Primatlar nasıl Güney Amerika'ya gitti?

Arkadaşlar evrime yapılan itirazlardan birisi de Primatlar afrikadan çıkmışlarsa nasıl oluyor da güney amerikada primat türleri bulunabiliniyor. Afrika ile güney amerika arasında 2600 km okyanus uzaklığı vardır. Güney amerika primat türleri 30 milyon yıl öncesine gidiyor fakat afrika ve güney amerikanın ayrılması yüz yirmi milyon yıl öncesindedir. Bu primatlar nasıl oraya gitti. Açıklayabilir misiniz? Teşekkurler

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
10
10 CEVAP

Pangea Kitasi yaklasik 200 milyon yil once ayrilmaya basladi. Yeni Dunya Maymunlariyla Eski Dunya Maymunlarinin ayrilmasi kalibre edilmis molekuler saatlere gore yaklasik 130 milyon yil once. Bu tarihler ayni zamanda Amerika ve Afrika kitasinin birbirinden ayrildigi doneme tekabul ediyor. Dolayisiyla primatlar atalarinin ortaya ciktigi donemde henuz kara parcalari bir aradaydi. Yani goc durumu yok.
Bering Bogazindan gecme konusu cok yeni bir donem, yaklasik 16 bin yil once Homo sapiens bogazdan gecerek Amerika kitasina goc etti ki bu durum primat evrimiyle iliskili degil.

Ayrintili bilgiyi asagidaki makalede bulabilirsiniz.
http://johngrehan.net/files/1813/3997/5296/Heads_2009_primates.pdf

E

Ama güney Amerika maymunları 30 milyon yıl öncesine gidiyor

Aktürk Iştar 5 yıl

Kaynak gosterir misiniz? Muhtemelen bahsettiginiz sey kita icindeki cesitlenme.

Ezgi Temur 5 yıl

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Yeni_Dünya_maymunları

Aktürk Iştar 5 yıl

Bulunan en eski fosil 26 milyon yıl önce yaşamış Branisella cinsine aitdir.

Aktürk Iştar 5 yıl

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Yeni_Dünya_maymunları

Aktürk Iştar 5 yıl

linki acamiyorum su an ama alintiladiginiz cumle 30 milyon yil once ayrilmis demek degil ki. O tarihe ait fosil bulunmus demek. Daha onceki fosiller henuz bulunamamis anlamina geliyor. Lakin en eski fosil ayrilmayi gostermez. Gonderdigim makaleye goz atin.

Ezgi Temur 5 yıl

Wikipedia açmak için sanırım linkin başına sıfır koymak ya da VPN yüklemek lazım

Aktürk Iştar 5 yıl

Bakin, gonderdigim makalede tane tane anlatiyor. "Early Cretaceous (130–120 Ma) Anthropoids divided into catarrhines (Old World) and platyrrhines (New World). This is correlated with the opening of the South Atlantic." Net bir bicimde 130 milyon yil once ayrimin basladigindan bahsetmis. Bu da Guney Atlantik'in acilmasina tekabul ediyor. Nicin iddialasiyorsunuz ki? Wiki'de 40 milyon yil demis ama kaynak tarihi 2000 yili. Uzun sure Atlantik'i astiklari dusunulmus ama molekuler yontemler sorunu cozmus gibi gorunuyor.

Ezgi Temur 5 yıl