Şuan gördüğümüz yıldızlar yok olmuş olabilir mi?

Dünyamızla yıldızlar, galaksiler arasında milyarlarca ışık yılı mesafe var ve biz onların milyarlarca yıl önceki hallerine bakıyoruz. Şu an yok olmuş, parçalanmış ama ışığı bize ulaşamadığı için farkına varamadığımız galaksiler var mıdır?

B
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
15
15 CEVAP

Bence vardır. Sonuçta atıyorum bin ışık yılı ötedeki bi gezegenin şuan biz bin ışık yılı önceki halini görüyoruz yani yeni yok olmuş halini göremeyiz, nesillleeeer nesiller sonra görülür ancak eğer yamuluyorsam lütfen düzeltin

A

Ha yani yoksa bile olmayacak anlamına gelmez, olabilir.

Ali Kebeci 7 yıl

12 milyar yıl önceki galaksi bile görülebiliyor. Çoktan yok olduğunu düşünüyorum onun.

A

yok olmus hatta merkezlerindeki karadelikler tarafindan yutulmus bile olabilir. Bunu anlayamayiz. Bin isik yili uzakliktaki bir galaksi yok olsa ancak bin yil sonra ortadan kaybolunca son isik goruntuleri dünyaya dustukten sonra anliyabiliriz.

B

Vardır.

E

galaksiler birbirleri tarafından yutulup yeni galaksileri oluşturuyor, genişleme etkisi ile kendi içine çökmüş bir galaksi bilmiyorum.

M

Gökadaların evrimi hakkında pek fazla şey bilmiyoruz, fakat bildiğimiz bazı temel şeyler var. Gökadalar, kütle çekim sayesinde bir arada bulunan önemli miktarda maddeden oluşuyor. Bu madde baryonik (proton, nötron vb.) maddeden, fotondan, nötrinodan ve karanlık maddeden oluşuyor. Ola ki bir gün yıldız oluşumu tamamen dursa dahi, maddenin önemli bir miktarı hala orada duracağı için, gökada da orada duracaktır diyebiliriz. Tabi ki gökadalar gruplar halinde bulundukları için zaman zaman çarpışıp daha büyüklerini oluşturabiliyorlar. Fakat bir "kaybolma" söz konusu değil.

Ö

aradığım yanıt teşekkürler

Mesut Şnl 7 yıl

Yamulmuşum, teşekkürler

Ali Kebeci 7 yıl

2016 kütle çekim dalgasının sesi kaydedildi biliyorsunuz. Bir milyar yıldan fazla bir süre önce oluşan bu dalgaya biz ancak şimdi ulaşabiliyorsak belki de 1 milyar yıl önceki gerçek gökyüzünün altındayız. Yani neden olmasın? "Yok olmuş" değil de "değişmiş" mi desek sanki :))

E

Bir de ışıktan daha güvenli hangi analiz verisi var ki? Dusun ki cok büyük hizlarla seyahat edebilme teknolojisi gelistirdin. Diyelim ki 10 ışık yili mesafedeki bir gezegene gideceksin. Bakıyorsun gezegen yerinde, oraya bir gidiyorsun karadelik çıkıyor karşına... Yani isiktan ziyade ne kullaniyorlar ki bilimadamlari, evreni haritalandiriyorlar?

A

Geliştirilen Upside-down dolanıklık teorilerine göre bir bilgi veya mirror etkisi yaratan bir pozitron ışıktan ışık hızı katınca daha hızlı gidebilir. Gözlemci hızı belirler... Ve gereken ölçümler yapilabilecek teknoloji eğer geliştirilebilirse bu "error rate" i olmayan bir bilgi aktarma biçimidir.

Ahmet Yesir 7 yıl

Sorunun soruluşunda "Newton Evreni" (zaman ve mekanı)'nin referans olduğunu görüyorum... Buradaki timeline ile zebellak ışık yılı uzaktaki bir kütlenin timeline ını bir tutmak ne kadar doğru? Dolayısı ile buna verilebilecek herhangi bir cevap ne kadar doğru olabilir??

A

Asla şaşmayan kütle çekim dalgaları adına!!! Zaten ışığa güvenmek ne kadar doğru anlamış değilim. Soğruluyor, yansıyor, kırılıyor. Biz uzayı gözlemlerken neyi temel alıyoruz? Işık saçma geliyor

Eda Karslioglu 7 yıl

Işığa güvenmek doğru olsa bile, mesafe sorunu olmasa ve asla saptırılamasa bile bu geçerli... Yani biraz daha açarsam buradaki 1 birimlik zamanı o galaksi ötesi ışığın geldiği alandaki 1 birimlik zaman ile bir tutarak "aradaki mesafe 'd', ışık hızı 'c' dolayısı ile oradaki ışığın bu yönde yola çıkmasının üzerinden 4 milyar yıl geçmiş, dolayisi ile o yok olmus olabilir" demek ne kadar doğru... Tamam, bu space de ve realitede 4 milyar yıl geçti fakat orada belki kocaman bir karadelik var, bir kuazar var yada güneş sistemimiz büyüklüğünde bir magnetar var... Orada da 4 milyar yıl geçmiştir demek... Bu biraz salt mekanik Newton evren modelinde kalmadımı artik? Einstein baba bunu görse idi kızardı bak

Ahmet Yesir 7 yıl

Bence olamaz çünkü bir yıldız kaymasını düşündüğümüzde kayma anını goruntuluyorlar ve kaydığı apaçık belli o yüzden olamaz diye düşünüyorum

H

O meteor canım ya

Mesut Şnl 7 yıl

Eger uzak bir galaksiden biri bizi gozetleyecek olsaydi suan bizim binlerce yil oncemizi goruyor olurdu

M

Aynen, ışık hem bir imkan ve aynı zamanda hızı bir kısıt....

Mesut Şnl 7 yıl

isik ufkumuzun bize sunmus oldugu kadar gorebiliriz.

K

Hayalet yıldızlar diyebilirsin bunlara ve evet var bu durum.

H

Vardır mutlaka

F

Ben de çok düşündüm bu soruyu yabancı kaynaklardan bulmuştum, evet böyle yıldızlar evren de mevcut ve Evrenin bir yanılsama olduğunu düşünmeme sebep oldu..

linkler : https://www.nasa.gov/content/goddard/hubble-sees-ghost-light-from-dead-galaxies/

+

Google'dan "ghost stars in universe" diye aratırsan daha fazla kaynak bulabilirsin.

Bir de Cosmos belgeselinin "A Sky Full of Ghosts" diye bir bölümü vardı orada kara deliklerden bahsediyor genellikle ama bakmanı öneririm.

M