

B

Sümerler matematiksel işlemlerde 6lı sistemi kullandığı için

U

Sebebi hem sümerlilerin 6 tabanli sayilari kullanmalari, hemde cemberin acisinin 360° olmasindan. Böyle hatirliyorum

D

zaman diye tabir ettiğimiz döngü sezyum metalindeki atomun saniyede 9.192.000.000r küsür kez kendi etrafında dönüşü bizim saniyemiz oluyor. (Alt bilgi)

E