Herhangi bir maddenin tamamen yok olması mümkün müdür?

Herhangi bir maddenin tamamen yok olması mümkün müdür?
Ö
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
21
21 CEVAP

Kuantum fiziği bunun cevabını veriyor. Antimadde ve madde çarpışmasında iki taraftan da eşit miktarda, atomaltı seviyede imha oluşur. Ama iki tarafında sadece birbirine zıt kuark parçacıkları tamamen yok olur. Yani elektron ve pozitronları. Yok oldukları sırada gamma ışını üretirler. Ancak ışık ne bir madde ne de bir antimaddedir. Bu bakımdan tamamen yok oluş söz konusudur diyebiliriz. Gamma ışınları sadece bu çarpışmada açığa çıkan enerjiyi taşır.

Proton ve antiproton çarpıştığında ise yine kuark seviyesinde, her iki tarafın parçacıklarının bir kısmı imha olur. Her iki taraftan geriye kalan parçacıklar ise kararsız mezonlara dönüşür. Bu yüzden ilk başta tamamen bir imha oluşmaz. (Mezonlar "maddenin başka bir maddeye dönüşmesi" değildir karıştırılmasın. Maddenin başka bir maddeye dönüşmesi klasik fiziktir. Yani suyun Hidrojen ve oksijene ayrışması gibi. Oksijen ve hidrojen bir maddedir ancak mezonlar değildir.) Geriye kalan parçacıklardan oluşan mezonlar ne elektron ne de bir protondur. Arada kalmışlardır ve kısa sürede onlarda yok olur. Mezonlar bozunduktan sonra proton-antiproton bakımından da tamamen bir imha gerçekleşir. Çünkü kararsızlardır negatif, pozitif veya yüksüz olabilirler.

Yani bir maddeyi tamamen yok etmek antimaddeye bağlıdır. Eşit miktarda antimadde ve madde çarpışırsa, eşit miktarda atom çarpışması oluşur. Bu da her iki tarafın birbirini tamamen yok etmesi anlamına gelir. Ancak madde daha fazlaysa burada tamamen yok olacak taraf antimaddedir. Günümüzde bir maddeyi yok edecek kadar antimadde bulunmadığı için maddenin tamamen yok olması çok zor diyebiliriz. Antimadde oransal olarak çok az olduğundan tamamen yok edilebilir mi bunu maddeyle ne kadar çok çarpıştığı belirler. Evren ilk oluştuğunda antimaddenin şimdikinden çok daha fazla olduğu ama madde ile çarpışmasından dolayı azaldığı biliniyor.

Antimadde keşfedildiğinden beri evrenin oluşması ve bigbang teorisi biraz daha farklılaştı. Evrenin oluşumu, bigbang sırasında antimadde ve madde çarpışmasını maddenin kazanmasına bağlanıyor. Ama maddenin kazanmasının tek nedeni oransal olarak antimaddeden çok daha fazla olması.

M

Çok güzel bir açıklama. Ancak madde-anti madde konusunda en çok rağbet gören hipotez (benim bilgim dahilinde)şudur: Big Bang, kuantum inflaton alanında meydana gelen bir ters entropi yaratan bir dalgalanma olabilir. Böyle bir dalgalanma ile sıfırdan enerji-negatif enerji, madde-anti madde oluşmuş olabilir. Ancak sonraları oluşan kara delikler (anti madde ile bütünleşerek kendisini yok etmesine fırsat vermeden) anti maddenin büyük bir kısmını yok etmiş, ya da solucan delikleriyle büyük kosmosun başka yerlerine transfer etmiş olabilir. Dolayısı ile bizim evrenimizde madde, anti-maddeye üstün gelmiştir. Ancak bu yazdıklarım birçok big bang hipotezinden sadece bir tanesidir... Diğer ve son zamanlarda en çok rağbet gören hipotez ise birbirlerine paralel zar evrenlerin deformasyonu (geometrilerinin bozulması) ile birbirine temas etmesi ve bu sayede big bang in oluşmasıdır. Böyle bir durumda anti maddelerin bir kısmı bizim evrenimizden paralel bir evrene geçiş yapmış olabilir. Madde fazlalığı ise bildiğimiz evrenin tüm maddelerini oluşturmuş olabilir.

Barış Ocalan 5 yıl

Başka bir evrenin antimaddeden oluşması teorisi benimde ilgimi çeken ne yalan söyleyim inandığım bir konu

Mehmet Duysak 5 yıl