Muhammed’e biat etmeyen Mekke müşrikleri Abdülmüttalip'e neden biat etti?

BİR MİLYON DOLARLIK SORU

Muhammed’e biat etmeyen Mekke müşrikleri bir önceki nesilde Muhammed’in dedesi Abdülmüttalip’in yöneticiliğini, krallığını neden kabul ettiler?

Üstelik Abdülmüttalip Medine’den Mekke’ye özel olarak getirtilmiş birisi. Haşim’in Neccaroğullarından olan karısı Selma’dan olan çocuğu.

Aynı soydan olduğu halde neden Muhammed’e biat edilmedi?

Cevabı basit aslında ama yorumlarınızı merak ediyorum.

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
21
21 CEVAP

Abdulmuttalip medineden Mekke'ye getirilen birisi derken?
Buna dair kaynaklarının var mı ?

Y

haşim’in ticaret reformu yaparak bölgedeki kabile şefleri ve amr’lardan yolculuk için emanname aldığını daha önce yazmıştım. haşim medineye yine ticaret için bir kervan götürürken oranın en güçlü kabilelerinden beni neccardan bir kadınla evleniyor. Bu kadın oranın en güçlü kadınlarından biri Amr kızı Selma. Medine nin haticesi diyebiliriz, öyle zengin. ama evlilikte koştuğu şart şu: “çocuğum olursa 14 yaşına kadar benimle kalacak” haşim kabul ederek mekkeye döner, kısa bir zaman sonra da ölür. Selma çocuğuna şeybe adını takar, saçları beyaz olduğu için. haşim öldükten sonra kardeşi müttalip selma’ya gider ve şeybeyi ister, kadın kabul etmez, “nikahın şartlarından dolayı 14 yaşından önce veremem” der. müttalip mekke de çok kıymetli bir işin onu beklediğini, kabenin koruyuculuğunu ailesinin yaptığını, bunun için yetiştirileceğini söyler, selma ikna olur. mekkeye geldiklerinde muttalibe ve kendilerine benzemediği için önce onun kölesi sanarlar (bence albinoydu, beyaz saç vs) şeybeyi abdülmüttalip diye çağırmaya başlarlar. Müttalip daha sonra kim olduğunu açıklar, benim yeğenim der.

Karmati Silistre 6 yıl

tabi bize haşimle ve abdülmüttaliple ilgili tüm bilgiyi Hassan bin Sabit denilen bir adam veriyor, kim bu adam? Muhammedin şairi, hiciv ustası. Akabe biatında biat eden bu adama muhammed diyor ki “mekkeli müşriklerin hicivlerine karşı nasıl hiciv yazacaksın ben de kureyşliyim sonuçta” Hassan bin Sabit cevap veriyor, “SENİ YAĞDAN KIL ÇEKER GİBİ KUREYŞ MÜŞRİKLERİNİN ARASINDAN ÇEKİP ÇIKARACAĞIM”... işte bu masal bize bu adamın anlattıklarından ibaret. Bu adam medineli ve neccaroğullarından :)) yani şeybe nin annesi selma ile aynı kabileden. ikinci akabe biatından hemen sonra hicret oluyor medine ye..

Karmati Silistre 6 yıl

Abdülmuttalip'in Medine'den Mekke'ye gelişi ve değindiğin diğer konular; galiba İtalyan Teolog Leone Caetani'nin, İslam Tarihi'inde var. Ama kesin bilmiyorum. L. Caetani'nin yapıtı, Hüseyin Cahit Yalçın tarafından, 1928'den önce Osmanlı alfabesiyle Türkçeye çevrilmişti. Ancak ben Osmanlıca okuyamadığım için, yararlanamadım. Sen Osmanlı alfabesini okumasını biliyorsan, büyük kütüphanelerde anılan kitabı bulabilirsin.

M Ali Çidem 6 yıl

İbni Hişam'da var. O da ordan almıştır

Karmati Silistre 6 yıl