İnsan doğası itibariyle bencil midir yoksa kapitalizm mi insanları bencilleştirmiştir?

İnsan doğası itibariyle bencil midir yoksa tüketim toplumu/kapitalizm mi insanları bencilleştirmiştir?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
30
30 CEVAP

İnsanın bencil olduğunu varsaymak bir çok sorunu ve davranışı çok isabetli bir şekilde açıklıyor ancak açıklayamadığı çok fazla şeyde var.

Bu genetik bencillik etkisinin çıkış dönemi genel olarak "faydacılık" felsefesinin de güçlü olduğu bir dönem. Genlerin faydayı hesaplayıp ona göre davranışlara etki de bulunduğunu söylemek biraz sıkıntılı.

İnsan davranışları toplumsal, ekonomik ve coğrafi koşullardan öylesine etkilenir ki ve bireyler arasında çok ciddi farklar da vardır. Tüm bu etkenleri hesaba kattığımızda bencil demek zorlaşıyor.

Ayrıca bu bencillik ekonomik şartlarla fazlasıyla alakalı. Zenginler aşırı lüks ziyafetleri sırf gösteriş için verebiliyorken fakir mahallelerde 10 tl için insan öldürülebiliyor.

Açıkçası insanın bencil bir hayvan olduğunu varsaymak olumsuzlukları açıklarken olumlu şeyleri açıklamaz. Olumlu şeyleri irade gücüyle yapıyorsa o zaman olumsuzları yapmama iradesine de sahip olabilir. Bu yüzden insan doğasından bahsedemeyiz. İnsan doğası kelimesi saçmalıktır insanın ortak bir doğası yok. Ondan dolayı insan bulunduğu koşullara adapte olup davranışlarını da öğrendiği şeylerle şekillendirir.

S