Uzay araştırmalarının ne faydası var?

İnsanoğlu galiba uzayda hiçbir zaman uzun seyehat edemeyecek.
Işık hızıyla gitsek bile güneş sistemi dışına bu pek mümkün gözükmüyor.

Peki uzay araştırmalarının maden dışında bize ne gibi(dünya dışından) katkıları olabiliyor?

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
12
12 CEVAP

Işık hızına yakın hızlarda gidebilirseniz, evrenin istediğiniz yerine gidebilirsiniz. http://rasyonalist.org/yazi/isik-hizinin-sinirli-olmasi-bir-problem-mi/

Ö

Andromeda bile ışık hızıyla 2 milyon yıl sürüyor var mı o kadar yaşayabilen.

Samet Tpr 7 yıl

Bir de okuma alışkanlığı edinseniz nasıl olur? Sürmüyor 2 milyon yıl, o durum dünyadaki bir gözlemci için geçerli. O hızda seyahat ederken sizin için 2 milyon yıl geçmiyor.

Ögetay Alcer 7 yıl

Bu makaleyi daha önce de okudum..

Doğan Tepir 7 yıl

2 milyon ışık yılı meselesini ben mı yanlış anlıyorum

Samet Tpr 7 yıl

Samet Tpr Yazıyı okursanız doğrusunu anlayabilirsiniz.

Ögetay Alcer 7 yıl

Okudum.. 120 ışık yılı olan mesafe nasıl 2 yıl sürüyor ben onu anlamadım

Samet Tpr 7 yıl

Yalnız ışık hızına yakın bir hızda gittiğimizde zaman tamamen durmaz... Peki ışık hızıyla gittiğimizde zaman tamamen durur değil mi ogetay bey

Doğan Tepir 7 yıl

Samet Tpr Göreliliğin olayı budur zaten, Kozmik'te özel görelilik ile ilgili yazılarımız duruyor olmalı, onlara göz atmanızda fayda var. Kısaca olay şu: Işık hızına yakın hızda gidiyorsanız, hedefle sizin aranızda yol büzülüyor. Dışarıdan bakan biri sizin düşündüğünüz gibi 2 milyon yılda gittiğinizi görürken, siz çok daha kısa sürede gidebiliyorsunuz. Zaten bu yüzden ikizler paradoksunda dönen ikiz daha genç oluyor.

Ögetay Alcer 7 yıl

Samet ordaki 120 ışık yılı dünyadaki gözlemci için gecerli

Doğan Tepir 7 yıl

Doğan Tepir Foton için bir zaman kavramından bahsetmek biraz tartışmalı. Çünkü böyle bir kavram onun için yok. Bizim bakış açımıza göre yorumlarsak, bir foton için yaşadığı her şey aynı, tek bir anda oluşuyor diyebiliriz. Çok doğru olmuyor kavramsal açıdan, ama durum bu.

Ögetay Alcer 7 yıl

Tamda onu diyecektim foton olayı. 1 milyon ışık-yılı uzaktaki yıldızdan gelen ışık bize 1 milyon yılda geliyorsa (bize göre) bizimde ayni mesafeyi ışık hızıyla gitsek bile 1 milyon yıl geçmesi lazım. Bunu ölçümleme yapabilme imkanları var mı hiç ? (Konu sorumun dışına çıktı ama olsun. )

Samet Tpr 7 yıl

Samet Tpr Referans sistemi olayı anlamadınız. Siz olaya kendi referans sisteminizden bakıyorsunuz ve diyorsunuz ki foton bana 1 milyon yılda geldi. Fakat foton için bu eylem hiç zaman almıyor, anında buraya ulaşıyor. Çünkü aradaki yolun uzunluğu sıfır metre oluyor. Dolayısıyla foton tüm evrende gerçekleşen olayları tek bir anda deneyimliyor, onun için zaman kavramı yok. Işık hızına çok çok yakın bir hızda seyahat ediyor olsaydınız ve 10 yıl dolaşsaydınız, evrenin birçok köşesini gezebilirdiniz. Fakat dışarıdan size bakan birisi için milyarlarca yıl geçerdi. Mesele hangi referans sisteminden baktığınızda. özel göreliliği anlamak gerekiyor bunun için.

Ögetay Alcer 7 yıl

Teşekkür ederim

Samet Tpr 7 yıl

Sadece kozmikteki ikizler paradoksunu okusa direk anlayacak aslında

Mert Yeşiilyurt 7 yıl