Sosyalizm şeriattan daha mı tehlikeli? Venezuela vs Suudi Arabistan

Doğru

com-f2cn1hqexopxlsclgylc.jpg
S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
35
35 CEVAP

İkisininde farklı avantaj ve dezavantajları var

S

HDI(Human Development Index), bu ülkeler hep sosyalistti zaten.

com-n6v7emxw6knqwm6wjrst.jpg

Sercan Hazır 5 yıl

Siz karşıza sosyalizm savunacak birisini arıyorsunuz eleştiri getirmek için. Ama yukarıda yazdığım belli ki okumadan geçtiğiniz yorumu tekrar edeyim "ikisininde farklı avantaj ve dezavantajları var" Bu arada attığınız resimdeki HDI sıralamasında ki ülkelerde ilk sıradaki ülkeler kuzey Avrupa ülkeleri yani işçi haklarının en iyi olduğu gelir dağılımının en dengeli olduğu kapitalizmin zayıf yaşandığı sosyal devletler.

Sahin Incebacak 5 yıl

Kapitalizm kuzey Avrupa'da hiç zayıf yaşanmıyor. Yaşamadığınızdan bilmiyorsunuz. Üst sırada olanların çoğu sosyaldemokrat değil.

Sercan Hazır 5 yıl

Bakış açınız yanlış. Sosyal demokrat olmak parti meselesi değil sağ partiler yıllarca yonetse de Avrupa da sosyal demokrasi çok gelişmiş. Devlet sosyal demokrat zaten. O tepedeki ülkelerde sömürü düzeni yoktur. Ekonomi tam anlamıyla liberal değildir kendi argümanları kuralları vardır. Hatta bırakın Avrupa yı Amerika birleşik devletlerinde bankalar battığında devlet eliyle birçok banka kurtarılmıştır. Demek ki kapitalizmin merkezinde bile yeri gelince ulusalcı/sosyalist devlet olabiliyor.

Sahin Incebacak 5 yıl

Bana soracak olursan banka kurtarılmasına karşıyım. Avrupa sosyal demokrasisinin 1970'lere kadar süren Keynezyen ekonomi bağlamında olduğunu biliyor olmalısınız. Bugünki Avrupa'yı sosyal demokrat değerlendirmek yanlış olur. Kuzey Avrupa'da bile birçok devlet şirketi özelleştirildi ve bu durumu olumlu olarak görüyorum. Ekonominin liberal olması kuralsız olacak demek değildir, zaten kendi işleyişi kendi kurallarıyla işlemektedir. Karşı olduğum durum şirket kurtarmalar, sübvansiyonlar, merkez bankaları, regülasyonlar gibi devletin ekonomiye müdahaleleridir.

Sercan Hazır 5 yıl