Çift yarık deneyi nedir? deney için ne düşünüyorsunuz?

Sorgulayan Ateistler.. Gelin beraber bunu sorgulayalım..

şimdi bu deneye göre madde parçacıkları gözlemlenmediği zaman serbest dalgalanma modeline geçip, aynı anda sayısız yerde olabiliyorlar..
bu şu demektir.. Hiç kimsenin gözlemlemediği bir kaya parçası aslında aynı anda dünyanın her yerinde olabiliyor..
sorum şu: Gece karanlıkta kimse gözlemlemiyorken bahçeyi kazdın.. Oraya 5 altın gömdün.. Sonraki sabah kalp krizi geçirdin öldün.. Yani senin gömdüğün altını gözlemleyen, bilen biri yok.. Fakat biri 5 gün sonra bahçeyi kazsa o altınları orada buluyor..
bu gözlem dışında kalmış altın ( madde ) neden serbest dalgalanma modeline geçip dünyanın herhangi bir yerine gitmemiştir ( yada görülmemiş, bulunmamıştır ) ...
bir yere bırakılan gözlem dışı kalmış maddeler neden serbest dalgalanma modeline geçip, dünyanın herhangi bir yerine gitmemekte, bırakılan yerde sabit durmaktadırlar..

benim sorum gözlem altındaki parçacıkların bilincimi varki gözlemlendiğini biliyor da ona göre davranıyor DEĞİL..

SORUM: Maddeler biz ( insan ) gözlemlemesek bile neden sabit parçacık olarak duruyorlar, insandan başka bir gözlemci daha olabilir mi.?
.......................................................................................................
deney açık ve nettir.. Çift yarık deneyi olarak geçer.. Bu bilimsel değil demeyin güldürmeyin.. Vede lütfen ateşitler trollemezse memnun olurum..

evrim ağacı sitesi bu konuda bişeyler açıklamaya çalışmış ama nedense olayı sadece ışık olarak ele alıp parçacıklar bilinçli değil ama sadece gözlem altında neden bilinçli davrandıklarının sebebi bulunamadı demiş bırakmış..

https://youtu.be/q3H7wR_IR3w

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
111
111 CEVAP

Merhaba. Konu aslında parçacık ile alakalı değildir. Dalga fonksiyonu ile alakalıdır.

E

parçacık ile alakalı erdem.. Videalara, evrim ağacına vs. Vs bakın derim..

Kamil Çetingöz 5 yıl

Evrim ağacına bakmama pek gerek yok. Konuyu zaten üniversitede okudum.

Erdem Ktüfekçi 5 yıl

Ayrıca o videolarin hepside spin durumunda bir fenomenin hareketi hakkında örneksel betimleme var.

Erdem Ktüfekçi 5 yıl

anlaşılır olsun diye mümkün olduğunca türkçe sonuçlar yazmaya çalışıyorum.. Deney sonuçları: 1-İki yarığın;büyük ve birbirinden uzak olması halinde ekranda üst üste iki ışık lekesinin oluşturduğu;birbirine yakın delikler küçük olduğunda isegirişim saçakları adı verilen renk şeritlerinin oluştuğunu gördü. Bu renkli şeritler yalnızca dalgaların ürettiğini ortaya koydu. 2-Yarıkların biri kapatılırsa girişim deseni kaybolur ve yarığın arkasında sadece bir çizgi oluşur. 3-Herhangi bir yöntemle, ışık ya da parçacığın hangi yarıktan geçtiği tespit edilmeye çalışılırsa o anda girişim deseni kaybolur ve yarığın arkasında iki ayrı çizgi oluşur. 4-Işık ya da parçacığın, çift yarıklı levha arkasında, bilinen fizik kurallarına göre iki çizgi oluşturması gerekirken, neden girişim deseni oluştuğunun tespitine çalışılması, deneyin sonucunu anlaşılmaz bir şekilde değiştirir, bu sonuç bilim tarihinin belki de en büyük açmazını oluşturur. Çünkü herhangi bir ölçüm girişimi, deneyin sonucunu değiştirerek gözlem yapılmasını engeller. 5-Kararlı girişim deseni oluşturabilmek için her bir dalga birbirlerine olan sabit fazı korumalıdırlar...

Kamil Çetingöz 5 yıl

benim sorum 4 nolu sonuç ile ilgili.. Gözlem dışında iken parçacık dalga modeline geçebiliyor.. Neden bizim ( insan )gözlemlemediğimiz / gözlemleyemediğimiz parçalar dalga modeline geçip dünyada farklı yerlerde olmuyor.. Bizden ( insan ) başka bir gözlemcimi var..??

Kamil Çetingöz 5 yıl

yada bizim dışımızda başka bir gözlemci olma olasılığı mı var.?

Kamil Çetingöz 5 yıl

Biz de gözlemci değiliz. Her madde dalgadır. Dalganın spinini değiştirmek için etki gerekir. Bu durumda. Işık için etki durumunda parçacık fonksiyonu oluşturur. Bu konumda hızı düşerek kinetik enerjisi artar veE: Mc^2 denE: 1/2 mv^2 yükselir. Aynı konumda ise hız ışık hızından düşerek e>v konumuna düşer. Momentum ise dalga fonksiyonunu açıklayan heisenbergp: Hk danp: Mv ye indirgenir.

Erdem Ktüfekçi 5 yıl

biz DE gözlemci değiliz diyerek, başka bir gözlemci var mı diyorsun kısaca.. Uzatmadan sulandırmadan bunu mu anlamalıyım..?

Kamil Çetingöz 5 yıl

Bizde etki ettiğimiz fenomende madde demek istiyorum.

Erdem Ktüfekçi 5 yıl

kusura bakma işten geçikmeli yazıyorum..( bizDE madde olduğumuz için ) maddeyi biz gözlemlemiyoruz/ gözlemleyemiyoruz.. Neyse kısa net cevap bekliyorum erdem..( insan dışında ) BİR GÖZLEMCİ VAR. Gözlemleyen birşey var.. Doğrumu ..? Cevabın bumudur..

Kamil Çetingöz 5 yıl