Muhammed’e biat etmeyen Mekke müşrikleri Abdülmüttalip'e neden biat etti?

BİR MİLYON DOLARLIK SORU

Muhammed’e biat etmeyen Mekke müşrikleri bir önceki nesilde Muhammed’in dedesi Abdülmüttalip’in yöneticiliğini, krallığını neden kabul ettiler?

Üstelik Abdülmüttalip Medine’den Mekke’ye özel olarak getirtilmiş birisi. Haşim’in Neccaroğullarından olan karısı Selma’dan olan çocuğu.

Aynı soydan olduğu halde neden Muhammed’e biat edilmedi?

Cevabı basit aslında ama yorumlarınızı merak ediyorum.

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
21
21 CEVAP

Yasemin Incegöz. Biraz uzun oldu kusura bakma

Haşimiler evet yahudilerdi ama hep yahudi kızlarıyla evlenmediler.. Çok eşli oldukları için yahudi eşleri de vardı, yahudi olmayan eşleri de...

abdülmüttalipin annesi selma neccaroğullarından bir yahudiydi.
E o zaman Abdülmüttalip de yahudiydi, çünkü soy anneden yürüyor. Ebu Talip, abdullah, abbas, ebu leheb yahudi değil. Anneleri mahzumoğullarından fatıma binti amr...

ebu cehil, velid b müğire de mahzumoğullarından. Ebu süfyan ümeyyeoğullarından...

müşrik denilen kişilerin ebu talip ve kardeşlerine saygı gösterme nedeni ebu talibin annesinin kendi kabilelerinden olması. Ebu lehebe saygı göstermelerinin nedeni hem annesinden hem de karısından dolayı. Ebu lehebin karısı ebu sufyanın kızkardeşiydi.

ebu talip esedoğullarından bir yahudi kızla evleniyor. Ama sorun değil, annesi mahzumoğullarından olduğu için saygı görmeye devam ediyor. Bu kadından 3 oğlu oluyor birinin adı ali. (ben alinin kardeşleriyle aynı anneden olduklarını düşünmüyorum. akil b Ebu Taliple ali arasında 20 yaş fark var. Belki daha önceki karısı öldükten sonra ali nin annesi Fatıma ile evlenmiştir, bilinemez.. O zamanki nikahlar çok farklı. (Örneğin Haşim'de ölen babasının karılarından biriyle evlenir-üvey kardeşi Nefvel'in anasıyla.. Bu konuda yorum yapmak zor)

muhammedi de aynı esed oğullarından haticeyle evlendiriyor. Daha doğrusu önce yanında iş için tavsiye ediyor, olaylar gelişir evleniyorlar. Hatice ve muhammedin de fatıma diye bir kızları oluyor. İşte bu iki kişi ali ve fatıma, annelerinden dolayı katıksız davud soyundan oluyorlar.

ama tüm bunların önemi yok aslında. Çünkü esed bin haşim, reş galutanın eski karısı zehra ile evlendiği için, problem orada başladı işte. E muhammed’de bozdu işi. Gitti Esedoğullarından Hatice’yle evlendi. Bölgede hiç alışılagelmiş birşey değil kendinden 15 yaş büyük bir kadınla evlenmek, üstelik dul. Daha önceden evlilikleri var.

bir de en önemli mesele ümeyye nin amcası haşimle şeref müsabakasına girmesi ve kaybetmesi, üstelik Ümeyye öz değil üvey evlat. Haşim’in kardeşi Abd Şems’in herhangi bir evliliğine rastlamadım ben. Bu şeref müsabakası sonucunda ümeyye’nin şam’a sürülmesi ve yüklü bir tazminat ödemesi haşim’e… daha sonra abdülmüttalip bunlardan kız alarak durumu yumuşşatıysa da içlerindeki öfke ali ile yine hortladı.

bedir yani yapılan ilk savaşta ali nin ön saflarda yer alması ve ümeyyeoğullarının ve mahzumoğullarının atalarının ölümünde rol alması yıllar geçse de ona karşı olan öfkelerini bir türlü dindirmedi. O yüzden muhammedin ölümünden sonra ebubekir, ömer gibi sözü geçen adamlar hep bir arabulucu, yumuşatıcı olarak yer aldı sahnede.

K