Kefir yapımı ve bakımı nasıl olur?

Kefir yapımı ve bakımı ;
Kefir Bakımı
Kefir elinize ilk ulaştığında 3'er saatlik en az 3 defa bakıma alın. Bakım şu şekilde olmalıdır: Yarım bardaksütün içinde ağzı peçete ile örtülü bi şekilde lastikle çevirin (kefir sirke gibi fermente bir gida olduğundan mayarken ağzı kapali olursa alkol oluşur bu hususa dikkat). Ortam sıcaklığı 25 derece altında ise etrafını bi bezle veya havluyla sarın ve mutfak dolabının içine güneş görmeyecek şekilde koyun. Saatlerinizi ayarlayın çünkü kefir ilk 3 saat kendini temizlemek için çaba sarfeder ondan sonra bizler için çalışır sütü mayalamak için efor sarfeder. Bu bakımdan sonra 18-24 saat arası kefirinizi mayalayabilirsiniz aynı şekilde. Eğer kefiriniz Zamanla sönüyor, kötü koku veriyor, salya akıtıyorsa ve herhangi bi anormallik hissediyorsanız bu bakımı gerçekleştirin.

Kefir yapımı
Mayalama süresi dolan kefir plastik süzgeçle süzülür, süt ve maya kavuşturularak yeniden mayalamak üzer mutfak dolabı gibi ışık almayan bir yere koyulur. Mayayı yıkamayınız!!!
Arada sırada süt konusunda sıkıntı çekip dolaba koymak zorunda kalırsanız mutlaka süt içinde ağzı kapalı cam bi kapta saklayın ve bu bakımı da yapmaya çalışın çünkü kefir danesi ortam sıcaklığını seven bi canlı onun iyi bakterilerinin korunabilmesi için devamlılık şart zorunlu kalırsak kefirimizin bakımını da yapalım.
Asla klorlu suda yıkamayalım, metal değdirmeyelim, mümkünse elimizle oynamayalım gerekirse süt ile yıkama yapalım ama buna da ihtiyaç yoktur.
Kefir daneniz mayalandığı Zaman altta da olabilir üste de bu herhangi bi olumsuzluk ifade etmez.
Kesinlikle kutu süt kullanmayın kutu süt, süt değildir bunu unutmayın fabrikasyon bi sıvıdır. Süt ne kadar gerçekse maya o kadar iyi beslenir çabuk ürer sağlıklı kalır.
Eğer çok uzun bi süre mayalamayacaksanız veya maya saklamak istiyorsanız derin dondurucuda -18 derecede 1-2 yıl bekleyebilir sonrasında canlandırmak biraz Zaman alabilir belki öledebilir ama şansınız var bunu bilin.
Buzdolabında bekletirken 3 günde bi sütünü değiştirerek max 20 gün kadar bekletebilirsiniz ama çıkarınca mutlaka bakım yapın.
Unutmayın tahta ve metal asla değmeyecek bambu cam ve plastik olabilir süzgecimizde plastik olacak ve mümkün mertebe kimyasal temizlik yapılmayacak. Ekipmanlarınız kaynar su ile temizlenecek bu kadar.
Soğuk veya ılık süte( ortam sıcaklığında) mayalama yapıyoruz asla sıcak süt kullanmıyoruz yani yoğurt yapar gibi sıcak süt olmamalı.
Kefir çok yoğun oluyorsa daha fazla süte ihtiyaç duyuyordur. Korkmayın size daha fazla sütü mayalayabilirim diyor.
Kafkas kefirinin ferah bi tadı var Türk kefiri gibi ekşi değil ayrıca onun gibi Kocaman karnabahar şeklinde olmuyor ve çabuk üremiyor içimi rahat hoş bi kokusu var. 1-2 saat buzdolabında beklerse içimi daha da güzel oluyor. 3 gün içinde tüketmenizi tavsiye ediyoruz...
Kefir danesini her türlü meyve ile karıştırıp verebilirsiniz hatta yoğurdu kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz çorbalar, dondurmalar, tatlılar, kekler, peynir yapımı gibi...

M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
7
7 CEVAP

Çok isabetli bi paylaşım olmuş mine Allah razı olsun. Bende bi kaç hatam varmış onları gördüm. Metal kesinlikle değdirmiyodum ama arada tahta kaşık değdiriyodum dolapta daha fazla bekliyo, unutuyorum malesef

E