Hayvan dışkılarını(insan da dahil ) enerjiye dönüştürerek kullanmak mümkün mü? Mümkünse maliyeti ne kadar? Maliyeti devlet için devede kulak bir rakamsa neden denemiyor? Bu sorulara mühendis arkadaslarımızdan özellikle cevap bekliyorum. Yenilenebilir enerjji kaynakları dersini illa üniversitesinizde görmüşsünüzdür. Hatta bana şanlıurfada neden hala güneş tarlaları kurulmadıgını biri açıklayabilir mi? Türkiyenin toplamda 1 yıllık harcadıgı kw miktarı ne kadar bunu bir araştırın eğer şanlıurfa gibi cehennem bir yerde güneş tarlaları kurulursa Türkiyenin ihtiyaçları hangi oranda giderilir herkes meydana çıksın bakim
Timuçin Utangan
T
Hayvan dışkısından patlayıcı yapılıyorsa bu ısı enerjisi neden elektriğe dönüşmesin?
Şimdi bilim 2'ye ayrılır. Araştırma-Geliştirme ve Uygulama. Uygulama yapabilmek için araştırıp öğrenmek gerekir. Daha sonra optimum noktaya yaklaşmak için geliştirilir ardından uygulama başlar. Öncelikle AR-GE yapmıyoruz. AR-GE yapmış olan ülkeler-şirketler araştırdıkları ve geliştirdikleri teknolojilerin patentini alırlar. Diğer ülkelerede bu patenti satın almak kalır. Hatta bazen bilerek satmazlar. (bkz:GE uçak motorları) AR-GE yapan Türk çok az. Bunlar ise benim tanıdığım kadarıyla avrupadalar çünkü Avrupa bu konuda çok hassas. Sen bilim adamına sahip çıkmazsan, mühendisine olanaklar, teşvikler sağlamazsan puf uçup gider. Kısaca teknolojiyi biz üretmediğimiz için Urfa'nın cehenneminden istediğimiz gibi faydalanamıyoruz. Hatta yine aynı sebeple istediğimiz gibi uçakta yapamıyoruz.
Şimdi yukarıdaki cevap mantık çerçevesinden baktığımızda vardığımız sonuç. Birde duygusal olarak bakalım;
Türkiye bilime aç bir halkı barındırmıyor. Bu halka yol, köprü, bina yapacaksın ki sana değer versin. Güneş paneli yapmışsın ona ne? Bu yüzden siyasiler Türkiye'de bilime pek önem vermezler aynı paraya daha çok oy kazanabileceği bir çok yöntem var. Elektriğin ucuzlayacağını, refahın artacağını, ekonomik ve teknolojik devrimler yapılacağını anlayamayan bir halka sahibiz. Eğer önlemler bu gün alınırsa en az 1 nesil (80 sene) daha böyle devam edecektir.
Peki Türkiye'de enerji üretimi nasıl?
Türkiye son 20 sene içinde bir çok santral kurdu, hatta yapımı planlanan 5-6 tane daha santral var. AMA lanet olsun ki hala doğalgaz ve kömüre ağırlık veriliyor. En iyi ihtimalle hidroelektirk santralleri var. Bu santraller ise biyoçeşitliliğe çok zararı olduğu için bir çok ülkede artık yapılmıyor bile.
Bu arada Türkiye enerjisinin %1'ini güneşten üretiyor.
1. Havası kapalı olan Almanya: 24.800 MW enerji üretirken
2. Günlük güneşlik olan Türkiye 0.8 MW enerji üretiyor.
2 türlü gübre var bir suni birde dogal gübre. Patlayici suni gübreden yapılır sen dogal gübreyle karıştırmışsın
Ömer Güllüce Biyogaz konusunu araştırmanı öneririm. Benim bahsettiğim patlayıcı bu gazdan yapılıyor