Hiçbir patentli üretim yapamayan Türkiye'de en yüksek puanlı öğrenciler tıp fakültelerine doluyor. Ne için? Aile hekimi olmak için. Ahvali şerait!
FEN liseleri sadece tıp fakültelerine öğrenci yetiştiren yerler haline geldi. Okulun adı FEN, mezunlarının FEN'le alakası yok.
Fen yani bilim Matematik demektir. Matematiğe dayalı olmayan bilim boş laftan ibarettir. Herhangi tıp kitabını aç. 1 tane matematik denklem var mı?
Bilimin dili matematiktir ve evrenseldir. Matematik bilmiyorum ama bilim yapıyorum diyen boş konuşur. Her zaman her yerde!
Geleceğin mühendislik sektörü olan "yazılım" tamamen matematikten oluşuyor ama FEN LİSESİ doktor yetiştiriyor.
Eğitim sistemi baştan aşağıya yeniden dizayn edilmeli.
Kadir Yrl
K
son derece dogru tespitler aynı şeyleri yıllardır bende düşünüyorum.
İki sene sonra doktor yok diye ağlaşırsınız. Her taraf mühendis dersiniz.
Kimse doktor olmasın demiyoruz. Dünyanın hiç bir yerinde üst düzey zekaya sahip öğrenciler tıp okusunlar diye yönlendirilmezler. Tanıdığım çok sayıda iyi beyine sahip doktor var ve çoğu şuanda aile hekimliği yapıyor. Zamanında yanlış yaptık diyorlar.
Aşık mi yetistirmeliydi:))
Espiri yaptınız sanırım? Umarım öyledir:)
Konu saçma:) fen liseleri sadece doktor yetistirmiyor zaten.. Hangi calisma sonucu fen liselerinin hepsinin tıp yazdigini söylüyor? Atmakla olmuyor:)
Konumuz zeki öğrencilerin öncelikli tercihlerinin tıp olması ve onların da ilke olarak bizim de geleceğimizin mahvolması
Kuzenim 99 da sağlık meslek lisesinden mezun oldu dediğiniz gibi çok zekiydi ama siz düz lise, fen lisesi ya da Anadolu lisesi mezunu değilsiniz tıp seçersiniz katsayınız kırılır denildi. Şimdi herşey öğrencinin elinde doktor olma bilim adamı ol demek yerine bilim yapmak isteyenler için teşvik sağlanmalı.
Burası Türkiye gelecegini düşünmek zorundayız. Nerde ARGE çalışmaları yapan türk firmaları. O firmalara nasıl eleman alınıyor?
Ön ayak olacak olan devlettir. Saçma sapan işler için milyonlarca para harcayan devlet, imkan sağlayıp firmaların önünü açacak. Türkiye' de bilim kurumları üzerine düşeni yaparsa eğer, öğrencilerin gelecek kaygısı da ortadan kalkmış olacak.
Demekki sıkıntı bizde değıl.
Para tıpta matematik bitirip aç kalmak var...
Matematik okusunlar demedim ki. Üstün zekalı çocuklara niye tıp okusunlar diye dayatma yapıyoruz diye soruyorum. Modaya uymak için tıp yazıp sonra da aile hekimliğinde heba olan bir sürü doktor var. Daha fazlasını istemiyorlar çünkü sevmiyorlar yaptıkları işi ve sadece mesai doldurma derdindeler
Niye tıp okusunlarin cevabını verdim zaten şu an ülke şartlarında doktorlar iyi ücret aldıkları ve saygı gördükleri için yönlendiriliyor siz dayatma diyorsunuz ama bu genelde aileleri tarafından yapılıyor ki doktorluk iş bulma garantisi olan bir meslek olduğu için. Hiçbir Müslüman ülkesinde bilime yeterince önem verilmediği için zaten o yönde eğilimi olan gençlerde yurtdışında eğitimlerini tamamlayıp geri de dönmüyorlar...
Hepimiz bu sıkıntının farkındayız madem bir çözüm bulmaya çalışmalıyız. Ülkenin lokomotifi öğretmenlerdir, yonlendiricileri öğretmenlerdir. Bizim bunu dile getirip çözüm için baskı yapmamız lazım yöneticilere
Kesınlıkle hocam
Yazılım a yonrlmeliyiz. Yapay zeka ya da.
Fen matematik değildir fizik kimya biyoloji dir
Tip fak kitaplarida biyoloji ağırlıklidir. Bunu ogrenmeniz lazim
Bilimin temel taşı matematiktir. Tıpın biyoloji olduğunu kendiniz söylemişsiniz zaten. Fen demek salt biyoloji demek değildir. Ben de bunu söylemeye çalışmıştım zaten. Bilimin bu kadar geniş bir yelpazesi varken niye en zeki öğrencilerimizi mühendisliklere değil de tıpa yönlendiriyoruz?
Matematik temel taş değil araçtır... Fizik kimya biyoloji ana yemekse matematik çatal kaşıktır hocam.
Tarihe damga vurmuş filozofların bilim adamlarının çok iyi matematikçi olmaları tesadüf mü acaba? Matematiği salt dört işlemden ibaret mi görüyorsunuz?
Aç mı kalsın adamlar yemek yiyorlar. Çatal bıçak kullanıpta kullanmayı öğrenecek kadar zekiler. Tabiki salt dört işlem değil araç dememi neden küçümsediniz araç gereçsiz iş yapmak, bilim yapmak zorlaşır. Lakin tüm bilimlerin temel taşı görmeniz fazla iddialı olmuş başta balık olmak üzere bazı yemekler çatalsız yenir.
Yorumlayamayan, neden sonuç ilişkisini kuramayan, karşılaştıkları problemleri analiz edip pratik çözümler üretemeyen, olaylara farklı açılardan bakamayan, çok yönlü düşünemeyen bir bilim adamı olabilir mi? Bu özellileri, kişiliği kazandıran şey matematiktir. Matematik nedir halen bilmiyoruz ve biz ona sadece bir ders olarak, fizik kimya biyolojideki hesapları yapmak için bir araç olarak gördüğümüz için eğitimde de bilimde de bir adım ileriye gidemiyoruz
Yalnız olmadığıma çok sevindim.
sonuna kadar katılıyorum hocam aynı düşüncedeyim...
Hocam mühendisliği tercih eden çok fen lisesi öğrencisi var bence
Var ama mühendislik konusunda çok idealistse ya da puanı tıpa yetmiyorsa tercih yapıyorlar. Boğaziçi bilgisayar mühendisliğini türkiye derecesi yaparak kazanan öğrencimizin ismini van tıp kazanan öğrencinin altına yazmak zorunda kaldık ve kimsenin de umurunda değildi zaten herkes kaç tıp var diye sordu
Tercih kriteri 1 mezun iş bulma oranı 2 işin refah yaşatma oranı..
Maalesef durum bu. Kimse ne istiyorum veya hangi meslek bana uygundur diye düşünmüyor. Biz de öğrencilerimizi, gelecekle ilgili kaygılarını gideremedigimiz için bu şekilde düşünmeye yönlendiremiyoruz. Lys sınavından sonra öğrencilerin sordukları tek soru var; bu puanla ne yazabilirim ve ilerde atanmakta sıkıntı yaşar mıyım?
Matematiğe dayaı olmayan bilim boş laftan ibaretmiş...
Burda eğitim sisteminden kasıt, salt müfredat düzenlemeleri değil. Devletin kendine şunu sorması lazım; benim neye ihtiyacım var ve bu ihtiyacımı giderecek meslekler nelerdir, nasıl bir müfredatım olmalı, bu müfredatı uygulayacak olan öğretmen nasıl olmalı, ne şekilde yetişmeli, yetiştirmek istediğimiz öğrenci profili nasıl olmalı, onlara ne vermeliyiz, onlardan ne istemeliyiz? İşin ekonomik kısmı da önemli tabi ki. Kimsenin gelecekle ilgili kaygısının olmaması lazım ve bunu da yine sağlayacak olan devlettir. Bilim ile ilgili devlet kurumlarında istihdam alanları yaratılmalı, kurumların sayısı ve çeşitliliği arttırılmalı. Öğrenciler, maddi manevi hiçbir korku yaşamadan, puanının yettiği değil, istediği yapabildiği mesleği tercih etmeli ve biz öğretmenler de rahat bir kafayla onları düzgün bir şekilde yonlendirebilmeliyiz bu sayede.
Doktor populeritesi ve maaşı dolgun oldukça kimse bu cocuklari tıp disinda bir mesleğe yöneltemez daha dun türkiye 1.olan cocuk dedi ki bizim gibi zeki çocuklar mühendislik okumali biliyorum ama şartlar gereği tıp seçiyoruz (medipol unv tip fak yerlesti bu ogrenci)
Deve sidiğinin milyonların önünde tartışma konusu olduğu bir ülkede mühendislik okusan ne olur Tıp okusan ne olur!!!
İnsanlığın bir bölümü uzayda yaşam, yapay zeka, genetik gibi konular üzerine yoğunlaşirken biz deve sidiğini, kadınların sünnet olmasını, organik hoşafi tartışmaya devam edelim bakalım sonumuz ne olacak...
Haward gardnerin zeka kuramini hice saydiniz hocam matematik her alanin temel tasi degildir. Bi hocamiz arac demis katiliyorum ona bazi bilimler icin matematik bi aractir her bilimin onune matematigi koymak yanlis bencede nasil ki matematikde de diger bilimler bi cok sefer arac olabiliyosa ayni sekilde matematik arac olacaktir. Evet evrenin var olusundan bi cok seye kadar matematiksel dengeden dizayndan bahsedebiliriz bi cok seye katilirim kendimde bi matematikciyim ama matematik hala kendini tamamlayamamis 4 islemde tikilip kalmisken bi cok bilimin kendi alaninda uzmanliginda temel tas yapmak ne derece dogru tartisilir
Gardner zeka kuramına göre zeka dinamiktir, kendi içjnde bir bütündür ve bir alandaki gelişme diğer alanlardaki gelişmeleri de etkiler. Matematik tam da burda devreye giriyor çünkü matematiğin etkilemediği bir alan yoktur. Matematik beyin için bir egzersizdir en basitinden. Matematiğin kişilik uzeridneki etkilerine de kısaca değinmiştim daha önceki cevaplarımda. Matematiği diğer bilim dallarından üstün tutan en önemli yanı da kesin olmasıdır. Tartışmaya yer yoktur matematikte. Mutlak doğrular vardır. Dün böyleydi ama aslında şöyleymiş dediğimiz tek bir matematik teorisi yoktur. Ama diğer bilim dalları sürekli kendisini geliştirip yenilemekte, düzeltmekte. Matematikçi kimliğiniz varken matematiği dört işlemle sınırlanmış bir araç olarak görmeniz beni son derece üzdü ve de endişelendirdi açıkçası.
Gayet iyi biliriz ki matematigin temeli 4 islemden cikmaktadir bi cok matematik konularimiz teorilerimiz hepsi sadece 4 islemin turevleri bunu biliriz hatta sadece toplamanin bile diyebiliriz peki var mi 5. Islem hic dusundunuz mu yada doganin icinde yok mudur? Matematik acaba bu kadar kesin mi? Ya da bizim aklimiz sadece bu kadarla mi sinirliyo ben matematigi tamamlanmis olarak gormuyorum ve sizi uzecek endiselendirecek sey bence bu olsun ben degil ayrica gardner zeka turlerini birbirinden kesin cizgilerle ayirmamis birbirini etkilediginden bahsetmistir ama hic bi zekayida digerlerinin onune ardina temeline koymamistir ha tabi buda gardnera gore size gore ve bana gore baska olabilir
Müzikte de sadece yedi nota vardır
Ya yüz nota olsaydi
Yada soyle sorayim ya biz 7 tanesini bulabilmissek
Yeni mezun olan bir doktor 8 veya 9 bin tl maas alabiliyor.(aile hekimleri gibi). Fakat yeni mezun olan hangi muhendis ise baslar baslamaz bu parayi alabiliyor. Mesele sadece ekonomik boyutuyla ilgili.
Ogretmenlerin maasi 10 bin tl olsaydi tip fakultelerine degil de egitim fakultelerine ogretmenlik meslegine ragbet olacakti tum mesele bu..
Bu yazıya ek olarak yeni mezun bir doktorun iş bulması daha kolay ve garanti...
Dogrudur is bulma kaygisi yok. Atanma derdi. Kpss derdi gibi tum asamalardan gecmemesi de ayri bir avantaj tabi sagliyor.
Tamamen duygusal yani... Dogru tespit
Aynen hocam.
Matematik bir bilim degildir. Su matematikcilerin egosu da beni benden aliyor. Fen bilimleri fizik kimya biyoloji astronomi ve tıptır. Yani tıp fen liselinin dogal olarak tercih edecegi bir bolumdur
Fiziksel cisimlerde yüzeyler, hacimler, doğrular ve noktalar vardır. Yüzeyler, hacimler, doğrular ve noktalar cisimlerden ayrılmak suretiyle matematiğin konusu haline gelirler. Bilim yapabilmek için matematiğe mutlak bir gereksinim vardır. Matematik eğer bir bilim değilse pozitif bilimlerin tüm dayanakları çöker. İlimde kanıtlı olma, deneylenebilme ve deneysel durumların yorumlanabilmesi esastır. Sen eğer matematiği, basit bir şekilde, kurgular üzerine kurulu o halde bilim olamaz dersen ve günümüz bilimlerinin de bir matematik ile çerçeve kazandığı aşikar ise aksi halde tüm bilim sistemi çökmüş sayılır. Kaldı ki bizim konumuz da zaten matematik değil bu paylaşımda. Not: Matematikçilerin ego yapmalarına sebep olacakları bir eziklikleri olmadığından dolayı sizi sizden alacak bir durum da yok ortada.
Matematik bilimdir desek bile fen bilimi degildir. Dolayisiyla fen liselinin tip okumasi matematik okumasindan daha normaldir. Ayrica ego yapmalarinin sebebi ortada. Matematik ozurlu ogrenciler ve toplum algisi. Matematik yapabileni zeki saniyoruz yapamayani aptal
Ben zaten fen bilimidir demedim ki. Konumuz biraz yön değiştirdi galiba farklı bir yola girdi. Zeki öğrencileri sadece tıpa yönlendirerek onların da ilke olarak bizim de geleceğimizi niye mahvediyoruz diye sorgulamak sorgulatmak istedim sadece. Meslek ya da branş kıyaslamasına girmedim ve girmek gibi bir niyetim de yoktu. Yanlış anlaşıldım galiba
Tıp fakultesini kazanacak bir cocuk zaten yuzde 1lik dilime girmistir ki pek cok muhendisten daha iyi matematik bilir. Tabi ki gencler is olanaklarini ve meslegin statusunu dusunecek. Bundan 10 yil once en yuksek puanli bolumler lise matematik ogretmenligi ve endustri muhendisligiydi. Egitim gozden gecirilmeden once is imkanlari gozden gecirilmeli
Eğitim sisteminden kastımın me olduğunu zaten anlatmıştım yorum kısmında. Salt müfredat değil bahsettiğim şey. Ülkenin eğitime bakışı, öğrencilerin gelecekleriyle ilgili kaygı tanımamaları için iş olanakları, imkanlar oluşturulmalı. Ülkeyi kalkınıracak olanların başında mühendisler gelir.
Sayisal alan matematikten ibaret saniyorsunuz. Matematik yetenegi olan herkes sayisalci olmuyor
Bilimi düşünen var mi ki bilime matematige yönelip ne yapsın çocuklar aile hekimliği garanti meslek refah düzeyi de gayet iyi.
Bir söz var ya hani
IMAM O.... CEMAAT .... MIS.
Sistem de aynı bu yönde. Cemaat ne yapsın imam dogruyu gostermedikten sonra.
Toplumu da sistemi de devleti dr yöneticileri de yönlendirecek olan biziz ama. Ne zaman ki yalakalılığı bırakıp eğriye eğeri doğruya doğru dersek o zaman gerçek öğretmen ve gerçek vatansever oluruz. Bu kafayla devam edersek eğer dünya ülkelerinin çok gerisinde kalıp beş on yıla kadar sömürge haline geleceğiz.
O konu da sonuna kadar dediğinizi destekliyorum. Asıl sıkıntımız toplumca birlik olamamak. Eğitim açısından da bu böyle ögretmenler branş siyasi görüş arkadaş sendika o bu su hep kamplaşma var. Sırf a sendika kazanım yapmasın diye b c sendikaları olaya çomak sokuyor. Tüm ögretmenler birlik olsa hak da alır eğitim de de istediği müfredatı sistemi getirir
Sadece fen lisesi mezun öğrenciler tıp fakültesine giriyor demek yanlış bence. Fen bölümü öğrencileri tıp ı seçiyor, mühendisliği seçiyor.. Zeki öğrenci ayrımı yapmakta yanlış, çalışan- çalışmayan öğrenci var
Fen liseleri zeki sayısalcı öğrenciler için en üst mertebedir lisede. Biz bu zeki öğrencileri tıp fakültelerine yönlendirerek diğer sayısal alanları boş bırakıyoruz ve bu durum ilerde ülkemiz için ciddi sıkıntıya sebep olacak. Anlatmak istediğim durum buydu. Mühendislik seçenler dr elbette var ama ya idealist olanlar ya da tıpı tutturamayanlar tarafından tercih ediliyor. Ileriye dönük kaygılar da bina sebep oluyor tabiki de. Bu kaygılarını giderecek devlet planlamaları yapılırsa eğer bilimde de sıçrama yaparız. Çok zeki biyologlar fizikçiler kimyagerler mühendisler de devletin hizmetine girmiş olacak. Başka türlü, diğer dünya ülkelerinin çok fazla gerisinde kalıp sömürge durumuna düşeceğiz bu gidişle.
Öğrencilerin önüne abuk subuk, öğrencinin kişiliğine yapısına beynine aykırı onlarca ders koyduğumuz için çalışan çalışmayan öğrenci ayrımı yapmak zorunda kalıyoruz. Zorlamayla dayatmayla başarı yakalanamaz yakalansa da, düşünemeyen, sorgulayamayan, hayal gücü zayıf, pısırık, ezik ama çok çalışan bireyler yaratmış oluyoruz sadece. Turkiyedeki eğitim sistemi zeki öğrencilere göre değil
Size katılmıyorum, sözkonusu ettiğiniz fen lisesi öğrencileri genel olarak hem fen hem matematikde iyi. Fen lisesinde okuyan Oğlum bu yıl üniversite sınavında en mf3 te 1516. Sıradaydı, popüler birçok üniversitenin mühendislik bölümlerine rahatça girebilecek puanı varken ilgi alanı tıp olduğu için tıpı tercih etti. Arkadaşlarıda velileriyle beraber, düşündükleri mesleğin, ankara ve İstanbul daki bütün üniversitelerini gezip görüp öyle tercih yaptılar ve kendi ilgi alanındaki bölümlere yerleştiler, tıp için gerekenden fazla fazla puanı olmasına rağmen uçak mühendisliği, genetik, mekatronik ... Tercih ettiler. Bu nedenle Fen liseliler tıp tercih ediyor diye bir genelleme yapılamayacağını düşünüyorum.
Fen lisesinde okuyan öğrenciler zekidir demek de doğru değil
Fen lisesinde okuyan zekidir
Zeki diyerek genellemek yanlış olur, tabiki çok çalışıyorlar.. Kuzenim fen lisesinde okuyor zeki değil sadece çok fazla çalışıyor. Arkadaşımın kızı fen lisesinde her dersten özel ders alıyor çok çalışıyor .
İstisnalar kaideyi bozmaz
Branşınız nedir bilmiyorum ama ben yıllardır fen liselire ders veriyorum farkı gözlemliyorum
Sizce zeki ne demek
Baştan aşagı yanlış fenin matematik oldugunu nerden çıkardın
Matematik bir çok yerde karşımıza çıkar. Ben saglık bölümü de okumuştum. Bazı hesaplamalar da vardı.
KATILIYORUM EN YUKSEK PUANI ALAN OGRENCILERIN BILIM ADAMI OLMASI HEDEFLENMELIDIR
İlim adamı olmak,
Ya da filim adamı olmak
İşte bütün mesele bu...
İstatistiksel ifafeler ile konusmalisin yoksa boß
Bilim adamına yeterli desteği verirsen, ekonomik olarak doyurursan hatta köstek olmazsan, yazarlar ve bilim adamı olurlar.
Tabi bisey daha unutuyoruz ne muhendislik ne tıp becerebiliyorsan topçu ya da popcu olacaksin yuzbinler doktor muhendisi cebinden cikarcaksin.
Sanatçılar aç kalinca bir konser sonra bir kac ay yatış yine mi acıktı yap bir konser biraz daha yatis bu böyle gider.....
Mükemmel bir yorum
İş bulma konusunda şimdilik sorun yaşamayan bölümlerin başında Tıp Fakülteleri gelmektedir. Hukuk, Rehberlik, psikoloji ve mühendislik bölümleri de tercih edilen bölümlerdir.
ne gerek var fenne menne, bizim nesil cihat bilsin yeter
Mezun olunca iş garantisi olan tek meslek olarak kabul gördüğü için olabilir mi ki?