Muhammed’e biat etmeyen Mekke müşrikleri Abdülmüttalip'e neden biat etti?

BİR MİLYON DOLARLIK SORU

Muhammed’e biat etmeyen Mekke müşrikleri bir önceki nesilde Muhammed’in dedesi Abdülmüttalip’in yöneticiliğini, krallığını neden kabul ettiler?

Üstelik Abdülmüttalip Medine’den Mekke’ye özel olarak getirtilmiş birisi. Haşim’in Neccaroğullarından olan karısı Selma’dan olan çocuğu.

Aynı soydan olduğu halde neden Muhammed’e biat edilmedi?

Cevabı basit aslında ama yorumlarınızı merak ediyorum.

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
21
21 CEVAP

bunlar tarih boyunca hep muhammedle akraba olmak için yarıştılar, masallara göre kız alıp verdiler birbirlerine ama bir grup ali'nin soyunun daha davudik olduğunu öne sürerek alinin taraftarlarının aklını karıştırdı. Örneğin İran fethedilse de şia asla ali dışındakileri kabul etmedi. Çünkü alinin oğlu Hüseyin’ın karısı, Yezdigerd’in kızıydı. Onlar da eski dinlerine kılıf uydurdular, bak mesela onlarda hala Mehdi inancı vardır. Tamam İslam’ı belki kabul ettik dediler ama başka bir fırka olan (Şia) üzerinden devam ettiler. ali’ye bağlılıkları Yezdigerd’in kızı yüzünden bence, sahiplenme sebeplerinden biri de bu.

Ali’nin “davudik” soyu da Yezit komutasıyla Kerbela’da katledildi. Zaten mezhepler ayrılığı ilgili tüm hadise bundan sonra koptu.

Yezit kendinden nefret ettirme konusunda o kadar başarılydı ki, başka bir tarafta da Harra Olayı’nı gerçekleştirdi. Onunda Kerbela’dan bir farkı yoktur aslına bakarsan ama o pek konuşulmaz. Hatta birçok kişi belki de bilmiyordur.

Harra Medine girişinde bir bölge. Yezid’e tek muhalefet ali yandaşları değildi Medine’den bir grup ashab soyu da ona karşı ayaklandılar. Yezid ne yaptı? Orada da öyle bir katliam yaptı ki akla ziyan. Yağma, talan kadınlara tecavüz ne ararsan!

Hatta bu tecavüzlerden doğan çocuklara “Harra Çocukları” denildi düşün, neyse Medine’den sonra aynı ordu Mekke’ye yöneldi. Orası da kuşatıldı. 6 ay süren kuşatma sonunda, üstelik haram ay olmasına rağmen kabeyi taşa tutar, yağmalar vs.

Bu olayı nasıl kutlarlar biliyor musun?

Mekke’nin rövanşı alındı diye! Hani Muhammed Mekke’yi fethetmişti ya, hani bunun üzerine Ebu Süfyan biat etmişti.

İşte Yezit dedesinin intikamını seneler sonra böyle alır, ama bunu kimse pek anlatmaz, En az Kerbela kadar faciadır. Ama ne Sunni taraf ne Şia tarafı Yezid’i gram sevmez…

K