Tüm ibadetlerin yöntem ve ilkeleri kuran'da var mıdır?

com-8l4u9h1nn5hirmgj4cr4.jpg

TÜM İBADETLERİN YÖNTEM VE İLKELERİ KURAN'DA VARDIR

Geleneksel İslam inancına sahip kişiler Kuran’da namazın veya diğer ibadetlerin bildirilmediği nasıl uygulanacağının açıklanmadığını iddia etmektedirler. Oysa iddialar Kuran’ı anladığı dille temiz bir akılla okumamaktan ve Allah’ın sonsuz aklına tam olarak güvenmemekten kaynaklanmaktadır. Allah, tüm noksan sıfatlardan münezzehtir ve asla beşer tarafından tamamlanmaya muhtaç İlahi bir Kitap göndermemiştir.

Din beşeri müdahaleyi asla kabul etmeyecek şekilde gönderilmiştir. Din adına ihtiyaç duyacağımız tüm bilgiler ayrıntılarıyla Kuran’da mevcuttur. Aksini iddia etmek ise Kuran ayetlerini inkar etmek olacaktır. Önemli bir hususu da hatırmak isteriz; rivayet kültürü mensupları bir hadisin dahi inkarında dinden çıkılacağını ileri sürmektedirler. Oysa durum hiçte zannettikleri gibi değildir. Çünkü hadisler dini bir itikad zorunluluğu taşımamaktadır.

Müslüman Kuran’a tam teslim olana denir, bu teslimette ancak Kuran’ın tüm ayetlerine iman ile olur. Allah Kuran’da birçok ayetinde Kuran'ı: “ Noksansız”, “Korunmuş”, “Açıklanmış ve Detaylandırılmış”, “Dinin tek hüküm kaynağı” olarak ifade ederken, rivayet kültürü mensuplarının yüzlerce ayeti inkar etmesi, İslam dinine değil kendi kafalarında ki batıl dine iman ettikleri gerçeğini gözler önüne sermektedir.

Kuran apaçıktır ve din adına gerekli olan herşeyi Rabbimiz Kuran'da açıklamıştır. İbadet yöntemlerini Kuran'da bildirmiştir. Nitekim Rabbimiz ayette şu şekilde buyurmaktadır;

“Rabbimiz, ikimizi sana teslim olmuş (müslümanlar) kıl ve soyumuzdan sana teslim olmuş (müslüman) bir ümmet (ver). Bize ibadet yöntemlerini (yer veya ilkelerini) göster ve tevbemizi kabul et. Şüphesiz, Sen tevbeleri kabul eden ve esirgeyensin." (Bakara 128) Ayetten de açıkça anlaşldığı üzere ibadet yöntemlerini Allah bildirir sadece.

Rivayet kültürü mensuplarının bid’atlarını, Kuran açıkca bizlere bildirmiştir.

“Onlardan öyleleri vardır ki, dillerini kitaba doğru eğip bükerler” (Ali-İmran suresi, 78)

İbadet yöntem ve ilkelerinin Kuran'da olmadığı iddası, ayette Rabbimizin bildirdiği konuma kendilerini sokan kişilerin yöntemidir. Allah bizleri böyle bir duruma düşmekten korusun, kalplerimize inşirah versin, Kuran'a tam teslim olup Kuran müslümanı olmayı nasip etsin İnşaAllah...

Ö
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
37
37 CEVAP

Abdest
Namaz kılmak için abdestli olmak gerekir (4:43; 5:6). Yüzler yıkanır, eller dirseklere kadar, başlar meshedilir, ayaklar da. Ayetlerdeki ifade, ayakların hem yıkanabileceği ve hem meshedilebileceği biçimde anlaşılır (nitekim bunu bir önceki cümleyle yansıtmaya çalıştık). Böylece, duruma ve iklime göre bize serbesti tanınır. Abdesti sadece cinsel ilişkide bulunmak ve tuvalet ihtiyacını gidermek bozar; gaz kaçırmak, kanamak, kadınlarla tokalaşmak ve kadının adet görmesi abdesti bozmaz ve namaza engel olmaz (5:6; 2:222). Su bulunmazsa, namaza zihinsel olarak hazırlanmak için temiz bir zemine dokunularak yüzler ve eller meshedilir (5:6).

Kıble
Kıble (yöntem) genel strateji anlamına gelir. İbrahim peygamberin kurduğu Sınırlanmış Mescid tevhid mesajının ve yönteminin bir odak noktasıdır (2:125, 143-150; 22:26). Bu yöntemin coğrafi mekanında ötesinde olduğu anlaşılıyor (2:115).

Rekat Sayısı
Tehlike ve korku gibi olağanüstü hallerde kısaltılması öğütlenen namaz bir rekat olunca normal koşullarda kılınan namaz en az iki rekat olmalı ve namazda dış dünya ile irtibatı minimuma indirmeli (4:101-103)
Kılınış Biçim
Namazı ayakta durarak kılmaya başlamalı (2:238; 3:39; 4:102) ve özel durumlar hariç durulan yerden hareket edilmemeli (2:239). Namazda eğilerek yere kapanmalı (rüku ve secde) böylece Allah’a teslimiyet fiziksel olarak da bildirilmeli (3:43; 4:102; 22:26; 38:24; 48:29). Herhangi bir korku durumunda ayakta durma ve eğilerek yere kapanma koşulu aranmaz (2:239).

Okuma
Namazda okuduğumuz duanın anlamını namaz anında bilmeli ve Allah ile konuştuğumuzun bilincinde olmalıyız (4:43). Namazları saygı içerisinde kılmalı (23:2). İhtiyacımıza ve içinde bulunduğumuz duruma uygun olarak Allah’ın herhangi bir ismini (sıfatını) zikredebiliriz (17:111). Namazda Allah’tan başkasını anmak namazın amacıyla çelişir (6:162; 20:14; 29:45). Namazda Allah’ı anmalı, övmeli, yüceltmeli, tesbih etmeli ve sadece O’ndan yardım istemeli (1:1-7; 20:14; 17:111; 29:45; 2:45). Fatiha suresi baştan sona Allah’ı muhatap alan bir dua niteliğinde olan biricik sure olup değişik dilleri konuşanların topluca namaz kılabilmelerini sağlayabilmesi açısından uygundur (62:9-11; 4:101-103). Namazlarda orta bir sesle okumalı ve namazlar ne özellikle gizlenmeli ne de gösteriş amacıyla açıkta kılınmalıdır (17:110). Toplu namaz kılınırsa, namaza önderlik eden kişinin orta bir ses tonuyla okuduğu dua dinlenmeli (7:204; 17:110). Otururken “tahiyyat” denilen duayı okumamalı; zira bu dua Muhammed peygamber sanki herşey nazır ve hazır bir tanrıymış gibi bir hitap içermekte ve Allah’tan başkalarını anmaktadır. İlla birşey okunmak dilenirse, Allah’ın birliğine şahadet getirilebilir veya herhangi bir dua yapılabilir.

1. “kıyam (ayakta durma)” (2 - Bakara Suresi - 238, 26 - Şuara Suresi - 218)
2. “rüku (eğilme)” (2 - Bakara Suresi - 43, 5 - Maide Suresi - 55, 48 - Fetih Suresi - 29)
3. “secde (yüz üstü yere kapanma)” (22 - Hac Suresi - 77, 48 - Fetih Suresi - 29, 39 - Zümer Suresi - 9) dir.

Namaz Vakitleri
Salat-el Fecri-SABAH NAMAZI (24:58; 11:114).
Salat-el İşa’-AKŞAM NAMAZI (24:58; 17:78; 11:114; 38:32)

Ö