Ne yaparsam yapayım sigarayı bırakamıyorum?

Arkadaşlar sigara benim sorunum bırakmam gerek ama tüm çabalarım sonuçsuz kalıyor

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
73
73 CEVAP

Ay Yıldız Stile
Öyle tahmin ediyorum ki sigarayı bırakma isteği içindesiniz. O zaman size kendi geliştirdiğim bakış açısıyla nasıl bıraktığımı anlatıcam. Belki buradan diğer ihtiyacı olanlara da ulaşıp fayda sağlarım diye umuyorum.

Öncelikle; Sorunu anlamanız gerekiyor. Şu anda iki bağımlılığı aynı anda kırmaya çalışıyorsunuz. Bariz olan kimyasal bağımlılığınız ve diğeri de davranışsal bağımlılığınız. Bunları sırtınızda taşıdığınız iki maymun olarak görebilirsiniz. Bu iki maymun sırtınızdayken birini indirmeye çalışsanız diğerinden kolayca kurtulamazsınız. Sorun da burada yatmaktadır. Kutunun dışında bir düşünce tarzı kullanarak bırakmak, ilaçsız, terapisiz, diyetsiz başara bilmenin tek yolu olarak görünmüştü bana.

Kimyasal bağımlılık kurtulması en zor olandır. Zira madde bağımlılığı davranışları bile yönetebilen güçlü bir faktör. Davranışlar ise sosyal ve bireysel etkenlerden dolayı sürekli tetikleniyor ve kısır döngü başlıyor. Bu döngüye bir çomak sokmak başarabileceğiniz ufak bir baş kaldırı olacak. Dönen bir bisiklet tekerini durdurmak zor ama içine bir sopa sokmayı başarmak kolaydır.

Sigarayı bırakmak için içmeye devam edeceksiniz. Yanlış duymadınız. Hiiiiç hız kesmeden hemde. Birisi size sigara uzattığında alın için. Canınız çektiğinde alın için. Alışkanlık maymununuzu tatmine devam edin. Sizden tek yapmanızı istediğim sadece içinize çekmekten vazgeçmeniz. Yani sigarayı puro gibi içeceksiniz. Burası çok önemli. Ciğerlerinize gitmeyen duman biraz olsun kaçacaktır yinede içeriye ama alışkanlığınız için beyninizdeki reseptörlere yeterince ulaşamıyacaktır. Siz ise her istediğinizde sigara içebilmenin rahatlığını sosyal davranışlarınızın devamlılığını el alışganlığınızın tatminini sağlayacaksınız.

Kimyasal alışkanlıkla ilgili en önemli konu beynin alışkanlık devam ettirilmediğinde zararlı maddeye Karşı uyanışıdır. Siz içinize çekmeden içmeye devam ettikçe takriben 1 hafta ile 9 gün arasında sigaranın tadının iyice kötüleştiğini farkedeceksiniz. Aynı sigara içmeyen insanların bu kokudan nefret etmesi gibi. Kimyasal maymununuz ölünce sırtınızdan düşecek. Diğer maymunsa bu manasız davranışa devam edemiyecek zira artık sadece tek maymunla savaşıyor olacaksınız ve buna iradeniz yetecek. Unutmayın ... Şu anda iradenizin yetersiz olması madde bağımlısı olmanızdan kaynaklanıyor. Bunu aşma şansınız davranış bağımlılığınız ile birlikte çok zor, ama bu küçük değişikliği yapacak gücünüz halen var.

Kısır döngüyü şaşırtın ve sağlıklı bir yaşama geri dönün. Bazen başarısızlıklar olabilir. Geri dönüşler olabilir. Sırtınızdaki maymunları tanıdığınız sürece bunların sizi nasıl kontrol ettiğini daha iyi anlayacak ve 1 geri, 2 ileri derken sonunda bağımlılığınızdan kurtulacaksınız. Yılmayın. Sizin gibi ben dahil birçok kişi buna inanarak kendi iradesiyle bu bağımlılıktan başka maddeler kullanmadan, yerine başka alışkanlıklar koymadan kurtuldu.
Başarılar diliyorum .

A