Evrim tanrı tarafından başlatılmış bir süreç olabilir mi?

Peki ya evrim tanrı tarafından başlatılmış bir süreçse...
S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
53
53 CEVAP

İsterseniz şöyle daha evvel yayınladığım metinle soru cevap şeklinde gidelim. + Peki ilk canlı nasıl oluştu? Yani cansız bir şey nasıl canlı olabilir?
- Ee çamurdan sen oluyorsun ya. Şaka tabi ki. Abiyogenez. Kabaca kimyasalların girdiği tepkime diyebiliriz.
+ Peki kimyasallar doğru tepkimeyi nasıl buldu? Kimyasalların aklı mı var?
- Hiçbir kimyasal girdiği tepkimeyi ve oluşturduğu ürünü bilemez, anlayamaz, seçemez, bu konuda kararlar alamaz, vazgeçemez, tercih edemez, vs. Kimyasallar, bulundukları ortam içerisinde, bulundukları koşullar dahilinde, evrenimizdeki fizik ve kimya yasaları dahilinde birleşirler, ayrışırlar, yeniden birleşirler ve bu böyle süregelir ve gider.
Dünyamız oluştuğundan ilk yaşam formuna bakarsak arada tam 600 milyon yıl geçmiş.
Bak 600 milyon diyorum. Dolayısıyla bu süreçte, defalarca farklı, yanlış, hatalı, eksik, fazla, vb. Moleküller oluşmuştur. Bu diğer oluşumların da kimi günümüze kadar gelmiştir, kimi parçalanıp başka moleküllere dönüşmüştür, kimi başka moleküllerin yapısına katılmıştır ve kimi oluşmaya ve bozunmaya devam etmektedir ve benzeri…
+ canlılık ile cansızlık arasındaki fark nedir?
-Kimyasallar bizim de içinde bulunduğumuz canlılık grubunu mümkün kıldığı için bize "doğru" birleşimler olarak geliyor. Yani farklı birleşimler, farklı sonuçlar da doğurabilirdi, doğurmuştur ve hala da doğurmaktadır. Etrafımızda gördüğümüz cansız katrilyonlarca obje, atomlar ve moleküllerin bize göre “yanlış” dizilimleri sonucu oluşmuştur. Bu şekilde söylediğimizde farkı hemen ayırt edebilmeniz lazım: Aslında onlar “yanlış” dizilimde değiller. cansızlık içerisindeki bir çeşit dizilim canlılığı oluştururken, bir çeşit dizilim de cansızlığı sürdürmüştür.
Vücudumuzda genetik materyalden sonra en önemli canlılık kaynağı, ya da diğer bir deyişle hayat molekülü proteinlerdir.
+ Yani bunlardan dinozorlar oldu.
- Aslında o da yanlış. Su, hidrojen, nh3, ch4 gibi elementleri ultraviole ışın`ları ve şimşek çarpması gibi yüklü elektron gibi şoklara maruz kalınca aminosaitler oluşmaya başladı. Sırasıyla rna, organik moleküller, kompleks bileşenler ve hücre öncüsü canlılar ortaya çıktı. Böylece ilk canlı oluşumu yani tek hücreliler oluşmaya başladı. Sonra sırasıyla ökaryotlar, arkeler ve bakteriler oldu. Alg'lerden farklı yaşam formlarının ve dinozorun evrimleşmesi tam 300 milyon yıl sürdü.
Kafanda şöyle canlandır. 10 bin yıl önce doğada fino yoktu, şivava hak getire.
Sen 10 bin yılda kurt'tan şivava yaptın. 300 milyon yılda doğa'nın neler yapabileceğini hayal et.
Mitokondri var ya heh o alg'lerde de var ve sen hala aynı ilkel hücre mekanizmasını kullanıyorsun. Muz ile genetik benzerliğin yüzde 53. Bu sana tuhaf gelmiyor mu? Sanki hepimiz aynı torbadan çıkmış gibiyiz değil mi?
+ Yararlı mutasyon diye bir şey var mı?
-Her hücremizin dna’sı günde ortalama 1 milyon kez hasara uğrar. Bu mutasyonlar büyük çoğunluğu etkisizdir, nadiren faydalı ve zararlı etkileri de olabilir. Dna tamir mekanizmaları ile tamir edilmeye çalışılır.
Eğer zararlı bir mutasyon tamir edilemezse hücre planlanmış ölümle yok edilebilir, veya kanserleşme ihtimali vardır.
Yani bir şeyin zararlı mı yararlı mı olduğunu belirleyen şey mutasyonun kendisi değil doğal seçilimde sağladığı avantajdır.
+Bir canlı hop diye nasıl başka canlı oluyor?
- Türleşme diyorsun. Ama hop diye olmuyor. Bu oldukça uzun bir süreçten geçer. Örneğin kutup ayılarının evrimi. Kutup ayıları normalde bildiğimiz kahverengi ayıdır. Ama kıl, diş, ten rengi değişimi çok sık rastlanan bir mutasyondur. Dna kusursuz değildir. Kendini kopyalarken sürekli hata yapar.
Ormanda açık kürk rengine sahip olan ayılar dezavantajlıdır. Çünkü açık renk orman bitki örtüsünde sırıtır ve avlanamaz. Öylece yok olur.
Ama bu karların üstünde tam bir avantajdır ve kutup ayılarının var oluşu bu sıradan mutasyonun müthiş bir avantaja dönüşmesi halidir.
+ Ara form nerede peki?
- Hangi süper sınıftan istersen mevcut. Bununla ilgilenen bilime paleontoloji deniyor. En basit ve bilinen örnek kuşlar ve dinozorlar arasında bulunan 150 milyon yaşında olan Archaeopteryx'dir. Ama onun dışında koskoca mezozoik dönem, öncesi ve sonrası zaten araform.
+ Archaeopteryx'e baktım. O komple başka bir canlı.
- Ne olmasını bekliyordun? Ara formlar böyledir. Hatta eğer işini görüyorsa milyonlarca yıllık herhangi bir donanımını da hala kullanır. Aslan bacaklı, yılan kafalı, kuş kanatlı, maymun gövdeli bir ara form yok. Asıl böyle bir şey ucube olur. Bu yüzden bu tür canlılar burak gibi kanatlı atlar, griffon'lar, satir'ler sadece dinlerde olur.
+ Peki maymun? Ortak atamız kim?
- ortak ata diyebileceğimiz primat sınıfıdır. Tek ortak ata yoktur. Eğer evrimi bir yol değil bir ağacın dalı gibi düşünürsen daha rahat anlarsın.
Anlayacağın dilde anlatalım. Süper maymunlar grubu düşün. Bu grup iki türe ayrışmış insan mı lan o grubu ve goriller. Hah şimdi insan mı lan o grubu da iki türe ayrılmış homo ve pan (şempanzeler). İnsan ve şempanze farklı tür yani çiftleşemez, geçiş yapamaz. Bunlar kendi türleri ile çiftleşir.
+ Eğer maymundan geldiysek neden hala maymunlar var`?
- Tekrar edelim. `sen maymundan gelmedin`. Senin maymunlar dediğin tarsiyerler, lemur, insanlar ve bilinen daha 260 primatı da içine alan koskoca bir üst sınıf. Ve homo olan bizler zaten maymunuz. Sen bonobolar neden hala homo olmuyor diyorsun, çünkü milyon yıllar önce evrim dalımız ayrılmış. Türleşmişiz. O bonobo sen homosun. Tekrar edelim o bonobo sen homosun. Nasıl yabani kedi ve aslan aynı sınıftaysa (kedigiller) ve nasıl yabani kedi aslan olmayacaksa öyle. O aslan o yabani kedi. Tekrar edelim o aslan o yabani kedi.
+ Madem öyle neden sadece biz zeki olduk ve neden sadece biz varız?
- Bizden kasıt homo sapiens ise yanlış. Memeliler sınıfının tamamı zekidir. Hatta avcılar diyelim. Çünkü avcıysan avdan akıllı olmak zorundasın. Yoksa elenirsin. Homo neandertel ve sapiens de dahil olmak üzere aslında tam 12 homo türü şempanzeden ayrılarak evrimleşmiş. Ama mesela toba faciası gibi pek çok koşulda elenmişler.
+ Primatsak diğerleri ile nelerimiz ortak?
- Fiziksel benzerlik dışında sosyal davranışlarımız ortaktır. Pek çok türün sosyal davranışları ortak atalardan gelir. Örneğin yabani eşek arısı`ndan evrimleşmiş karınca ve bal arısı`nın koloni ve koloni içi hiyerarşisinin ortak olması gibi.
+ Her şeye bir cevabınız var yani?
- Hayır. Ama bu aradaki boşlukları bize en çekici gelen peri masalı ile dolduracağımız anlamına gelmiyor.

D

Okuduğum en güzel ve açıklayıcı yazılardan biriydi. Cidden teşekkür ederim...

Sertac Köymen 6 yıl

Rica ederim efendim.

Derya Serce 6 yıl

Alıntı mı, sizin mi?

Sertac Köymen 6 yıl

Abiyogenez kısmı dışında (anlatım çok hoşuma gitti ben daha karmaşık anlatıyorum onu) benim. Bu grupta daha evvelden de 2-3 kere bu metni yayınladım. 1 sene önce belki de

Derya Serce 6 yıl

Arşivleyelim müsadenizle, tatmin edici.

Samet Yegün 6 yıl

Derya Benim anlamadığım, çok hücreli canlıların oluşumu. Organizma içerisindeki kalp, ciğer vs gibi organlar nasıl oluştu bir sistem oluşturdu? Şuan aklıma ilk gelen şey bu organların ilkel canlılarda ilkel versiyonlarının olması.. Hele hele beyin nasıl oluştu? İlk beyin beyin vari şey neydi?

Ümit Koçyiğit 6 yıl

İlk beyin vari şey, sinir sisteminden oluşmuş bir nod. Aslında çok daha detaylı bilgiyi science makalesinden alabilirsiniz. Ayrıca kaba taslak bunu da okuyabilirsiniz. https://www.wikiwand.com/en/Evolution_of_the_brain

Derya Serce 6 yıl

Sistemlerin hepsi basitten karmaşığa doğru gider. İşe yarar herhangi bir organ, çevresel faktörlere göre gelişir. Her kompleks organın bir öncesi daha basit yapılar içeriyordu.

Derya Serce 6 yıl

Derya İngiliççem olsa sorma gereği duyar mıyım

Ümit Koçyiğit 6 yıl

Fosil kayıtlarında bulunan arka uç işlevleri arasında nefes alma, kalp atışı düzenleme, denge, temel motor hareketleri ve beslenme becerileri yer alır.

Derya Serce 6 yıl

Ahahahah. Çok üşendim abv benim. Dur türkçe makale arayayım

Derya Serce 6 yıl

1915 osmanlı ermenilerine ne oldu yu orada bulabildim, bir de SAY da, say 3dsecure ile çekim yapmayınca bilge kılavuza kaldım, bilgece dollandirildik mı göreceğiz

Ümit Koçyiğit 6 yıl

Durumumuz yoktu, okuyamadım

Haydar Alakbarova 6 yıl

yaktım be abi

Ümit Koçyiğit 6 yıl