Muhammed’e biat etmeyen Mekke müşrikleri Abdülmüttalip'e neden biat etti?

BİR MİLYON DOLARLIK SORU

Muhammed’e biat etmeyen Mekke müşrikleri bir önceki nesilde Muhammed’in dedesi Abdülmüttalip’in yöneticiliğini, krallığını neden kabul ettiler?

Üstelik Abdülmüttalip Medine’den Mekke’ye özel olarak getirtilmiş birisi. Haşim’in Neccaroğullarından olan karısı Selma’dan olan çocuğu.

Aynı soydan olduğu halde neden Muhammed’e biat edilmedi?

Cevabı basit aslında ama yorumlarınızı merak ediyorum.

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
21
21 CEVAP

Osmandan sonra recat ayaklanması yapıldı uzun bir süre halifesiz kaldı islam devleti, yanlış hatırlamıyorsam 6 sene.. Zaten hilafet diye bir makam yok henüz. Müminlerin emiri diyorlar. Hilafeti, halifeliği emeviler yani ümeyyeoğulları başlatacak. “allahın halifeliği” kavramı onlarla başlıyor

daha sonra aliyi getirdiler başa... Ayaklanma ile başa geçen ilk halife alidir. Osmana “Kuran’ı yakan adam” diye isim taktılar ve sürekli muhalefet ettiler Osman’a.

Haşim’in üvey yeğeni olan Ümeyye'nin torunlarından Osman, yani Abd Şems’in evlatlığı Ümeyye'nin soyundan biri, aile ile hiç ilgisi olmayan bir kişi Haşim’den beri ilk defa başa geçmişti.

Bunlara ortak üst atası Kusay’dan şöyle bir rivayet var. Kusay diyor ki : “Oğlum Abd Şems kardeşlerin senden daha muteberdir falan ama sana öyle bir görev bırakacağım ki, Kabe’ye senden izinsiz kimse giremeyecek, kimse senden habersiz orada su bile içemeyecek” Ama Abd Şems’in oğlu olmayınca Ümeyye diyor ki tamam ben öz değilim ama benim de hakkım var. Biliyorsun o zamanlar evlatlık da gerçek evlat gibi sayılıyor miras hukuku vs bakımından.

Haşim akıllı adam. Abd Şems’in miras hakkı olmasına rağmen bir takım reformlar yaptığı için ve ticarette çok başarılı olduğu için bir sürü kabile tüm bu görevlerin Haşim’de toplanması gerektiğini düşünüyor ve törenle bir anlaşma yapıyorlar Kabe önünde. İşte Ümeyye’nin isyanı buna.

Yıllar sonra alinin başa geçmesini hazmedemeyen ümeyyeoğullarından muaviye şamda valiyken aynı anda kendi hilafetini ilan etti ve osmanı öldürenleri koruyorsun bahanesiyle aliye savaş açtı. Osmandan sonra olaylar değişmişti çünkü, osman ebu sufyanla aynı kabileden yani ümeyyeoğullarındandı. Ve sarayı kendi adamlarıyla doldurdu. Hep kendi adamlarını vali olarak atadı oraya buraya.

özellikle sağ kolu olarak kuzeni Mervan’ı getirdi kendinden sonraki isim olarak. Mervan kim? Muhammed’in vaazlarıyla dalga geçen ve Muhammed’in kimine göre Taif’e kimine göre Şam’a sürdüğü Hakem’in oğlu. Hakem kim? Daha önce Haşim yüzünden Şam’a sürülen Ümeyye’nin torunu.

Ulan dediler bu ne? Önüne gelen sürüyor bizi

İşte bu yüzden uzun yıllar Şam’da yeniden başa geçmek için sürekli hazırlık yapıldı. Ama yeni düzen de bir yandan alıp başını gitmişti. Artık sahneden silmek pek mümkün görünmüyordu. O zaman aynı doktrini ve artık saygınlık kazanmış Muhammed’in adını kullanalım dediler. Bunu bir maske olarak kullanarak tahta oturdular. Muaviye, Yezid, II Muaviye (ki bunu şiiler sever, yani hakkını vermek lazım derler) ve birkaç kişi daha.. Sonunda Mervan çıktı sahneye. Daha doğrusu hep sahnedeydi ama en sonunda tahta oturdu. Ondan sonra da onun oğlu Abdülmelik.
Bu tarihten itibaren yahudi anne, yahudi baba, kim nerden geliyor vs hiçbir önemi kalmadı artık. Tüm hadis külliyatı bu arada yazıldı işte. Nesebler, soy bağlamalar, hikayeler, masallar. Çünkü Şia’nın rivayet kültürüne karşı birşey yapılması gerekiyordu. Şia sürekli imamlık hakkı ali’nindi, muhammed onu vasi olarak seçmişti falan diyor, hala derler. Gadir-i Hum olayına istinaden sürekli aralarında bu meseleyi konuşmaya başlarlar. Ama tabi tüm bunlara rağmen yine Ebu Talib’in ali ile aynı anneden olan diğer oğlu akil, Muaviye yanında yer alır. Ayrılıklar iyice içinden çıkılmaz bir hal alır.

Muaviye’nin bazı uygulamalarından sonra ali taraftarı camiye girmeme kararı aldı. Muaviye Cuma hutbesini namazdan önceye aldı mesela. Sürekli ali’ye ve soyuna küfrettiriyordu. ali’yi sevenler durumdan rahatsızdı. Mescidi terkettiler.

K