Yunuslar ve balinalar akciğer solunumu yapıyorsa, neden karaya vurduklarında ölüyorlar?

Size göre de bu durumun sebebi evrimsel süreç midir? Bana göre: Evrime henüz hakim değilim.

Yunuslar ve balinalar memeliyse ve akciğer solunumu yapıyorsa, neden karaya vurduklarında ölüyorlar?

Bunun iki sebebi var ve ikisinin de kökeni evrimsel sürece dayanıyor: Dehidrasyon ve organ hasarı. Bu hayvanların denizlerde yaşayacak şekilde evrim geçirdikleri doğrudur; tıpkı halen memeli hayvan olmaları gibi.

Suyun kaldırma kuvveti havanınkinden çok daha yüksek olduğu için, bu denizel memelilerin vücutları karada erişebileceklerinden çok daha büyük kütlelere erişmiştir. Karaya vurduklarında, söz konusu kaldırma kuvveti ortadan kalkar. Bu da, ağırlıklarının iç organlarını ezmeye başlamasına neden olur. Dolayısıyla, teknik olarak bu hayvanlar nefes almayı sürdürebilecek olsalar da, organlarının ezilmesi ve hasar görmesi nedeniyle yavaş yavaş ölürler.

Bir diğer nokta, bu hayvanların sucul ortamdaki ısı şartlarına bağlı olarak vücut sıcaklıklarını ayarlıyor olmalarıdır. Karasal şartlarda radyasyon yoluyla ısı transferi, sudakine göre çok daha yüksektir. Bu nedenle karaya çıktıklarında vücutları çok kısa sürede, çok fazla ısınır. Bu da dehidrasyona (su kaybına) ve yine organların çalışamamasına neden olur.

Alıntı

com-qnmw816aadc4420p0m6f.jpg
Ö
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
31
31 CEVAP

AskolsunJ. P. Kivircik niye oyle diyorsun sartlara gore evrilmiyor mu canlilar şartlar geri donmelerini gerektirdiginde canlilar irticayi reddetmek için intihar mi etsinler. Hem niye gericilik olsun ya mevsimler gibi duzenli yaşanıyorsa bazi olaylar?

Y