İnsandan daha mükemmel bir robotlar yapılabilir mi?

İnsan tanrıya karşı!

İnsan beyni çok karmaşık bir yapı olmasına karşın bilim adamları tarafından hemen hemen çözülmüştür. İnsan beyni ortalama 10 katrilyon işlem yapmaktadır, ancak insan yapımı bir bilgisayar olan Sunway-TaihuLight, 125 katrilyon işlem yapmaktadır yani insan beyninden çok daha üstündür. Üstelik bilgisayarlar bildiğiniz gibi hafıza problemi yaşamaz ve istediğiniz bilgiyi anında verir, hata oranı neredeyse yoktur. İnsan ise hatırlamakta zorlanır ve bir çok hata yapabilir. Bunun yanında muhteşem kameralar, gözümüze göre muhteşem bir görüntü sağlar. Diğer duyu organlarımıza kıyasla insan yapımı aletler daha mükemmeldir. Artık otomasyonla birlikte insan gücüne bile gelecekte ihtiyaç kalmayacaktır, zekamıza gelirsek yapay zekalar ileride bizlerden çok daha harikulade bir zekaya ulaşacakları aşikardır.

İnsan vücudu gereksizliklerle doludur, apandis, 20 lik diş gibi bir çok gereksiz organla birlikte, hastalıklarla mücadele ederiz. Hatta yaşlılık bile bir hastalıktır, yaşlılığın sebebi hücreler yenilenirken ufak, minicik hatalarla yenilenirler, bu uzun vadede bedenimizin yaşlanmasına yani bozulmasına neden olur. Oysaki makineler veya insan yapımı aletleri, uzun yıllar kullanabiliriz bozulmaları tamamen insan hatasıdır ve kolayca halledilir. Kanserli bir insanı iyileştirmek yıllarımızı alabilir, herhangi bir sorunu olan robotu tamir etmek, en fazla 1-2 gününüzü alır. Tanrı insanı yaratmış ancak insan tanrıdan daha iyi işler çıkarıyor, yoksa insan tanrı olmaya mı çalışıyor? Bu sorunun cevabı evet, çünkü insan gelişir ve asla durmaz bu gelişim sayesinde gelecekte bir gün tanrı olacağız. Hastalıklarımızı yok edip uzun yaşayacak, uzaylarda koloniler kuracak ve hatta daha ileride evreni kontrol edip belki de yeni evrenler yaratacağız. Peki bizi özel kılan ne, bizi özel kılan hayal gücümüz, yaptığımız araçlar bizlerden daha iyi, biz bunları hayal gücümüzle yaptık, biz hayal gücümüzle tanrılaşmaya adım attık. Tanrı bize hayal gücü verdi ve biz ondan daha işler çıkardık, hatta verdiği o şey kendisini yani tanrıyı yaratmamıza sebep oldu...

#morpheus

com-x4yu3zrazp9feq07quwu.jpg
B
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
13
13 CEVAP

Duygular olmadan robotlar bizden nasıl üstün olacak?

D

Savaşırken etrafa lazer topları fırlatmak yerine sevgi saçmak daha üstün olmak tabi.

Buğrahan Alcan 6 yıl

Buğrahan Alcan Savaşmaktan bahsetmedim öncelikle. İnsan kararlarının büyük bir bölümünü duygular ve hisler yöneitr oysa bir robot öyle değildir. Herkes bilir ki bazı durumlarda hisleri dinlemek %99.9 'luk bir ihtimalden daha faydalıdır. Duygular o kadar karmaşık ki...

Dursun ErenCetinovalı 6 yıl

Yapay bir zeka 100 adım ötesini düşünürken bizim kıytırık zekamız bir kaç adım öteye gidebiliyor, hatta en iyi seçenek hangisi ise onu kesin kararla seçiyor. İnsan duygusuyla hareket ettiği için tam tersi zayıf düşüyor. O yüzden duyguyu değil mantığı savunalım.

Buğrahan Alcan 6 yıl

Buğrahan Alcan Şimdi şunu söyleyeyim sana 100 adım ötesini düşünen bir robotu kıytırık bir zekamı yaptı?

Dursun ErenCetinovalı 6 yıl

En kesin seçenek robota göre %70 diyelim %30'luk bir yanlışlık payı var. İnsan duygusuyla hareket etti ve %30'u seçti oda ne doğru olan meğerse buymuş.

Dursun ErenCetinovalı 6 yıl

Kıytırık doğa da insan beynini yarattı, yani daha az gelişmiş bir şey kendinden çok gelişmiş bir şey yaratabilir. O yüzden insan zekasıyla yapay zekayı kıyaslamaya kalkmayın, yapay zeka ezer geçer.

Buğrahan Alcan 6 yıl

Peki bunu yapan insanlar bir kapatma düğmesini yapamaz mı? Şimdi sende robotun bunu düşünüp kendini kapattırma düğmesini iptal edebileceğini söylersin. Peki insanlar bunu programlamayla halledemez mi? Ve neden tüm robotlar insanlığı yok etmek istesin ki? ( buda ayrı konuzaten) Dediğim gibi duygular bizi eşsiz kılan şeylerdir. Yapay zekayı yapan kişi yani o kadar muhtesem bir seyi yapan bir kişi bunları akıl edemez mi? Yani robotu seri üretimr bağlarsın olur biter ama insan oyle degil. Neyse suan mobildeyim cok fazla yazamam daha sonra tartisiriz

Dursun ErenCetinovalı 6 yıl

ve doğaya kiytirk diyorsun insani yapmis diyrsun peki doğa bizi yok edemez mi?

Dursun ErenCetinovalı 6 yıl

Dostum limitli yapay zekayı duymadınmı, elbette yapay zekaları kontrol edeceğiz bize zarar veremeyecekler. Robotların duyguya ihtiyacı yok bizim akıl edemediğimiz veya zekamızla yapamadığımız işleri yapacaklar o kadar. Doğa bizi yok edebilir ama şuanlık, gelecekte insanlık güçlendiğinde artık yok olma ihtimalimiz çok düşük olacak ve doğayı da biz kontrol edeceğiz.

Buğrahan Alcan 6 yıl

Ve bizi de doğa bizi yaptı biz onu yok ediyoruz, bizde robotlari yaptik robotlarda bizi yok edecek oylemi. Peki robotlar bizi yok etti. Robotlar ne uretcek programlaronin disina cikamaz ki neyse konu cok farklilasti birbirimizi anlamadigimizi dusunuyorum zaten suan mobildeyim yazamam. Daha sonra tartışabiliriz(%10luk bir ihtimalle tabi duygularım bana karşı gelmezse);)

Dursun ErenCetinovalı 6 yıl

Dostum yorumumda robotların bizi yok edeceğinden bahsetmedim, tam tersi onları biz kontrol edeceğiz ve yok etmelerini engelleyeceğiz dedim.

Buğrahan Alcan 6 yıl

İşte burada celismiyor musun birazda olsa. Yapay zeka daha ustundur diyip, yapay zeka ezer geçer diyip onlari kontrol etmemizden bahsediyorsun. Neyse cidden ben krndimi anlatamiyorum kelimeler agzima tikaniyor daha sonra tartisiriz.

Dursun ErenCetinovalı 6 yıl

Dursun duygu dedigin ne? Dna ndaki bir kaç kod. Ne saglıyor bunları hormonlar. Yapay zekaya sadece takım olmayı, sadece bilim geliştirmelerinden haz duyacakları bir program yazıp duygu eklersen senin 200.000 yıldır kalan ilkel bedenini aşar çoktan tanrıya ulasırlar zaten

Oğuz Coban 6 yıl

Duygu dedigin şey bedenin gibi 200.000 yıllık ilkel. Bunları düzenlemek varken, bu ilkel duygulara bel baglamak yanlıs. Hırs duygun, herşeyin daha fazlasını isteme duygun (açgözlülük ), hasetlik duygun sürekli insanlar arasında çatışma çıkartıyor çatışmalar savaşlara dönüyor. 200.000 yıl geçmesine ragmen daha kardaşhev ölçeginde TYPE 1 medeniyet bile olamadık ve sen bizi kontrol eden şu duygulara on numara diyorsun ya pes

Oğuz Coban 6 yıl

Yapay zekaya duygu yüklenebilir.

Kağan Basınlı 6 yıl

Robot "programlananın" dışına çıkamaz demen saçma çünkü yapay zeka bu?

Berkay Dümen 6 yıl

Zaten duyguları olmadığı için bizden üstünler

Abdurrahman Köprüdüz 6 yıl