Evrimcileri sinirlendirecek sorular sormayalim. Hala bu konulari cozemediler ama hala evrim teorisine inaniyorlar. O yuzden dunyada yasamin kaynagini uzak galaksilerden geldigine inananlar, bence daha mantiklilar....
evrimin yaratılanlar arasında olduuğu düşüncesindeyim. Misal kedi yaratılmıştır kedigiller ailesi bulunduğu ortama göre evrilmiştir. Balık yaratılmıştır. Binlerce balık türleri evrilmiştir. Ama insana gelince evrilme mevrilme hikaye. Evrilsel sürecin olduğu dünyada toprağa kazmayı her vuruşunda garip garip yaratıkların fosiline rastlamış olmamız lazımdı. Milyarlarca farklı türden canlı oluşması lazımdı. Genlerde ki 1 kodun yanlış olması vucudda çok değişik bozukluklar meydana getiriyor. Çift başlı dogan 3 kollu doğan tek bacak dogan canlıları göüyor olmamız lazımdı. Ki bu genlerin dizilim için milyarca farklı kombinasyon yapabilirsiniz. Milyarlarca kombinasyon demek tilyonlarca farklı canlı ya da aynı canlının triyonlarca hatalı versiyonu olmak zorundaydı. Yeryüzünde bu kadar farklı canlı varken ve bunlarının hepsinin trilyonlarca hatalı versiyonları oldugunu varsayarsak evrime göre dediğim gibi kazmayı her toprağa vuruşumuzda saçma sapan canlı fosili görmemiz lazımdı. Sağlıklı bir canlı için milyarlarca farklı genetik kombinasyonu olan dünyada yoktan varolmak diyerek evrimi savunmak aymazlıktır. Koskoca bilim adamları benim kadar düşünmüyor mu diyorum bazen. Neyse umarım anlatabilmişimdir. Durum bundan ibaret. Ha bide binlerce canlı türünden akıl gibi muazzam bir şeyin sadece tek bir canlı türünde olması da bana göre evrimi çökertir.
Çok basit bir örnek vereyim. Su altında yaşayan ve yeni yeni çok hücreli boyuta geçmiş canlıları düşünün. Bunlar besinlerini sudaki mineral topluluklarından elde ediyorlar. Genetik mutasyonlar sonucu bazı hücreler ışığa duyarlı hale geliyor. Zaman içinde bu hücreler evrimsel avantaj sağladığı için bu özelliğe sahip olanlar daha iyi hayattta kalıyorlar. Bunlar arasından tekrar zamana yayılan mutasyonlarla ışığa daha duyarlı formlar gelişiyor. Renklerin ve hareketlerin algılanmasıyla göz organı doğmuş oluyor. Beyin ise standart hücre merkezinden evrimleşiyor. Hücre merkezi diğer organların işlevini organize ediyor. Yeni gelişen organlar zaman içinde bu merkezin de daha kapsamlı olmasını sağlıyor. İnsan beyni ise 1.8 milyon yıl önce, ateşin icadıyla, besinlerin sindirilmesi için daha az enerji harcanmasi ve beynin daha fazla enerji tüketebilmesi sayesinde gelişiyor.
Evrim konusunda yuzlerce kitap var. Şurada anlattığım basit mutasyon örneği için bile onlarca kitap var. Türlerin kökenini okumadıysanız ondan başlayın. Onun üzerine hatalarını da düzelten bir süru kitap var. Çok basit ve kısaca ögrenmek istiyorsanız Nörolog Sultan Tarlacı'nın "Mağaradan Marsa" kitabını okuyun.
Evrimin mantığını anlamadan kendi mantığınızla yaptığınız yorumlar evrimi bilenler için komik görünüyor, bir konu hakkında bilgin yoksa fikrin de olmasın.
Bugrahan gercekten cok duydugum bir cevabi vermissin. En son fizik okuyan bir arkadas ( suan universitede ogretim uyesi ve doktora yapiyor ) 10 sene kadar once bu cevabi vermisdi. Yazik hala o seviyedeyiz.
Kaba bir davranış olarak algılamayın ancak yorumları okuduğumda bilgi sahibi olmadan yorumlar yapıldığını gördüm. Bu benim moralimi bozuyor kalbinizi kırdıysam affola, ama evrim yok veya evrimciler bunu açıklayamıyor gibi cümleler belliki bilgisizlikten kaynaklanıyor. Yani bi konuyu bilmeden o konuya karşıt yorum atmak yanlış bunu söylemek istedim tekrardan kusura bakmayın.
Şu videoyu izleyin. Türlerin kökenini okuyun ve mutasyon nedir, nasıl oluşur, zaman içinde nelere yol açar bunu öğrenin. Antibiyotikler bakterileri nasıl uzun vadede evrimleştirir araştırın. Ondan sonra tartışalım arkadaşlar.
evrimciler yaratılışı değil, evrimi kabul ederler. Onlara göre; tek hücre zamanla değişikliğe uğrayarak günümüzdeki milyonlarca çeşit canlı hasıl oldu. Tabii insan da bunlar arasındaydı ve bu değişiklikten o da nasibini aldı.
Bu değişiklikler nasıl oldu? Bunu kim yaptı? Evrimcilere göre bu soruların cevabı gayet basittir. Bu farklılaşma onlara göre; tesadüfen olmuştur. Son kısma kadar katiliyorum. Ama tesadufen oluştuğu teorisi saçmalık. Eğer evrim herseyin tesadufen olustugunu kabul ediyorsa zirvadir.
Evrim bilinmesi gereken bir olgudur yerçekimi vs. Gibi yani evrim tanrının varlığı yada yokluğu hakkında bir bilgi vermez. İsterseniz tesadüfen oldu diyin isterseniz yaratıcının koyduğu bir kuraldır diyin bu evrimin varlığını etkilemez.
ben evrime karşı değilim evrimin çarpıtılmasına karşıyım. Bazı ateist zihniyetler evrim adı altında yaratılışı yok sayıp bütün bu evrimin tesadüfen gerçekleştiği düşüncesini empoze etmeye çalışıyorlar.
Yaratıcı yaptı veya yaratıcı hiç olmadı desek de bunun bir önemi yok, önemli olan evrimi kabul etmek tıp evrim sayesinde gelişiyor, herkesin inancı kendinedir.
Dogru olan bir sey var beyler bayanlar. Okuyun gercekten okuyun. Hicbir seye net bir sekilde baglanmayin. Bu dunyada kesin dogru diye bir sey nerdeyse yok gibi bir sey. Suphe bizi ileri goturur, bir seylere tam olarak baglanirsak yeni bir sey uretilemez. Oldugumuz yerde kaliriz ki tarih bunun en buyuk kanitidir. Eger kendi dusuncelerini guclendirecek seyleri okuyor ve gerisine bakmiyorsan bu seni kesin fanatik yapar, cunku hatalari anlayamaz olursun. Ama karsi gorusude okursan, hem kendi bildigin dogruyu pekistirebilirsin, hemde hatalarini anlayabilirsin.
Konuya donecek olursa kim ne derse desin, evrim teorisinin icinde gizli bir cok soru isareti bulunmakta ve bunlar hala cevaplanmayi beklemekte. Bazi arkadaslar tutturmuslar sunu okuyun bunu izleyin diye. Arkadaslar emin olun sizlerde coook daha once okumus oldugum seylerden bahsediyor olabilirsiniz. Bu sorular belki bir sure sonra cevaplanaabilecek. Ama suanda evrim teorisini tam olarak destekleyecek bir kanit benim elimde yok. O yuzden yazinin basinda yaptigim yorumdada belirttigim gibi, dunyaya yasam baska bir gezegenden geldi diyenlerin hakli cikma orani evrim teorisini destekleyen gorusten matematiksel olarak daha guclu.
Evrimi suan sadece basit mutasyon olarak %100 destekleyebilecegimize inaniyorum. Yani turlere ayrilma olarak degil, turlerin kendi icinde kendini cevreye uygun hale getirmesi olarak.
Basit ve anlasilir bir dille dusunduklerim bu sekilde. Yukarda bazi arkadaslar farkli yorumlar yapmislar. Eger samimiyseler, bence bu bilgiyi degerlendirmelerinde fayda olacagini dusunuyorum. Konu tartisma ve kanitlama degil. Bilgi paylasimi olarak devam ederse bence daha saglikli olur.
Mesela turlerin birbirinden ayrilmasi. Neden bir tur deniz anasi olmayi secerken digeri mesela dinozor oldu? Tabii bunun arasinda gecis donemine ait canlilar olmasi gerek... En cok kafama takilan konu budur.
Her canlı bir ara formdur şöyle söyleyeyim balinalar evrimin söylediği gibi karadan suya geçmiş canlılardır, bu canlıların burunları bizim gibi kara canlıları aksine kafasının üstündedir. Bunun sebebi suda yaşadığı için ve nefesi en doğru şekilde en kolay biçimde alabileceği şekilde evrimleşmiştir, bu evrim milyonlarca yılda oluşmuştur. İnternette arattığınızda bir çok örnekler karşılaşabilirsiniz. Fotoğraf: Evrimsel süreçte balinaların karadan suya geçiş evrelerini gösteren 3 kafatası 1.de yeni yeni suya giriyorken, 2.de genelde suda olduğu nadiren karaya çıktığı şekil, 3.de günümüzdeki balinaların burunları.
Bu konuda haklisin her tur kendisini ortama en iyi sekilde uydurmusdur, zaten uydurmak zorundadir yoksa yok olur. Ayni bizler gibi. Benim sorum balinalarin gelisimi degil. Acik konusmak gerekirse ayni arastirmalari belli araliklarla (vakit buldukca) bende yapmaya calisiyorum. En basitinden su sekilde sorayim size. Tek hucreli trilyonlarca canli vardi milyarlarca yil once. Bu konuda hemfikiriz diye dusunuyorum. Bunlarda bir bolumu balina, bir bolumu dinozor, bir bolumu hamambocegi vs. Olmus. Madem secim yapilirken bu milyonlarca yilda her canli mukemmele giderken neden bu sekil bir farklilik olusmus. Yani dikey evrim (sanirim bu sekilde tanimlaniyor) neden olustu? Soru bu? Siz benim sorumun aciklama kismina cevaben yazmissiniz sanirim.
İnsanlarla şempanzeler hakkında da bilgi vereyim bizim atalarımız yani şempanzeyle ayrıldığımız atamızın(yaklaşık 7 milyon yıl önce), 48 kromozomu var idi aynı şekilde şuanda şempanzelerde de 48 kromozom var, insanlarda ise bu sayı 46, neden böyle bakalım. Şempanzelerin 12. ve 13. kromozomu ile insanların 2. kromozomu birbirlerine aşırı benzemektedir, ve üstelik 2. kromozomumuz da olup diğer tüm kromozomlarda olmayan bir yapı gözlemlenmiştir. Normalde kromozomun ortasına yani düğüm yerine sentromer adı verilir, uç kısımlarına ise telomer. Ancak 2. kromozomumuzun ortasında telomere rastlamaktayız yani 2 ucun birleşip orta bölgeyi oluşturduğunu görmekteyiz. Böylece anlıyoruz ki bizim 46 kromozomlu olmamızın sebebi, zamanında 12. ve 13. kromozomumuzun birleşmesi yüzünden olmuş. Örneğin vahşi atlarda da 66 kromozom evcil atlarda ise 64 kromozom vardır, buna benzetebiliriz. (aslında bir çiftin, bir kromozom yaptığını unutmayın; ayrık haldeyken bunlara kromozom, birleşik haldeyken her bir parçaya kromatit denir)
Yorumlarda bilimsel bir tartışma yok. Bilime karşı din tartışması var. Bazılarınız Kuran'da böyle diyor, yok şöyle diyor falan diye yazmışlar. Kuran bilimsel bir kitap değildir. Orada yazılanlar dünyanın hiçbir yerinde bilim metni olarak geçmemektir. İlk önce bu ayrımı öğrenin. Şunu da buraya bırakayım: https://www.youtube.com/watch?v=I7sb1YjPcx0
Beyin sadece bir organ degil mi yani dusunen aslinda ruhumuz degil mi. Oyle olsaydi beyin organi olan butun canlilar dusunebilirdi. Peki madem oyle bir hücrenin ruhu var midir. Dusunemeyen bir varlik dusunebilme yetisini evrim ile nasil kazanir
Beyinde bir bölge vardı adını tam hatırlamıyorum bazı hayvanlarda bu bölge vardır tıpkı bizde olduğu gibi, bu bölge kendimizi farketmemizi yani bu dünyada yaşadığımızın farkına varıyoruz. Mesela bir kedide bu yok yani yaşadığının farkında değildir oda öylesine bir canlıdır, tabiki düşünüyor ama bu düşünce bizimkinden farklı. Ruh yani bilinç dediğimiz olgu ise ne olduğu tam açıklanamamış bir şey bizi biz yapan şeyin ne olduğunu bilemiyoruz, ancak duygular düşünceler hepsi beyine gönderilen sinyaller hormonlarla alakalı. Bilincin beynin tam neresinde olduğu belli değil şimdilik bir şey söyleyemeyiz.
Arkadaşlar bakın geçen haftada görmüştüm kurandaki çoğu şey Allahın kudretini göstermek için yazılmış diyordu bir kardeşimiz banada mantıklı geldi o zaman şöyle düşününce mantıklı değil mi? Siz o gün bilimin olmadığı bir grup insana o olayları anlatamazsınız bu bir gerçek o şeyleri belirli bir benzetme ile anlatırsınız. Mesela hepimiz topraktan geldik gibi. Yanlış bir terimde değil hatta evrendeki yıldızların maddesinden oluştuğumuzu idda edenlerde var evrim bile toprak dan geldiğimizi kanıtlar nitelikte? Arkadaşlar belki saçmalamış gibi görünebilirim ama toparlayınca yani siz o zamanlar bilim ilim bilmeyen bir halka her olayı nasıl anlatacaksınız yani belli ifadeler altında olan olaylar kısaltılıp anlatılmış olamaz mı ?
Evrimcileri sinirlendirecek sorular sormayalim. Hala bu konulari cozemediler ama hala evrim teorisine inaniyorlar. O yuzden dunyada yasamin kaynagini uzak galaksilerden geldigine inananlar, bence daha mantiklilar....
Evrimi bende doğru buluyorum ama bu konu kafama takıldı
Daha once aklima gelen bir soru. Cevap bulamadim. Belki bir seyler cikar. Bende ogrenmis olurum.
Evrim inanılacak değil bilinecek bir olgudur, nasıl yer çekimini biliyorsak.
Cevabini bekliyoruz dogan.
Neyin cevabını?
evrimin yaratılanlar arasında olduuğu düşüncesindeyim. Misal kedi yaratılmıştır kedigiller ailesi bulunduğu ortama göre evrilmiştir. Balık yaratılmıştır. Binlerce balık türleri evrilmiştir. Ama insana gelince evrilme mevrilme hikaye. Evrilsel sürecin olduğu dünyada toprağa kazmayı her vuruşunda garip garip yaratıkların fosiline rastlamış olmamız lazımdı. Milyarlarca farklı türden canlı oluşması lazımdı. Genlerde ki 1 kodun yanlış olması vucudda çok değişik bozukluklar meydana getiriyor. Çift başlı dogan 3 kollu doğan tek bacak dogan canlıları göüyor olmamız lazımdı. Ki bu genlerin dizilim için milyarca farklı kombinasyon yapabilirsiniz. Milyarlarca kombinasyon demek tilyonlarca farklı canlı ya da aynı canlının triyonlarca hatalı versiyonu olmak zorundaydı. Yeryüzünde bu kadar farklı canlı varken ve bunlarının hepsinin trilyonlarca hatalı versiyonları oldugunu varsayarsak evrime göre dediğim gibi kazmayı her toprağa vuruşumuzda saçma sapan canlı fosili görmemiz lazımdı. Sağlıklı bir canlı için milyarlarca farklı genetik kombinasyonu olan dünyada yoktan varolmak diyerek evrimi savunmak aymazlıktır. Koskoca bilim adamları benim kadar düşünmüyor mu diyorum bazen. Neyse umarım anlatabilmişimdir. Durum bundan ibaret. Ha bide binlerce canlı türünden akıl gibi muazzam bir şeyin sadece tek bir canlı türünde olması da bana göre evrimi çökertir.
Garip garip yaratıkların (ara formlar) fosillerine rastlanıyor zaten.
Hangi ara formlar mesela?
oğuz bey bahsettiğim rakamların olması gerektiği yerde 50 yılda 1 tane ara formlar diye yutturulan fosillerin çıkması hiçte inandırıcı değil yalnız.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_transitional_fossils
Çok basit bir örnek vereyim. Su altında yaşayan ve yeni yeni çok hücreli boyuta geçmiş canlıları düşünün. Bunlar besinlerini sudaki mineral topluluklarından elde ediyorlar. Genetik mutasyonlar sonucu bazı hücreler ışığa duyarlı hale geliyor. Zaman içinde bu hücreler evrimsel avantaj sağladığı için bu özelliğe sahip olanlar daha iyi hayattta kalıyorlar. Bunlar arasından tekrar zamana yayılan mutasyonlarla ışığa daha duyarlı formlar gelişiyor. Renklerin ve hareketlerin algılanmasıyla göz organı doğmuş oluyor. Beyin ise standart hücre merkezinden evrimleşiyor. Hücre merkezi diğer organların işlevini organize ediyor. Yeni gelişen organlar zaman içinde bu merkezin de daha kapsamlı olmasını sağlıyor. İnsan beyni ise 1.8 milyon yıl önce, ateşin icadıyla, besinlerin sindirilmesi için daha az enerji harcanmasi ve beynin daha fazla enerji tüketebilmesi sayesinde gelişiyor.
Gayet mantıklı bir cevap.
Bu konu hakkında bildiğiniz bir kitap varmı
Evrim konusunda yuzlerce kitap var. Şurada anlattığım basit mutasyon örneği için bile onlarca kitap var. Türlerin kökenini okumadıysanız ondan başlayın. Onun üzerine hatalarını da düzelten bir süru kitap var. Çok basit ve kısaca ögrenmek istiyorsanız Nörolog Sultan Tarlacı'nın "Mağaradan Marsa" kitabını okuyun.
Evrimin mantığını anlamadan kendi mantığınızla yaptığınız yorumlar evrimi bilenler için komik görünüyor, bir konu hakkında bilgin yoksa fikrin de olmasın.
Bugrahan gercekten cok duydugum bir cevabi vermissin. En son fizik okuyan bir arkadas ( suan universitede ogretim uyesi ve doktora yapiyor ) 10 sene kadar once bu cevabi vermisdi. Yazik hala o seviyedeyiz.
Kaba bir davranış olarak algılamayın ancak yorumları okuduğumda bilgi sahibi olmadan yorumlar yapıldığını gördüm. Bu benim moralimi bozuyor kalbinizi kırdıysam affola, ama evrim yok veya evrimciler bunu açıklayamıyor gibi cümleler belliki bilgisizlikten kaynaklanıyor. Yani bi konuyu bilmeden o konuya karşıt yorum atmak yanlış bunu söylemek istedim tekrardan kusura bakmayın.
https://youtu.be/YMkxN8UnYmo
Şu videoyu izleyin. Türlerin kökenini okuyun ve mutasyon nedir, nasıl oluşur, zaman içinde nelere yol açar bunu öğrenin. Antibiyotikler bakterileri nasıl uzun vadede evrimleştirir araştırın. Ondan sonra tartışalım arkadaşlar.
Antibiyotikler değil de daha çok hatalı kullanımların çokluğu bakterilerin evrimlesmesinin önünü açıyor.
evrimciler yaratılışı değil, evrimi kabul ederler. Onlara göre; tek hücre zamanla değişikliğe uğrayarak günümüzdeki milyonlarca çeşit canlı hasıl oldu. Tabii insan da bunlar arasındaydı ve bu değişiklikten o da nasibini aldı.
Bu değişiklikler nasıl oldu? Bunu kim yaptı? Evrimcilere göre bu soruların cevabı gayet basittir. Bu farklılaşma onlara göre; tesadüfen olmuştur. Son kısma kadar katiliyorum. Ama tesadufen oluştuğu teorisi saçmalık. Eğer evrim herseyin tesadufen olustugunu kabul ediyorsa zirvadir.
Evrim bilinmesi gereken bir olgudur yerçekimi vs. Gibi yani evrim tanrının varlığı yada yokluğu hakkında bir bilgi vermez. İsterseniz tesadüfen oldu diyin isterseniz yaratıcının koyduğu bir kuraldır diyin bu evrimin varlığını etkilemez.
ben evrime karşı değilim evrimin çarpıtılmasına karşıyım. Bazı ateist zihniyetler evrim adı altında yaratılışı yok sayıp bütün bu evrimin tesadüfen gerçekleştiği düşüncesini empoze etmeye çalışıyorlar.
Yaratıcı yaptı veya yaratıcı hiç olmadı desek de bunun bir önemi yok, önemli olan evrimi kabul etmek tıp evrim sayesinde gelişiyor, herkesin inancı kendinedir.
Dogru olan bir sey var beyler bayanlar. Okuyun gercekten okuyun. Hicbir seye net bir sekilde baglanmayin. Bu dunyada kesin dogru diye bir sey nerdeyse yok gibi bir sey.
Suphe bizi ileri goturur, bir seylere tam olarak baglanirsak yeni bir sey uretilemez. Oldugumuz yerde kaliriz ki tarih bunun en buyuk kanitidir.
Eger kendi dusuncelerini guclendirecek seyleri okuyor ve gerisine bakmiyorsan bu seni kesin fanatik yapar, cunku hatalari anlayamaz olursun. Ama karsi gorusude okursan, hem kendi bildigin dogruyu pekistirebilirsin, hemde hatalarini anlayabilirsin.
Konuya donecek olursa kim ne derse desin, evrim teorisinin icinde gizli bir cok soru isareti bulunmakta ve bunlar hala cevaplanmayi beklemekte. Bazi arkadaslar tutturmuslar sunu okuyun bunu izleyin diye. Arkadaslar emin olun sizlerde coook daha once okumus oldugum seylerden bahsediyor olabilirsiniz. Bu sorular belki bir sure sonra cevaplanaabilecek. Ama suanda evrim teorisini tam olarak destekleyecek bir kanit benim elimde yok. O yuzden yazinin basinda yaptigim yorumdada belirttigim gibi, dunyaya yasam baska bir gezegenden geldi diyenlerin hakli cikma orani evrim teorisini destekleyen gorusten matematiksel olarak daha guclu.
Evrimi suan sadece basit mutasyon olarak %100 destekleyebilecegimize inaniyorum. Yani turlere ayrilma olarak degil, turlerin kendi icinde kendini cevreye uygun hale getirmesi olarak.
Basit ve anlasilir bir dille dusunduklerim bu sekilde. Yukarda bazi arkadaslar farkli yorumlar yapmislar. Eger samimiyseler, bence bu bilgiyi degerlendirmelerinde fayda olacagini dusunuyorum. Konu tartisma ve kanitlama degil. Bilgi paylasimi olarak devam ederse bence daha saglikli olur.
Kafana takılan soru işaretlerini söyleyebilirmisin
Mesela turlerin birbirinden ayrilmasi. Neden bir tur deniz anasi olmayi secerken digeri mesela dinozor oldu? Tabii bunun arasinda gecis donemine ait canlilar olmasi gerek... En cok kafama takilan konu budur.
Her canlı bir ara formdur şöyle söyleyeyim balinalar evrimin söylediği gibi karadan suya geçmiş canlılardır, bu canlıların burunları bizim gibi kara canlıları aksine kafasının üstündedir. Bunun sebebi suda yaşadığı için ve nefesi en doğru şekilde en kolay biçimde alabileceği şekilde evrimleşmiştir, bu evrim milyonlarca yılda oluşmuştur. İnternette arattığınızda bir çok örnekler karşılaşabilirsiniz. Fotoğraf: Evrimsel süreçte balinaların karadan suya geçiş evrelerini gösteren 3 kafatası 1.de yeni yeni suya giriyorken, 2.de genelde suda olduğu nadiren karaya çıktığı şekil, 3.de günümüzdeki balinaların burunları.
Bu konuda haklisin her tur kendisini ortama en iyi sekilde uydurmusdur, zaten uydurmak zorundadir yoksa yok olur. Ayni bizler gibi. Benim sorum balinalarin gelisimi degil. Acik konusmak gerekirse ayni arastirmalari belli araliklarla (vakit buldukca) bende yapmaya calisiyorum. En basitinden su sekilde sorayim size. Tek hucreli trilyonlarca canli vardi milyarlarca yil once. Bu konuda hemfikiriz diye dusunuyorum. Bunlarda bir bolumu balina, bir bolumu dinozor, bir bolumu hamambocegi vs. Olmus. Madem secim yapilirken bu milyonlarca yilda her canli mukemmele giderken neden bu sekil bir farklilik olusmus. Yani dikey evrim (sanirim bu sekilde tanimlaniyor) neden olustu? Soru bu? Siz benim sorumun aciklama kismina cevaben yazmissiniz sanirim.
İnsanlarla şempanzeler hakkında da bilgi vereyim bizim atalarımız yani şempanzeyle ayrıldığımız atamızın(yaklaşık 7 milyon yıl önce), 48 kromozomu var idi aynı şekilde şuanda şempanzelerde de 48 kromozom var, insanlarda ise bu sayı 46, neden böyle bakalım. Şempanzelerin 12. ve 13. kromozomu ile insanların 2. kromozomu birbirlerine aşırı benzemektedir, ve üstelik 2. kromozomumuz da olup diğer tüm kromozomlarda olmayan bir yapı gözlemlenmiştir. Normalde kromozomun ortasına yani düğüm yerine sentromer adı verilir, uç kısımlarına ise telomer. Ancak 2. kromozomumuzun ortasında telomere rastlamaktayız yani 2 ucun birleşip orta bölgeyi oluşturduğunu görmekteyiz. Böylece anlıyoruz ki bizim 46 kromozomlu olmamızın sebebi, zamanında 12. ve 13. kromozomumuzun birleşmesi yüzünden olmuş. Örneğin vahşi atlarda da 66 kromozom evcil atlarda ise 64 kromozom vardır, buna benzetebiliriz. (aslında bir çiftin, bir kromozom yaptığını unutmayın; ayrık haldeyken bunlara kromozom, birleşik haldeyken her bir parçaya kromatit denir)
Yorumlarda bilimsel bir tartışma yok. Bilime karşı din tartışması var. Bazılarınız Kuran'da böyle diyor, yok şöyle diyor falan diye yazmışlar. Kuran bilimsel bir kitap değildir. Orada yazılanlar dünyanın hiçbir yerinde bilim metni olarak geçmemektir. İlk önce bu ayrımı öğrenin. Şunu da buraya bırakayım: https://www.youtube.com/watch?v=I7sb1YjPcx0
Burda bilimsel bir şey göremiyorum ben Zeynep
Beyin sadece bir organ degil mi yani dusunen aslinda ruhumuz degil mi. Oyle olsaydi beyin organi olan butun canlilar dusunebilirdi. Peki madem oyle bir hücrenin ruhu var midir. Dusunemeyen bir varlik dusunebilme yetisini evrim ile nasil kazanir
Beyini olan varlıkların düşünemediğini kim söyledi
Beyinde bir bölge vardı adını tam hatırlamıyorum bazı hayvanlarda bu bölge vardır tıpkı bizde olduğu gibi, bu bölge kendimizi farketmemizi yani bu dünyada yaşadığımızın farkına varıyoruz. Mesela bir kedide bu yok yani yaşadığının farkında değildir oda öylesine bir canlıdır, tabiki düşünüyor ama bu düşünce bizimkinden farklı. Ruh yani bilinç dediğimiz olgu ise ne olduğu tam açıklanamamış bir şey bizi biz yapan şeyin ne olduğunu bilemiyoruz, ancak duygular düşünceler hepsi beyine gönderilen sinyaller hormonlarla alakalı. Bilincin beynin tam neresinde olduğu belli değil şimdilik bir şey söyleyemeyiz.
Arkadaşlar bakın geçen haftada görmüştüm kurandaki çoğu şey Allahın kudretini göstermek için yazılmış diyordu bir kardeşimiz banada mantıklı geldi o zaman şöyle düşününce mantıklı değil mi? Siz o gün bilimin olmadığı bir grup insana o olayları anlatamazsınız bu bir gerçek o şeyleri belirli bir benzetme ile anlatırsınız. Mesela hepimiz topraktan geldik gibi. Yanlış bir terimde değil hatta evrendeki yıldızların maddesinden oluştuğumuzu idda edenlerde var evrim bile toprak dan geldiğimizi kanıtlar nitelikte? Arkadaşlar belki saçmalamış gibi görünebilirim ama toparlayınca yani siz o zamanlar bilim ilim bilmeyen bir halka her olayı nasıl anlatacaksınız yani belli ifadeler altında olan olaylar kısaltılıp anlatılmış olamaz mı ?
Evet saçmalamış gibi görünüyosun çünkü çok karışık yazmışsın XD Ama dediklerin doğru kardeşim katılıyorum.
Demi 2 kere okuyunca anlaşılıyor galiba ama anlatamadım niyeyse
Olm çok komik bilim grubunda evrime nasıl inanıyorsunuz diyorlar GKFKFKŞFKFKHKD
Ne yapalım, senin gibi dalga geçip bırakalım mı?