Yapay zeka karar verme yetisine ulaşabilir mi?

Yapay Zeka'nın karar verme yetisi var mıdır? Mesela bir robota "Dünyayı koru" görevi veriliyor. Daha sonra bu robot insanların dünya için tehdit olduğuna karar vererek tüm insanları öldürmeye çalışıyor. Böyle bir durum mümkün mü?

Fotoğraf, ismini hatırlayamadığım bir sanatçının "Son İnsan" isimli eseri.

com-xavwzqj45fpbyg8bc2cq.jpg
A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
15
15 CEVAP

Kucuk bir ornek... Kirmizi isikta duruyorsunuz. Saginiz solunuzdan arac olmadigini goruyorsunuz ama yinede duruyorsunuz. Kural bunu gerektiriyor. O an dikiz aynasindan bir otobus beliriyor korna ve sellektor yaparak gelmekte... Ne yaparsiniz? Kurali ihlal eder saga veya sola kacarsiniz... Diyelimki icinde 54 yolcu olan freni patlamis bir araci o an icin kurtarmis olursunuz. Belki ilerde kazayi yapacak olabilir, ama sizin icin ve arac icindekiler icin bir sans dogar. Ayni konumdaki bir yapay zeka hareket etmeyecekdir. Komut dizisinde kirmizi isikta arkadan frenleri patlamis bir otobus geldiginde kurali ihlal edebilsin yazmadigi icin ve bunu kendiside yazamayacagi icin.

Cok detayli bir ornek olmadi ama suan aklima geldi...

M

Kendisi yazabilir. Algoritma ureten algoritma deniyor bunlara.

Ahmet Eliz 6 yıl

O an uretemez. Daha once deneyimi olmasi gerek. Yani o satiri kendi kendine eklemesi lazim. Degil mi?

Mehmet Burçe 6 yıl

Mikrosaniyeler icinde yazar hemde. İnsan zekasindan bahsetmiyoruz burada.

Ahmet Eliz 6 yıl

Benim sorum bu değil tam olarak. Bu örnek üzerinden devam edersek şöyle anlatabilirim: yapay zekanın aldığı görev arkadan gelen otobüsteki insanları kurtarmaksa yapau zeka hesaplayarak bana çarparsa mı daha az kişi ölür yoksa ilerdeki duvara çarparsa mı?

Arda Uzsert 6 yıl

Bilgisayar kavramlari youtube kanalinda yapay zeka dersleri ve yapay zeka soru cevaplari var oraya bakabilirsiniz.

Ahmet Eliz 6 yıl

Arda konu o zaten. Ilerde duvar var mi bizde bilmiyoruz. Ama hislerimiz bize en azindan suan icin kendimizi ve otobustekileri kurtarmayi sagliyor.

Mehmet Burçe 6 yıl

Ahmet. Googlenin insansiz araclari kaza yapiyor, sebebi bu kadar basit bir mantik hatasi malesef...

Mehmet Burçe 6 yıl

Benim dediğim de mesela ileride bir duvar var uzakta biraz belki otobüs sürtünmeden dolayı oraya gelmeden duracak yapay zeka bunu hesaplayıp çekilebilir mi yani dünyanın sonunu insanım getireceğini hesaplayarak insanları yok edebilir mi? Karar verme mekanizması mı yoksa önceden verilmiş komutları sıraya koyma mekanizması mı

Arda Uzsert 6 yıl

Teşekkürler

Arda Uzsert 6 yıl