Gazzali'nin kuran ile ilgili sözleri?

Gazzali'nin şu sözlerine katılıyor musunuz?

Kuran'da yazan her şey bir temsildir/örnektir/teşbihtir. Kuran'da yazılanlar gerçek anlamda yazılmamıştır. Kuran, avama yani halkın aşağı/cahil tabakasına yöneliktir. Seçkinler ise bu durumu bilir.

Y
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
19
19 CEVAP

Felsefe olarak tasavvuf hiçbir şeye karşı değildir. Herşeyin Allah tan olduğuna inanır kabul eder sindirir. Amacı her olguyu anlamaya çalışmaktır zaten.

E

Kuran, felsefeye de, düşünceye bir şey demez. Bilakis Kuran, insanlardan düşünmelerini ve akıllarını kullanmalarını ister ısrarla. Gazali sadece bir felsefeci, düşünür olsaydı ona bakışımız da farklı olurdu. Gazali akıl ve düşünmeyi dışlamıştır. Hatta fikirsel yaşamı da bir uçtan öbür uca savrulmuştur. Müspet ilme de tavır almıştır. Aynı zamanda Türkleri Dr hiç sevmez.

C Ali Terzioglu 6 yıl

felsefe düşünmeden yapılabiliyor mu.

Emre Gülünay 6 yıl

Emre Gülünay bey, şayet Gazali'yi felsefeci kabul ediyorsanız, o zaman felsefe düşünmeksizin de yapılabilir demektir.

C Ali Terzioglu 6 yıl

ben genel olarak mutasavvufçılar böyledir demek istedim. Filozofta de olsa mutasavvuf ta olsa yolu düşünmekten geçer. Başka türlü anlamaya çalıştıkları şeyi nasıl anlayacaklar.

Emre Gülünay 6 yıl

Ezberletilen görüşleri başkaları adına savunarak yaptılar. Yapıyorlar. Gazali bir düşünür olsaydı, kendi düşüncelerini anlatsaydı yazılarında, o zaman kimsenin bir diyeceği olamazdı. Fikirlerini beğenen de beğenmeyen de olurdu. Ama Gazali, bir çeşit tetikçilik yapmıştır. Başkalarının istekleriyle kalem oynatmıştır.

C Ali Terzioglu 6 yıl