İnsan doğası itibariyle bencil midir yoksa kapitalizm mi insanları bencilleştirmiştir?

İnsan doğası itibariyle bencil midir yoksa tüketim toplumu/kapitalizm mi insanları bencilleştirmiştir?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
30
30 CEVAP

Bu değerli site tartışılan ilgili konu fen bilimleri değil de sosyal bilimler alanında olduğu zaman genelde doğal olarak biraz kurak kalıyor. Zaten sitenin özüyle de uyumlu bu olgu yanlış anlaşılmasın.
Elbette kapitalizm/insan doğası tartışmalarını nihai biçimde çözümlemek bir gönderinin altında yorum yaparak mümkün olmasa da kısaca şunlar söylenebilir;
-Kapitalist üretim süreci elbette ki insan doğasına aykırıdır. Çünkü bu süreçte temel amaç şirketlerin kar maksimizasyonudur, insanın temel ihtiyaçlarını karşılamak değil. İşte bu kar maksimizasyonu/birikim süreci için de tüketen bir yığın gereklidir. Eğer sermaye sahiplerinin 'tüketin' emirlerine uymazsanız (reklamların varoluş amacı), sistemin organik aydınlarının deyimiyle“arz fazlası” oluşur ve sistem 'kriz'e girer.
-Bencillik ile kapitalizmin karşılklı ilişkisiyse Adam Smith'ten beri iddia edilen bir önermedir. Kapitalizm insan doğasına en uygun sistemdir falan filan. yukarıdaki yorumların birinde de Çatalhöyük'de yaşayan insanların örneği verilmiş, ilkel-komünal toplumlar incelendiğinde küçük ölçekte de olsa toplumsal yapıda gelişmeye açık bir iş bölümünün var olduğu çok rahat bir biçimde görülebilir.
Konu bu kadar kısa değil tabii ki, şöyle bitirelim; Siz hiç doğada ceylan biriktiren çitaya rastladınız mı?

B