Hayvan dışkılarını (insan da dahil ) enerjiye dönüştürerek kullanmak mümkün mü?

Hayvan dışkılarını(insan da dahil ) enerjiye dönüştürerek kullanmak mümkün mü? Mümkünse maliyeti ne kadar? Maliyeti devlet için devede kulak bir rakamsa neden denemiyor? Bu sorulara mühendis arkadaslarımızdan özellikle cevap bekliyorum. Yenilenebilir enerjji kaynakları dersini illa üniversitesinizde görmüşsünüzdür. Hatta bana şanlıurfada neden hala güneş tarlaları kurulmadıgını biri açıklayabilir mi? Türkiyenin toplamda 1 yıllık harcadıgı kw miktarı ne kadar bunu bir araştırın eğer şanlıurfa gibi cehennem bir yerde güneş tarlaları kurulursa Türkiyenin ihtiyaçları hangi oranda giderilir herkes meydana çıksın bakim

T
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
13
13 CEVAP

Bu soruya cevapım yok ama bu aklıma gelmişti senin gibi.

K

Cevabi bende var da millet ne kadar biliyor onu merak ediyorum. Okumayi seven bir millet olaraktan ne durumdayiz tum merakim bu. Hani yol yapmayi ust bir teknoloji sanmalarina ithafen paylastim. Tum bu saydığım teknolojilere yeterli imkan saglandiginda insanlarimiz belkide faturalarini 10 lira olarak odeyecekler

Timuçin Utangan 6 yıl

Timuçin Utangan Doğru diyorsun.

Kamil Iyison 6 yıl

Dışkılar tezek olarak ısınma amacıyla kullanıldığına göre bir yöntemi bulunabilir bence.

A

Hayvan dışkısından patlayıcı yapılıyorsa bu ısı enerjisi neden elektriğe dönüşmesin?

Şimdi bilim 2'ye ayrılır. Araştırma-Geliştirme ve Uygulama. Uygulama yapabilmek için araştırıp öğrenmek gerekir. Daha sonra optimum noktaya yaklaşmak için geliştirilir ardından uygulama başlar. Öncelikle AR-GE yapmıyoruz. AR-GE yapmış olan ülkeler-şirketler araştırdıkları ve geliştirdikleri teknolojilerin patentini alırlar. Diğer ülkelerede bu patenti satın almak kalır. Hatta bazen bilerek satmazlar. (bkz:GE uçak motorları) AR-GE yapan Türk çok az. Bunlar ise benim tanıdığım kadarıyla avrupadalar çünkü Avrupa bu konuda çok hassas. Sen bilim adamına sahip çıkmazsan, mühendisine olanaklar, teşvikler sağlamazsan puf uçup gider. Kısaca teknolojiyi biz üretmediğimiz için Urfa'nın cehenneminden istediğimiz gibi faydalanamıyoruz. Hatta yine aynı sebeple istediğimiz gibi uçakta yapamıyoruz.

Şimdi yukarıdaki cevap mantık çerçevesinden baktığımızda vardığımız sonuç. Birde duygusal olarak bakalım;

Türkiye bilime aç bir halkı barındırmıyor. Bu halka yol, köprü, bina yapacaksın ki sana değer versin. Güneş paneli yapmışsın ona ne? Bu yüzden siyasiler Türkiye'de bilime pek önem vermezler aynı paraya daha çok oy kazanabileceği bir çok yöntem var. Elektriğin ucuzlayacağını, refahın artacağını, ekonomik ve teknolojik devrimler yapılacağını anlayamayan bir halka sahibiz. Eğer önlemler bu gün alınırsa en az 1 nesil (80 sene) daha böyle devam edecektir.

Peki Türkiye'de enerji üretimi nasıl?

Türkiye son 20 sene içinde bir çok santral kurdu, hatta yapımı planlanan 5-6 tane daha santral var. AMA lanet olsun ki hala doğalgaz ve kömüre ağırlık veriliyor. En iyi ihtimalle hidroelektirk santralleri var. Bu santraller ise biyoçeşitliliğe çok zararı olduğu için bir çok ülkede artık yapılmıyor bile.

Bu arada Türkiye enerjisinin %1'ini güneşten üretiyor.

1. Havası kapalı olan Almanya: 24.800 MW enerji üretirken
2. Günlük güneşlik olan Türkiye 0.8 MW enerji üretiyor.

B

2 türlü gübre var bir suni birde dogal gübre. Patlayici suni gübreden yapılır sen dogal gübreyle karıştırmışsın

Ömer Güllüce 6 yıl

Ömer Güllüce Biyogaz konusunu araştırmanı öneririm. Benim bahsettiğim patlayıcı bu gazdan yapılıyor

Burak Kurtman 6 yıl

Çeşitli atıklardan elde edilen elektrik enerji üretimi mevcut

Y

Genelleme yapacak olursak, yanan her şeyden(oksijen ile tepkime veren) enerji üretmek mümkündür ve evet, dışkıda da örneğin odunda olduğu gibi organik maddeler bulunduğu için enerji üretilebilir. Asıl önemli olan birim enerji başına oluşan maliyet ve getirdiği kardır.

U

Ne kadar iste. Bunlar belirlenmis. Bi goz at konusalim

Timuçin Utangan 6 yıl

https://en.0wikipedia.org/wiki/Dry_animal_dung_fuel

Umut Keçidereli 6 yıl

Daha çok gelişmemiş ülkelerde kullanılıyor. Endüstriyel bir kullanım pek söz konusu değil sanırım çünkü havayla birlikte dışkıdan toksik maddeler taşınması olası bir durum.

Umut Keçidereli 6 yıl

Biyogazla elektrik enerjisi üretmek. Bunu arastir. Insan bildigin diskiyi yapiyor daha sonra kanalizasyondan alinan o diskilar islenip enerjiye donusturuluyor.

Timuçin Utangan 6 yıl

Bu dediğin gelecekte çok yaygın olacak. Bu dışkıları denizlere göndermekten denizlerde artık olması gerekenden çok fazla organik madde var ve bu deniz yaşamını tehdit ediyor. Enerji üretilmesinin yanı sıra denizlerdeki yaşamı koruyabilmek için dışkıları yakmak zorunlu olacak.

Umut Keçidereli 6 yıl

Yapılıyor zaten

N

Hocam konuyla ilgili bilgim sinirli ancak uc yontemi biliyorum. Mutlaka baska yollar da vardir tabii ki.
Birincisi metan gazini icten yanmali motorda kullanarak alternatorun calistirilmasi ve elektrik eldesi. Bu yontem en cok kullanilanlardan biri. Ayni seykilde copten de elde edilebiliyor. Metan gaziyla calisan motorlari ureten firmalar mevcut (GM gibi). Hatta ankarada bu sekilde calisan enerji santralleri bulunmakta (biri ostimin ilerisinde)
Ikinci yontem hidrojen cubuklariyla calisan yontem (eee hidrojen gaz degil miydi ? Oyle degil yahu cubuklar diskidaki azot ve hidrojen baglarindan yararlaniyo). Bu yontemle direkt elektril elde edilebiliyo. Tabii bu yontem esasinda ucuncu yontemin onculu
Ucuncu yontemse yakarak distan yanmali motor calistirmak (ha keza alcak basinc turbinleri de kullanilmakta ama turkiyede herhangi bi ornegini ben bilmiyorum). Yakilan diskidan elde edilen isiyla distan yanmali motor bir alternatore besleme sagliyo. Geri kalan proses ayni
Bu yontemlerin disinda iki yontem daha var ama calismalar hakkinda detayli bilgim olmadigi (ki makale yayimlanmadi daha) ve tam sonuc elde edilemedigi icin oraya girmeyecegim
Ayrica googlein yuruttugu bi proje var. Yuzde yuz donusumlu yapilmaya calisiliyo (enerji harcamamak uretmekten cok daha degerlidir esasen)

F

Antalya ve Alanyada belediye çöplerden enerji üretimi için santral kurdu

C

Biyogaz olarak kullaniliyor

M

Gaziantep de güneş tarlası kuruluyor

O

Ananem eskiden köyde tezek yakıyomuş yani yanıcı madde

Ö

Dışkıdan enerji elde etmek mümkün. Öncelikle dışkıdaki suyu buharlaştırman gerekiyor. Ardından katı kısmını yakarak elde ettiğin ısıyı Rankine çevrimi aracılığıyla elektrik enerjisine çevirebilirsin. Küçük ölçekte işine yaramayabilir ancak büyük ölçekte kaydadeğer ısı ve elektrik elde etmek mümkün. Merak ediyorsan eğer, Rankine çevrimi hakkında daha detaylı bilgi verebilirim.

F

Kanalisazyonlarda bazı ülkeler Metan gazı ile enerji üretiliyor.örnek projeler yapılıyor.internetten bulabilirsiniz

Y