Ses duvarını aşınca sonic patlama oluyor peki ışık hızını aşınca ışık patlaması meydana gelir mi?

Ses duvarını aşınca sonic patlama oluyor peki ışık hızını aşınca ışık patlaması meydana gelir mi?
F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
12
12 CEVAP

Foton durağanken kütlesizdir fakat hareket haline geçtiğinde muazzam hızdan dolayı bu saf enerjinin bir kütlesi oluyor. Hop geldik mi sana E=mc2 ye buradan anladığımız enerji kütleye dönüşebilir. E=mc2 enerjiyi ışık hızının karesi çarpı kütle olarak buluyoruz.
Karadelikten ışığın kaçamayışına gelirsek; foton kütlesizken hareket haline geçtiğinde kütle kazanır ve hareket halindeyken kütle çekiminden etkilenir. Yıldızların ve kara deliğin yanından geçilirken bu yüzden eğilir yada içeriye çekilebilir. Karadelikler inanılmaz yüksek yoğunluğundan ötürü fizik kurallarımızı sözelci liseli kardeşlerimize çevirir. Afaki bi tabirle "moruk olay çok başka ya" durumu var.
Kütleli bir cismi ışık hızına çıkarmak için tahayyül edemediğimiz ama hesaplayabildiğimiz formüllerimiz var. Cisim ışık hızına yani saf enerji formuna dönmesi için mevcut enerjiyi tabikide dışarıdan karşılamalı ve bizimde bunu oluşturabilecek bir kaynağımız Yok. Zaten evrendeki ölçümler ve kaynaklar sonsuz olmasına mütevellit ışık hızı ortaya çıkarak bizim için limit oluşturuyor.
Zaman zaman basın yüzünden böyle durumlar ortaya çıkıyor. Evren'in hızı Işık hızını geçiyor gibi teoriler piyasada dönüyor ama tatmin edici bir makale okumadım daha bu konuda.
Tüm bu bilgiler için her zaman söylediğim şeyi söylüyorum; bunların hepsi bilinen Evren'de geçerli ve tüm fizik kurallarımızı bilmediğimiz kısımda da varsayarak kullanıyoruz. Varsayıyoruz ama bir gün öğreneceğiz yada daha akıllı sistemler şuan öğrenmiş olabilir.

U

Çok iyi anlatmışşınız teşekkürler

Fatma Yurday 6 yıl

Rica ederim

Uğur Oncel 6 yıl