E=mc'2 ye göre 1 kg elma ile 1 kg uranyumun enerjisine eşit bu doğru mudur?

E=mc'2 ye göre 1 kg elma ile 1 kg uranyumun enerjisine eşit bu doğru mudur?
M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
18
18 CEVAP

sanırım burda formül bütün proton ve nötronların kuarklara parçalanmasından bahsediyor o zaman eşit olabilir sonuçta nükleon sayısı eşit oluyor

M

kararsız yapıda olmasıyla alakalı diye biliyorum.

A

Farklı hızlarda hareket etmiyorlarsa evet.
Uranyum, çekirdeğindeki protonları stabil bir şekilde tutamadığı için ışınım yoluyla bu enerjiyi dışarı vererek daha kararlı elementlere bozunmaktadır.
Elma ise yapısındaki atomların kararlılığı sebebi ile böyle bir olay gerçekleştirmemektedir. Fakat ikisinden de aynı miktarda alıp tamamen foton enerjisine dönüştürseydik eşit miktarda enerji elde etmiş olurduk. Tabii ki bu duruma geçmelerini sağlamak için verilmesi gereken enerji elmada kararlılığı sebebi ile daha fazla olurdu.

B

Biraz daha açarsak ?

Can Ökmen 6 yıl

Güzel sorular, güzel cevaplar
Sayenizde birsey daha öğrenmiş olduk

I

madde enerjinin yoğunlaşmış halidir. Uranyumun enerjisini füzyon ile çıkartırsanız o maddenin çok çok çok az bir enerjisini ortaya çıkarmış oluyorsun. Bir maddenin enerjisinin %100 ünü çıkarabilecek teknolojimiz yok. Eğer bunu yapabilseydik ikisinden de aynı enerji çıkardı.

M

tekrar okuyun lütfen. Nükleer enerji ile uranyumun enerjisinin %100 ü çıkarılmaz. Çıkarılamaz. Böyle bir teknolojimiz yok. EĞER hem uranyum hem de elmanın enerjisini %100 açığa çıkartabilecek YANİ onu kütleden tamamen enerjiye dönüştürebilecek bir teknolojimiz olsaydı aynı enerji çıkardı. Formül bunu söylüyor. Gerçekte bu. nükleer enerji kararsız elementleri kararlı hale getirerek o sırada çıkan enerjiyi kullanmaktır. Bu esnada uranyum sahip olduğu total enerjinin %1 i bile çıkmaz. Elma kararlı yapıdadır. Nükleer enerji ile elmadan bir şey elde edilemez. Bu da elmanın enerjisi 0 dır anlamına gelmez.

Mustafa Varli 6 yıl

Eğer hareket halinde değillerse ya da aynı hızdalarsa aynı olmalı. 1 kg olarak tanımladığımız şey durgun kütle. İçerisinde kütleçekiminden kaynaklanan bağlanma enerjisi, atomlar arası ve elektron, protondan kaynaklanan elektromanyetik alandaki bağlanma enerjisi yani potansiyel enerji ve proton nötron ve kuarklar arasındaki şiddetli nükleer kuvvetten gelen bağlanma enerjisi var. Çok az bir kısım da higgs alanından gelme kütle. Toplam kütle değeri tam olarak eşitse toplam enerji de eşittir. Sonuçta ikisi de aynı şey sayılır.

U

1 kilp pamuk mu daha ağırdır bir kilo demir mi demeye benziyor.

G

1 kilo pamuk daha ağır.

Eren Öziçsel 6 yıl

İkisi de 1 kilo ise pamuk nasıl ağır olabilir?

Salih Kenan 6 yıl

Bu da sabah gazetesine röportaj veren mühendis bozuğu gibi biri işte.

Görkem Kırkpınar 6 yıl

İkisininde hıza göre aynı olur

A

Bir belgeselde eğer bir kurşun kalemin bütün kütlesini bir anda enerjiye dönüştürebilseydik Hiroşima'ya atılan bombanın onlarca katı enerji açığa çıkar diyordu.

O

einstein formülü yanlış türk elektrik elektronikçi haberinden gelmiş gerekli ısı ve basıncı elmaya uygula bak noluyor

M

Kapalı evren değil mi ?

S

Kapalı et döner bence.

Salih Kenan 6 yıl

tabiki

U

Işık hızında giderse eşit miktarda enerjiye dönüşür evet

I

Elma=demir, uranyum=pamuk.
İşte ikisi bu kadar aynı.
Biri aşırı kararlı atomlardan meydana gelirken, diğeri kararsızdir.

B

Eşit değildir. Çünkü elmayı oluşturan atomların çok daha az elektron, proton ve nötronları vardır. Uranyum ise parçacık sayısı çok fazla olan, aynı zamanda kararsız bir elementtir. Bu nedenle çok daha fazla çekirdek enerjisine sahiptir. Muaazzam nükleer enerji bu nedenle elmadan değil, uranyumdan elde edilebiliyor.

S

nope

Murat Güleken 6 yıl

kütleyi nükleonlar verir totalde nükleon sayısı aynı

Murat Güleken 6 yıl

Ama 1gr uranyumdan 1gr elmaya kıyasla bir milyar misli enerji elde edilebiliyor. Bu nasıl oluyor.

Serdar Kızıldağ 6 yıl

nükleer parcalanmaya uranyum atom cekirdegi uygun elmanin(karbon oksijen azot vs) degil ama tum proton ve notronları saf enerjiye donusturebilseydik ayni miktarda cikardi.

Murat Güleken 6 yıl

nukleer parcalanmada protonlar parcalanmiyor atom cekirdegi bolunuyor ama formul protonlarin kuarklara parcalanmasi durumunu belirtiyor

Murat Güleken 6 yıl

Eşit evet burada kütle tamamen enerjiye dönüşme olayı var

Ö

e =mc'2 bu curutulmemis miydi

A

Sizin mutfakta mı çürüttüler rölativite kuramını?

Görkem Kırkpınar 6 yıl

Notlarimin arasina kaydetmemisim. Bu konu ile ilgili yapilan bir calismaya binaen yazmistim. Gorkem bey hemen bu kadar kucumseyerek saldirmak gerekmiyor diye dusunuyorum. Size ve sizin gibi tum ilgilenenlerin goruslerine saygi duyuyorum. Buyuk bir sabirla hepsini okuyorum. Pozitif olanlardan yararlaniyorum her zaman. Kimseyi kirmadan yapilan bilgi paylasimlarini destekliyorum

Ahmet Ecre 6 yıl

Değil kütle farkı var

M