Neden Dünyanın o ilk çorba olduğu günlerde birden fazla tek hücreli canlı oluşmadı?

Evrim konusunda en merak ettiğim konu şu;
-Nasıl oluyor da tüm canlılar aynı tek hücreli canlıdan geliyor?
-Neden Dünyanın o ilk çorba olduğu günlerde birden fazla tek hücreli canlı oluşmadı?
( Başlangıç düzeyi bir soru ise kusura bakmayın. )

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
15
15 CEVAP

Yani mesela kara canlıları içinde aynı soruyu sorabiliriz. Nasıl oluyor da sadece tek bir balık- deniz canlısı türü karaya çıktı? Onlarcası çıkmalı idi ve her biri yeni bir dal oluşturup canlı çeşitliliğine destek olmalı idi. Ama tüm kara canlıları tek bir atadan geliyor.

K

Selam, bu söyledikleriniz doğru zaten. Bildiğim kadarıyla karadan denize çıkış birden farklı zamanlarda farklı farklı yerlerde olmuştur. Biz bulabildiğimiz ilkini anlamaya çalışıyoruz. Genelde birincisinin sistemini çözmeye çalışıyoruz, o birinci olduğu için de hep ondan bahsediyoruz. Diğerleri de aynı şekilde olmuş deniyor gibi düşünebilirsiniz. (bu kadar basit değil ama, mantıken böyle) İlk canlı da bu şekilde, muhtemelen birden fazla noktada farklı zamanlarda oluşan canlılar vardı, hatta belki bugün bile okyanusun çok derinliklerinde vs. Tek hücreli bir canlı oluşuyor olabilir. Fakat biz mekanizmayı anlamaya çalıştığımız için onun üzerinden hep anlatım yapılıyor.

Ortaç Sakık 6 yıl

Şu an dünyada bizden farklı bir tek hücreli ataya sahip başka canlı var mı ?

Kamil Gürbüzcan 6 yıl

Birden fazla tür değişik zamanlarda karaya çıktı. Bitkiler, böcekler, omurgalılar ... Bu türlerden geliyor.

Cemal Şahİner 6 yıl

Bilemiyorum onu. Sadece tahmine bağlı olarak olabilir diyeceğim.

Ortaç Sakık 6 yıl

Bugün bile bu devam ediyor. Zıpzıp balıkları var doğu Asyada. Denizden karaya çıkıyorlar. Tam bir ara tür. Şimdi bundan 800 milyon yıl önce karaya çıkan balıkla Zıpzıp balıkları aynı tür mü? Elbette değiller. Sonuç olarak tek bir türden gelmiyoruz elbette. Fakat dünyanın yapısı belli. Bu belli başlı özellikleri barındıran bir canlı ancak burada yaşayabilir. Dolayısıyla evrimleşen bakteriler veya karaya çıkan balıklar farklı türde olsalar bile bazı ortak özellikleri paylaşmak zorundalar. Bu da genetik olarak benzerlik gerektiriyor. Yani nasıl bugün insan ve şempanze %98 oranında genetik olarak aynıysa ama farklı türse ikisi de, genetik olarak çok yakın olan ama tür olarak farklı olan bakteriler ürediler. Yani tek bir tür yok. Neden böyle oldu dersen, çünkü üretebilmek ve hayatta kalmak için bazı özellikleri barındıran canlılar olmalılardı. Karaya çıkan balıklar da böyle. Misal Zıpzıp balığı buna uygun olarak evrimleşiyor ama vatozlar öyle değil. Tür olarak farklılar. Dolayısıyla vatozlar karaya çıkamıyor. Vatozların karaya çıkabilmeleri için karaya geçişe uygun bir yapıya bürünmüş olmaları gerekir. Bunun için de dnaları buna uygun olarak evrimleşmelidir. Yarın bir gün vatozlar bunu gerçekleştirse bu onların Zıpzıp balıklarıyla aynı tür olduğunu göstermez.

Eray Cicegi 6 yıl