Dinlerin yalan olduğu kanıtlanabilir mi?

Tanrının yokluğu kanıtlamaz ama dinlerin yalan olduğu kanıtlanabilir. Dinler yalan olduğuna göre de tanrının olup olmaması ne farkeder? Ayrıca tanrının var olduğunu kafalarınca ispatlamaya çalışanlar diyelim ki tanrı var; tanrının illa bi din göndermiş olması mı gerekir? Kendi halimize bırakmış olamaz mı? Hadi bir din göndermiş olsun bunun senin inandığın din olma ihtimali nedir? Diğer dinleri araştırmadan okumadan nasıl bu doğru dindir diyebilirsin. Bütün dinler kendi dinlerinin son din olduğunu iddia eder. Üstelik tanrı öyle bir kitap göndersin ki kitabında biz bu kitabı apaçık herkesin anlayacağı şekilde gönderdik demesine rağmen milyonlarca kişi tarafından farklı farklı yorumlanıp birbirine zıt anlamlar çıkarılabilsin ve 1400 sene sonra hala aslında tanrı onu demek istememiştir denilebilsin. Onu da geçtik peygamberi öldükten sonra çok geçmeden damadı ve o kitabı yazdırdığı adamlar birbirlerine girsin ve birbirlerini öldürsünler. Ve herşeyi bilen tanrı amerika kıtasından ve evrimden bahsetmesin. Üstüne üstlük benim düşünmeden sorgulamadan hiçbir delil yokken ona inanmamı beklesin ve inanmazsam beni sonsuza kadar yakacağını söylesin. Üstelik yüzlerce belki binlerce din bana aynı şeyleri söylerken.

(yazım hatalarımdan dolayı özür dilerim )

S
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
40
40 CEVAP

Süper olmuş.

B

Dostum. Sen sanslısın. Çinli japon hatta 5 bin yıl önceki adam direk cehenemlik. Sen bir kelimei şehadet getirip yirtarsin. Ya onlar ne yapsın

G

Dilleri dönmez zaten

S

https://www.youtube.com/watch?v=e1xkSzWMbG0

A

İnanç; İspata(Bilime) ihtiyaç duymayan doğrulardır.

A

Dinlerin yalan olduğunu kanıtlayabiliyorsan veya kani isen zaten Tanrı mefhumunun da fonksiyonu kalıyor mu??
"Yarattım sizi, hadi seyreleyeyim şimdi biraz" olur mu?
"Yarattım sizi, göreyim bakayım kaç kişi bana tapacak" demesi mantıklı mı?
Hadi diyelim 'mantıklı', tapmamızı istiyor, neden bunu 'apaçık' bir şekilde yapmıyor da, bizim liyakatimizi gizli kapaklı test ediyor? Gizli kapaklı diyorum çünkü görmüyoruz, hissetmiyoruz, aileden çevremizden aldığımız terbiye ile "inanıyoruz"!
Neden yaratıldığıma akıl erdirdiğim zaman, sorularımın karşılığını da bulmuş olacağım sanırım.

S

tanrının gönderdiği varsayılan kitaplara inananlar kitapta yazılanları naklederler doğru veya yanlışlığı sorgulanmaz. Yani burada nakli bilim vardır. Eğer sorgulama başlamışsa akli bilim (Mantık) devreye girer ki bu durumda "inaç" inanç olmaktan çıkar diye düşünüyorum.

A

Bu bahsettiğiniz inanç sistemiyle milyonlarca kişi ineğe tapıyor.

S

Ekonomisi tarıma bağlı olan topraklarda "öküz" kutsaldır. Tarım onunla verimli hale gelir. Öküzü doğuran ineğe tapınç buradan kaynaklansa gerektir. Buna benzer bir inançta türkiye topraklarında vardır. "Dünya öküzün boynozunun üzerinde durur. Öküz yorulduğunda dünyayı bir boynuzundan ötekinin üzerine atarken deprem olur" inancı. Bir çift(iki tane) öküzle yapılan çiftçilikte öküzün birisinin ölmesi üzerine doğan ekonomik sarsıntı depremle izah ediliyor olabilir. Ekonomisi tarıma dayanan Türkiye'de hiç bir ekonomistin bu durumları değerlendirmemesi ayrı konu.

A

Her ne olursa olsun ineğe tapmak mantıklı gelmiyor. Ayrıca mantık devreye girince neden inanç olmasın ki tanrıyı sorgumadan iman edenler olduğu gibi sorguladıktan sonra iman edenler var. Bişeye inanmak için mantığı kullanmamak mı gerekir. Olayı daha somut bi şekilde düşünürsek bi adam karısının kendisini aldattığına inanıyosa bunu bi takım şüpheler birbirini destekleyen verilerle muhakeme ederek bu sonuca varmıştır. Körü körüne inanmak var bide sorgulayıp evet büyük ihtimalle böyle deyip inanmak var.

S

Salih Atlaslı tanrı sopasıyla kendini gösterseNE yapılması gerektigini göstere bu HAYATIN NE ANLAMI OLURDU

M

Diyosunuz ki eğer tanrı kendini gösterseydi imtihanın ne anlamı kalırdı? Doğru mu anlamışım?

S

İnanmak bilimsel olarak ispatlanmayan doğrulardır. Atesitlik bile bir inançtır. Onlar da tanrının yokluğunu kendi verilerine göre bilimle ispatlamaya çalışıyorlar. Çünkü tanrının yokluğuna inanmışlar. Bunu ispatlamak için çiltlerce kitap okuyup aktarma yapıyorlar

A

yaşamanın ne anlamı olurdu onun adı özgür bi yaşam olurmuydu

M

aklını calıştırmak araştırmanın aşkın sevginin anlamı olurmuydu heyecen olurmuydu

M

Çok doğru ateizm de bi inançtır ona bişey demedim zaten yukarda sorgulama mantık devreye girince inancın olmadığını söylediniz ben buna itiraz ettim. Yoksa inançların ispatlanamadığında hemfikiriz.

S

mete bey öldükten sonra cennete gittiğinizi farz edelim. Tanrı size herşeyi gösterdi kendisini bile. Buranın bi amacı yok aşk sevgi heyecan yok deyip çıkmak mı isterdiniz? Bizi yaratan biri olsaydı bunları da düşünürdü zaten ve bizim iyiliğimizi isteyen biriyse de bizi ona göre yaratırdı.

S

Tanrının varlığına inanmak bir tez'dir, Düşünceyle yani mantıkla varlığından kuşku duymak antitezdir. İnancı mantıkla yorumlamanın sonucunda yani sentezi sonucu ya inanmaya devam edilir.

A

cennette dünyadakinin binlerce katı heyecen ve zevk olacagı kesin ama bu dünyada sana tanrı elinde sopasıyla karşına dikilip şunu bunu yap şu yoldangit dese mi daha iyi olacaktı yoksa şimdiki gibi özgürce yaşamakmı daha iyi o kadar özgürlükkü tanrıya bile sövebiliyorsun nasıl olurdu daha iyi bir yaşam yada tanrı ne yapmalı idi

M

sentezleyin bakim su tezlerinizi ))

M

mete öncelikle ben bir ateistim. Yani tanrıyı insanların yarattığına inanıyorum ve bir hayal mahsulü olduğunu düşünüyorum. Tanrı şöyle olsaydı ya da böyle olsaydı demem zaten yersiz olur çünkü öyle bir varlığın olduğu zannetmiyorum. Daha iyi bir yaşam şöyle olur dememe gerek yok sadece tanrı sopasıyla kendini gösterseydi nasıl olurdu diye sordunuz bende size eğer öyle bişey olsaydı tanrının bizi ona göre yaratması lazım olurdu dedim. Yarın okulum olduğu için çıkmak zorundayım. İyi geceler.

S

ne yaptgımızı sanıyorsunuz Hasan bey ama aceleye gerek yok kim se kalıcı degil dünyada

M

herkes işin kolayında ya tanrı yok ye iç eylen sebep yok sorun yok

M

herkese iyi geceler

M

Ateizm kesinlikle bir "inanç" değildir. Mevcut bütün tanrı kavramlarına ve metafiziksel, "a priori" varsayımlara inanmamaktır, bir durum ifadesidir. Ateizm, tanrının varolmadığına "inanmak" değil, tanrının var olduğuna "inanmamaktır". Yani tanrının varlığına kesinkes inanmayan kişidir. Bir insan ateist düşünceyi benimsediğinde inanmayı bırakır. Ayrıca, sözlerimin çarpıtılacağından adım gibi emin olduğum için şunu da belirteyim; Ateizm, hiçbir şeye inanmamak değildir. Tanrı ve ruh gibi metafiziksel varsayımlara inanmamaktır. Yoksa bir ateistte günlük hayatta bazı şeylere inanır. Ama bizim ülkemizde öyle dangalaklar var ki, "inanç" dendiği zaman, inanmayı "Allah!!, kitap!!, kuran!!" gibi şeylerden ibaret sanıyor.

C

Teşekkür ederim

C

Inanmak dinlerle uğraşmak zaman israfıdır. Insan ateist olmasa bile insanların inanması için, elde isbat edecek hiçbir kanıt yoktur. Bir kişinin demesiyle gerçek olduguna inanarak bütün insan varlığını ve herşeyini dine Dayalı olarak yürütmek. Allah'ın herşeyi vereceğine inanmak. Ayağına taş değse Allah'tan bilmek Yatıp Kalkıp ona herşey için dua etmek acizlikten başka birşey degildir. Yaşamı boyunca Allah hiçbirşey vermediği halde hala herşeyi Allah'ın verdiğini zanneden insanlar,. Acınacak insanlardır. Bir Doğa oluşumunu Allah yaptı Allah yarattı demek saçmalıktan. Başka birşey değildir. Hemde herşeyi yaratan, herşeye muktedir olan, ilahi adaletin gözünün önünde bukadar adaletsızlık olursa, hiç müdahale etmezmi? Birisi bukadar lüks yaşarken başka birisi acından ölürmü. Kendisine inanmayanı kendi yarattığı başka birisine öldür dermi? Herşey bukadar şifreli çözülmez olurmu? Ben buradayım, herşeye gücü yeten, yaratan, günahımı sevabını yazan, yazdıran, beni her saniye takip edip ettiren, bana emirlerini bildirmeye acizmi? Ben burdayım. Bana söylesin kulağıma emirlerini söylesin ben dincilerden daha iyisini yaparım. Muhammed'in uçkuruyla, karılarıyla, evlenmesiyle, çariyeleriyle, uğraşıp ayet Gönderen, Allah bana niye söylemiyor emirlerini?. Yada neden bukadar Haksızlığa, hunharca öldürülmelere, acından AĞZINI aça aça ölen çocuklara, niye bir ayet göndermiyor?. Bu Allah öldümü yoksa?. Hepside Saçma. Gerçekçi olalım gerçeklerle uğraşalım. Daha iyi bir yaşam arar buluruz. Saygılarımla.

M

Salih Atlaslı Gelin hep birlikte aklimizi kullanalim ve butun bu gordugumuz seylerin, insan, hayvan, bitki, irili ufakli, gozle gorunen gorunmeyen, yeralti, yerustu, denizalti ve uzay hatta uzay otesi hakkinda derin bir sekilde, sebep sonuc iliskisine dayanarak, tum bunlarin nasil olustugu hakkinda bir dusunelim. Var misiniz. Eminim bir donuc cikacaktir. Arastirmaci bir ruha sahipsiniz. Belli ki aklinizi baskalarinin emrine kiraya vermemissiniz ve bu cok guzel bir tavir. Bu ozelliginizi, aklinizi kullanarak ilerletmeye ne dersiniz? Kulaktan dolma ve rivayetlere uydurmalara dayali bilgilerle degil de, akla ve mantiga uygun ve ispata dayali bir sekilde dusunmeye ne dersiniz? Ben varim. Mesela benim aklima takilan ilk soru su: "PROTEIN DEDIGIMIZ INSANI YAPITASI NASIL OLUSTU?"

A

Aslında güzel bir yazıymış ben görmemişim gece maalesef... Anlamadığım konu hem Teist hem Ateist arkadaşların birleşmiş göründüğü nokta: Tanrı varsa başı boş bırakmaz noktası. Yani Tanrı varsa, peygamberler, din adamları, tapınaklar vs vs.. Olmak zorunda.. Bu çok anlamsız. Benim düşüncem tam tersi o zaman: Bir Tanrı varsa ve özgür irade ( kısmi özgür irade vs tartışmasına burada girmeyelim) varsa o zaman Tanrı belli ki herşeyi yaratan bir bir güç ve yarattıklartından beklentisi yaşamı güzelleştirmeleri. Başka bir şey değil. Tanrı adına ortaya çıkan peygamber, veli, evliya, dinadamı, dinci politikacılar vs vs.. Ne kadar çoksa Tanrı'nın laneti orada en azla olması da benim objektif ve somut kanıtım. Tanrı lanetini dinin ( şirkin de denebilir) çok olduğu coğrafyalara gönderiyor. Her felaket bakın oralarda oluyor. özellikle iç savaşlar vs. Ortadoğunun hali meydanda. Yani bence Tanrı'nın var ya da yok oluşu bir inanç meselesi olabilir. Ben iki kesime de eşit saygı duyuyorum. Fakat Tanrı şöyle der, şöyle ister demeye başlayan herkimse ona bir saygım da sevgim de yok. Çünkü bütün kötülükler o tip insanlardan dolayı oldu ve olmaya devam ediyor.

B

Bu yazılanlar tanrı varsa boş bırakmış, dinlerdeki gerçek tanrı değilv. S. hepsi fanteziye girer. Çünkü insanlık tarihine baktığınızda tanrı diye addedilenin önce nesneler, sonra soyut olarak biçimlenen bir dizi efsaneler bütünü olduğunu anlarsınız.. Tanrı var diyorsa biri kanıtlamak mecburiyetindedir. Tanrı yoktur demek bir kanıt gerektirmez.. Tanrı var ama karışmıyor izliyor ne olduğu belli değil neresinden tutsan elinde kalıyor,

G

Buna da inanabilirsin tabi teistlerin saçmalıklarından iyidir..

G

Tanrı'nın varlığı ''Van gölü canavarı vardır'' gibisinden bir hipotez değildir. Tanrı varlıklar içinde herhangi bir varlık değil zaten. Öyle bir tanrı var diyen zaten yok ya da olmaması lazım. Tanrı tüm varlık alemini kuşatan yani hem kapsayan hem de o kapsamı aşan bir güç olarak düşünülmeli. Sıradan sokaktaki mömin böyle ifade edemeyebilir ama teolojik açıdan Tanrı kavramı böyle birşey.

B

Can Çıkla Ateizm evet bir tanrıya inanmamaktır. Biz allah zeus gibi tanrıların olmadığına inanmaktan öte bunların var olmadığını biliyoruz. Tıpkı örümcek adamın aslında olmadığını bilmek gibi. Ateizm bu noktada bir inanç belirtmez lakin bahsettiğimiz şey insanların kafalarındaki tanrıdan ziyade ne idüğü belirsiz bir yaratıcı fikri ise ateistler yaratıcı yoktur ya da deistler yaratıcı vardır derken aslında şunu diyorlar ''bilmiyoruz ama böyle düşünüyoruz'' ve bu noktada bir inanç söz konusu. Ben bir ateist olarak yaratıcının olmadığını biliyorum diyemem sadece yaratıcının olmadığını düşünüyorum diyebilirim ikisi arasında fark vardır. Ve yaratıcının varlığı ya da yokluğunu ispatlayacak somut bir delil olmadığı için benim bu düşüncem bir inançtır.

S

Ali Akçayır bey öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim yalnız proteinlerle ilgili yeterli bir bilgiye sahip olmadığım için sizin söyleyeceğiniz şeyler üzerinde de bi fikir belirtemem. Doğru ya da yanlış olduğuna karar veremeyeceğim için kusura bakmayın bu konuda tartışmayı gereksiz buluyorum ama şunu söyleyebilirim sanırım siz konuyu proteinlerden tanrının var olduğuna bağlayacaksınız ve bu yüzden bi sonuca ulaşamayacağız. yukarıda da dediğim gibi tanrının var olup olmaması neyi değiştirir ki ya da neyi ispatlar? Bu tür tartışmaları gereksiz buluyorum teşekkür ederim.

S

Tanrının yokluğu ıspat gerektirmez çemberde dönüp dolaşmaktan farksızdır.

G

Gereksiz bir tartışma..

G

Salih Atlaslı Tartismayi gereksiz bulmanizI saygiyla karsiliyorum. Ama bu, bastaki yazinizi bosa cikaracak bir tavir olur. Cunku o yazinizdan arastirmaci, sorgulayan ve aklini kullanan biri oldugunuz anlasiliyor. Insanlar ancak sorgulayip arastirarak ve aklini kullanarak hayattaki gerceklerin neler oldugunu gorebilir. Protein sorusu size kucuk geliyorsa, ondan cok daha buyuk seyler olan olusumlar icin de ayni soruyu sorabiliriz. Mesela; bu evren, gunes, yildizlar, gezegenler, nasil olustu, neden olustu ve olusumunu saglayan etmenler nelerdir? Ama sanirim bunu da gereksiz bulacaksiniz. Amacim Allahin vavarligiyla ilgili delilleri gostermekten cok, aklimizi kullanmamiz gerektigine dair delillerin cokca oldugunu gostermektir. Isteyen aklini kullanir ve hayatin mutlulugunu yasar, isteyen de aklini kullanmaz ve baskasinin kolesi olarak hayatini koyun gibi yasar. Hangisini tercih ediyorsa serbesttir. Sunu bilmek gerektigini dusunuyorum; Dunyada aklini harekete gecirmekten daha degerli bir sey goremiyorum. Kalin saglicakla...

A

Güneşin gezegenin yıldızların evrenin nasıl oluştuğunu bugün bilim adamları açıklıyorlar zaten neden oluştuğunu ise hala bilmiyoruz ve bilim bilmediğini kabul ediyor, dinler ise bilmediğini biliyormuş gibi yapıyor. Bu benim düşüncem.

S

Peki bilimin; dunyanin neden olustuguyla ilgili bir bilgisi yoksa, evren ve icindekilerin nicin yaratildigini 'arastirmamak' gerektigi anlamina mi geliyor? Aklimizi kullanmayacak miyiz? Parkta yururken ezerek gectigimiz kuru yapraklar, bir zamanlar canla basla fotosentez yaparak yasamini surduruyordu; kuruyup dalindan dokulene kadar... Insan da boyledir. Nicin dogariz, dogduktan sonra nicin ölürüz? Bizi dogurtan ve olduren etken nedir ve neden dogum-ölüm deverani oluyor? Akıl kullanilinca bunlarin hepsinin cevabi zamanla ortaya cikacaktir. Akil; toplumsal adaleti saglamanin yegâne faktorudur...

A

ali bey olayları çarpıtıyosunuz ben araştırmayalım öğrenmeyelim demedim. Biz de aklı ve düşünmeyi savunuyoruz. Ama size niçin doğarız ve ölürüz diye sormaya korkuyorum çünkü mesele yine en başa gelecek. Bi takım inançlarınız olabilir allahın a sını büyük yazmanızdan zaten dindar bi insan olduğunuz anlaşılıyor ve dindarların tabiki neden sorusuna bi cevapları vardır ama bana tatmin edici gelmedi şimdiye kadar eğer siz işte allah bizi imtihan ediyor o yüzden dünyaya gönderildik herşey bi sınav demeyecekseniz buyrun neden dünyaya geldiğimizi hep beraber dinleyip öğrenelim de şu bilim insanları da boşuna yorulmasınlar artık yazıktır.

S