Magnetar nedir?

Selam sana roma

Magnetarlar buyuk kutleli yildizlarin yakitinin bitmesi uzerine cokus zamaninda, dejenere elektron basincinin yenilmesi sonucu saf notr den olusan kucuk ama coook kutleli bir ölu yildizdir

Magnetarlari klasik notron yildizlarindan ayiran en belirgin ozelligi muazzam manyetik alanlaridir. Bu manyetik alanlarin kaynagi manyetik hidrodinamikler ile aciklanabilir.
Kisaca super sivi iletkenlerin eksen donus momentumu ile muazzam manyetik alanlar olusturdugu dusunuluyor.
Oyle ki normal bir pulsar 1 trilyon gaus manyetik alana sahip iken, magnetarlar bunun 1000 kati daha fazla manyetik alana sahiptirler.

Oyle ki bu yildiza belirli bir mesafede iseniz ( kutlecekim ve radyasyonu es geciyoruz ) manyetik alani sizin atom butunlugunuzu bozup parcalayip sizi aninda buhara cevirir.
Magnetarlar o muzzam donus momentumlarini zaman ile kaybetmekte ve normal bir pulsara evrildigi fikirleride mevcuttur.

Her ne kadar coook tehlikeli ve ölumcul olmasina ragmen cok nadir bulunan bu mucevherler evrenin nadide parcalarindan birisidir

com-zq5q4rm561pqo50ksj6i.jpg
K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
11
11 CEVAP

pulsar ve magnetar aslında aynı şey ve yine aslında şunlara çok fazla manyetizması var diye manyrtar öbürüne pulsar az manyaetik olanına nötron yıldızı diyoruz şeklinde bir bilimsel ayrım yok bunlar farklı isimlendirmelerden ibaret daha ziyade.
Bazı nötron yıldızları daha gençse bir de, momentumu çok daha yüksek olabiliyor, özellikle de çift yıldız sistemlerinde. Yani bir tek dev yıldızı bir de ikili sistemdeki biri veya ikisi birden dev yıldızları düşünelim sonra da bunları öldürüp en az birini nötron yıldızı yapalım.. Tek yıldız nötron yıldızına dönüşse bile momentumu yani dönüş hızı çok çok büyük olmayabilir bunu arttıracak bir unsur da yok o noktadan sonrasında. Ancak çift sistemdeki yıldızlardan büyük olanın nötron yıldızına dönüşümünden sonrasında eş yıldız onun yörüngesindeki kırmızı cüce bir yıldız olsa bile nötron yıldızı ondan madde çalmak suretiyle enerjisini arttırabilir bu enerji de momentum olarak işleyecektir.. Zaten bilinen en yüksek manyetizmaya sahip nötron yıldızları böyle çift sistemlerde bulunuyor yani eş yıldızdan sürekli madde çalan bir nötron yıldızı. Tabi öbürü de dev yıldız olabilir ama onu gözlemek zor çünkü dev yıldızlar fazla uzun varolamıyorlar o yüzden biz de genelde eşi sarı turuncu ve en çok da kırmızı cüce yıldız olan yüksek manyetizmalı manyrtarları gözleyebiliyoruz. Bunun bir de tabi çift ntron yıldızı olma ihtimali de mevcut ancak birbirine neredeyse eş olan bu çiftlerin yukarıdakine benzer bir şey oluşturması çok da mümkün değil daha çok makul hızlarda dönen ve birbirini yavaşlatmış olan çift nötron yıldızı olurlar ve nihayetinde birleşerek karadeliğe dönüşecekler. (yok hayır nötron yıldızları çarpıştıklarında patlamazlar ve dağılmazlar aşırı yoğun ve tek bir atommuş gibi yekpareler neredeyse çünkü, yani bunlar illa karadelik olacaklar)
Kısacası yüksek manyetizmalı nötron yıldızlarının bir nedeni var evrenin uzak geleceğinde de enerji kaybettikleri için tamamnın manyetizması giderek azalacak.

E

Ustadim yorungesel pulsarlardan bahsediyorsun galiba

Kaan Şenkul 6 yıl

yüksek manyetizmaya 1000 kat daha fazla manyetik alana sahip manyetarlar var diyorsun ya? Onlar tekil yapılar değil işte yani öylesi bir tek başına çok hızlı(aşırı) dönen hatta ikili olup beraber çok hızlı dönebilen nötron yıldızı yok, muhtemelen yörüngesel pulsar dediğindir onlar zaten.. İstersen araştır göreceksin ki bilinen en büyük manyetizmaya sahip olan atarcanın (bu da başka isim) yanında bir kırmızı cüce yıldızı vardır ondan beslenerek bu hale gelmiştir.

Ercan Akalın 6 yıl

Halbuki arastirip yazmistim tmm bakinirim

Kaan Şenkul 6 yıl

Sen şimdi niçin konuyu üzerine alıp sitem ediyorsun ki? Bildiğimizi paylaşamayacak mıyız sen öyle yazdığın için (şüphesiz araştırıp yazmıştır en iyisini doğrusunu biliyordur ne haddimize üstüne laf etmek falan heralde) sezar mı olmamız lazım onu mu çağıralım illa? Ne acaip ketum bir lejyonersin sende bu ilk de değil yani şaka takılırsın abi öyle deme bana sevmem ben der, bir konu açar üzerine bir şeyler yazarsın ben de araştırıp yazdım bunları atmadık heralde sen ne diyon der. Nötron yıldızı en genel kapsamlı ve doğrudan en iyi tanımlayan isim. Bunların çok hızlı dönenlerine türkçe atarca evrensel olarak pulsar demişler zamanında, ardından en güçlülerin bunun bebeklik halleri olduğu düşüncesi ile manyetar demişler ancak bu isimlendirmeler güncel ve yeterince tanımlı değil. Çünkü sonradan istisnai örnekler ve yeni bilgiler edinildi, senin yörüngesel pulsar dediğin tipler de mesela bebek nötron yıldızı (manyetar) olması lazım çok yüksek hızla dönüyor çok manyetik ama bunun sebebi bebek olması da değil, sadece ayrıca genç olması da gerekmiyor, madde çalıp yayıyor momentumunu koruyor çünkü. Dolayısıyla bu isimlendirmelere neden olan görüşler durmadan güncellendiği için ayrımın da doğru yapılması gerekiyor senin araştırıp okuduğun bazı yerlerde halen daha önceki ayrımlardan hareketle şu an pek de geçerli sayılmayan tanımlamalar yapılmış. Tekrarlıyorum konu başlığında yapmış olduğun ayrıma neden lan görüşler (çok fena manyetik olduğu için manyetar mesela) ve onlara dair tahminler yanlışlandı. Yörüngesel pulsar demişsin mesela o ne? Öyle bir ayrı kategori manyetik etkinlik dahilinde yani ona bakılarak yapılmış değil ki zaten çoğu yıldız sistemi de çift ve çift nötron yıldızları da birbirlerinin yörüngesinde? Bu durumda eskiden en yüksek manyetizmalı nötron yıldızları için söylenen buna manyetar denir tanımını çift nötron yıldızları için yapamadığımız gibi genç olanlara göre de yapamıyoruz illa bir normal yıldızın çevresinde dönmesi ya da nötron yıldızının daha büyük kırmızı dev yıldızın çevresinde dönüyor olması lazım. Bunlara dair senin gibi ben de bildiklerimi yazıyorum en güncekl yeni bulgulardan hareketle "ben zaten araştırıp yazmıştın sen neyden bahsediyorsun, o şu mu, yörüngesel mio, galiba başka bir konu o gibisinden anlam veremediğim yanıtlar alıyorum.

Ercan Akalın 6 yıl

Hocam inan okumak isterdim ama su an basim kalabalik birazini okuyabildim. Ben bir serzeniste bulundugumu simdi senden ogreniyorum:) ne desem bir kabahat oluyor sanirsam:) bu arada dogru oldugundan emin oldugum bir konuda sezar degil tanri zeus olsa yine diretirim Simdi 3 tip notron yildizi mevcut; 1-yorungesel notron yildizlari klasik tekli notron yildizi 2-x isini pulsarlari bunlar komsusu olan yildizdan malzeme calar ve kutuplarin x isini yayini yapar 3-magnetarlar ki yukarda az cok yalan yanlis yazdik iste neyse sana tavsiyem az hava disari cik dolas, insan bazi zamanlarda asiri hassas olabiliyor.

Kaan Şenkul 6 yıl