Fazla d vitamini almak böbrek taşı yapar mı?

Slm Arkadaşlar fazla d vitamini almak böbrek taşı yaparmı ?

V
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
29
29 CEVAP

D VİTAMİNİ NASIL YÜKSELTİLİR

Hemen belirteyim; fotoğrafa bakıp ne yiyecekmişiz diye öğrenmeye çalışmayın, maalesef yazılanları okumanız gerekli çünkü D vitamini yiyecek içeceklerle yükselmiyor.:))

D vitamini, yiyecekler içinde en çok balıkta, sütte ve yumurtada var. Lüfer balığının 100 gramında 310 IU D vitamini bulunuyor. Günde on Lüfer yeseniz bile günlük vitamin ihtiyacınızı karşılayamazsınız. Bir litre tam yağlı sütte yaklaşık 60 IU D vitamini vardır. D vitamini ihtiyacınızı karşılamak için her gün birkaç kova süt içmeniz gerekir. Yağsız süt içmeyin boşuna, yağsız sütün D vitamini değeri ise sıfıra yakındır. Özet olarak, yiyeceklerle D vitamini ihtiyacını karşılamak mümkün değildir.

Bi hayal kırıklığı yaşayacağınız şey daha söyleyeyim. D vitamini diye bir şey yok aslında. Çünkü "D" vitamin değil Hormon. Vücut tarafından üretildiği ve dışardan alınmadığı için hormon sınıfında.

Bi de üstüne üstlük bütün hormonların yapısında bulunduğu gibi D Hormonunun da temel yapı taşı kolesterol. Hani % 75 i karaciğerimizde üretilen kollestrol. O kollestrol Dehidrokolesterol'e(7-Dehidrokolesterol'e ) çevrilecek de kana geçecek de deri altına yerleşecek. Güneş ışınlarının (ultraviyole) doğrudan etkisiyle D vitaminine çevrilecek. Öyle kolay değil yani D vitamini sentezi.

Peki ne yapmak gerekiyor D vitaminini yükselmek için? Güneşlenme şansınız da yoksa. Ve illa doğal yollardan alıcam diye inat ettiyseniz. Benim yaptığım gibi kültür mantarı alıp onu güneşe koyabilirsiniz. Mantarın içinde bulunan Ergosterol Ultraviyole ışınlarının etkisiyle D vitaminine dönüşür. Sizde salata ve çorbalarınızda ve ya mantar sote olarak tükettiğinizde D vitamini alabilirsiniz.

Ancak D vitamini almak bütün sorunu tabi ki çözmüyor. Vücudunuzda ve bağırsaklarınızda yeterli miktarda sağlıklı yağ olmazsa D vitamini emilmiyor. Çünkü D vitamini yağda çözünen bir vitamin. Sadece Deri altında UV ışınları ile aktif hale gelen D vitamini suda çözünen formda olabiliyor. Dışardan yiyeceklerle ya da takviye olarak aldığımız D vitaminin çözülmesi için Sağlıklı yağlara ihtiyacı var.

Öncelikle yapmamız gereken; derimiz tarafından sentezlenen D3 (cholecalciferol) karaciğerimizde (25(OH)D) adını verdiğimiz D3 vitaminine dönüşüyor ya, Bir laboratuvara gidip kanınızda 25(OH)D seviyesini ölçtürmek istediğinizi söyleyip, kandaki miktarını ölçtürmek.

Eğer sonuç 150 ng/ml altında çıkarsa D vitamini bu miktara tamamlamaya çalışmalıyız. Bu düzeylere erişildikten sonra bu düzeyi sürdürebilmek için erişkinlerin günde 5000İÜ, çocukların ise her 12.5 kilosu için 1000İÜ alması gerekmektedir

Bu konuda Ahmet Aydın Hoca ; "Erişkinler günlük 50000İÜ (40 damla kadar D vitamini) alabilecekleri gibi 300,0000İÜ’lik 1 ampul depo D vitamini içerek de ihtiyaçlarını giderebilirler (iğne yapılmasına gerek yoktur, çünkü ağızdan alınan da aynı derecede etkilidir). Depo D vitamininin güvenli olduğu gösterilmiştir.

12.5 -25 kg arsında olanlar 6 ayda bir 1 ampul,
25-37.5kg arasında olanlar 4 ayda bir 1 ampul,
37.5-50 kg olanlar üç ayda bir 1 ampul D vitamini içebilirler.

12.5 kg’ın altındaki çocuklara D vitamininin günlük damla olarak verilmesi tercih edilir. Her kilo için 100İÜ uygundur. Piyasadaki D vitamini damlasının, 3 damlasında 400İÜ D vitamini bulunmaktadır." diyor.

Yani yazının başında söyleseydim Eczaneden gidip D3 vitamin ampulü alıp kırın için bakın keyfinize diye. "Yok biz doğal beslenerek alıcaz, yok güneşlenince faydalıymış bu" diye daha bir sürü itiraz gelecekti. Artık tüm gerçekleri öğrendiniz D vitamini yükseltmek öyle kolay bir şey değil..:))

Hadi şimdi gidin Eczaneye, Kışın 10 günde bir yazın da ayda bir kırın için bir ampul:))

Sevgiyle...

Ü