Dinozorlar yok olmasaydı insanlık oluşur muydu?

Dinozorları yok ettiği söylenen göktaşı dünyaya düşmeseydi ve büyük bir yokoluş olmasa idi, insanlık yine oluşabilir miydi? Veya oluşursa evrimini nasıl etkilerdi?

S
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
26
26 CEVAP

Bunu tahmin etmek çok güç varsayımlar ile bir yere varamayız

E

Bir jeolog olarak varsayımların çok şey kattığını söyleyebilirim. İhtimalleri gözden kaçırmamayı sağlar.

Seyit Idris 6 yıl

Seyit Idris sonuç olarak ?

Mustafa Gülbaş 6 yıl

evet

Seyit Idris 6 yıl

Insanlik yine olusurdu. Su an yine hali hazirda bizden fiziksel olarak guclu olan hayvanlarin oldugu bir dunyada lider turuz

S

nerde boynu bükük bir dinazor görsem hor görme kim bilir ne derdi vardır o garip halinde ne sırlar gizli onuda bu hallere bir koyan vardır.

A

insan neslinin oluşumu sayısız olasılığın bir araya gelmesine bağlı. Hayattan meteor ve dinozor faktörünü çıkar geri neyi kalır ki? Her şey bi meteora bakar. O halde çok da şaapmamak lazım.

Z

Dinazorlar döneminde bu fiziksel boyutlarda oluşamazdı bildiğim kadarıyla Ay'ın Dünya'ya olan uzaklığı Dünya'daki biyolojik varlıkların boyutuna da etki ediyor. Yanlışsam düzeltin

M

Belki karada yaşayan dinozorlar nedeniyle kıyılarda veya denizlerde yaşamak zorunda kalıp Bajau kabilesi gibi denizde yaşamaya elverişli biçimde evrimleşmeye başlar; aradan geçen yüz binlerce yıllık süreçte de belki Arrival izletisindeki gibi zeki bir su canlısı olur, denizkızı efsanesini resmen yaşarız.

C

Insan oluşmazdı. Hâlâ ortalıkta sürüyle dinozor olurdu.

M

Evrimsel süreci kendi istediğimiz ya da olmasını istediğimiz yere kanalize edemeyiz. Sonsuz ihtimaller denizinde neyi var olacağı, neyin yok olacağı, ya da hangi türün hangi türe evrim geçireceğini bilmek çok zor. Göktaşı olmasa belkide atmosferdeki azot, oksijen yada başka sebeplerle öleceklerdi yada yaşayacaklarını bilemeyiz ve tahmin etmekte çok güç. Bu bakımdan sorunuzun cevabını kendimce fantezi yapmakla eş deşer tutuyorum. Dinazorlar gibi korkunç avcıların dünyasında hali hazırdaki insana erişmek sanırım çok güç. Nasıl tarım yapacak, nasıl avlanabilecek, nasıl inşa edebilecek. Bu sorulara cevap bulamıyorum. Bulduklarım çok çok daha fantastik oluyor. Bu yüzden kendimce hayır diyorum...

M

İnsan oluştuktan sonra yüzlerce büyük canlının neslini yok etmiştir yani dinazorların sonu biz olabilirdik. Eğer hayvanlardan tanrılara homosapiens kitabını okursanız daha anlaşılır olur.

M

İmkansiz. Dinozorlar hayattaysa memeliler hala fare tavsan kapibara gibi kacak canlilar olarak kalmak zorunda

Y

O goktasi memelilerin potansiyelini gorme sansinin testiydi.

Y

Dinozorların yok olması, toprak altında onların zulmünden saklanan, tarla faresi kadar olan atalarımızın, toprak üstüne çıkmasında ve memelilerin evriminde çok önemli, kritik bir nokta. Böyle önemli bir etkeni ortadan kaldırınca aynı evrimsel süreci yaşamak çok olası gelmiyor. İmkansız gibi görünüyor

E

fakat dinozorlar yaşarken var olan tür "insanlık" değil henüz

Ece Özülgülü 6 yıl

e dinozorlar varken o küçük boyutları sayesinde hayatta kaldı zaten. Dinozorlar silinmese onlardan korunmak adına küçük boyutta kalacaktı. Çünkü dinozorların zulmü cirit atarken o kemirgenlerin toprak üstüne çıkıp memelilerin evrimini başlatma şansları yok. Hele bi dinozorlar gitsin, deliklerden çıkabilsinler ki ondan sonra "her zorlukta hayatta kalacak insan" olabilsinler

Ece Özülgülü 6 yıl

ece söylediklerine katılıyorum.

Mustafa Yorulmazz 6 yıl

Evrim içinde oluşan mutasyonla ortaya çıkan daha büyükler dinozorlara yem olduğu için ancak mutasyon geçirmemiş küçük türdeşleri yaşayabiliyordu...

Bayhun Boyalı 6 yıl

Memeliler kalmazdı....

M

Avatar'daki Na'vi halkından hallice olurduk sanırım.

A

İnsanlar muhtemelen olmazdı da belki dinozorlardan evrilen zeki bir yaşam formu olurdu, dolayısıyla da Dünya'da şuna benzer şeyler gezebilirdi:

A

Böyle bir şey yine kendi kendini yok eder (savaşlar, dolaylı yönden sebep olacağı bir doğa felaketi vs..)

Ece Özülgülü 6 yıl

Bunun aynısı muhtelif iş dünyası mekanlarında Berk olarak, Tuğçe olarak, Hakan olarak, Ayşe olarak geziyor hali hazırda. Hal böyleyken dinozorlar ölmedi aramızda yaşıyor diyebiliriz. (yukarıda adı geçen Berk, Tuğçe, Hakan ve Ayşe tamamen kurgusal olup gerçek Berk, Tuğçe, Hakan ve Ayşe ile hiçbir ilgisi yoktur)

Mehmet Kalanc 6 yıl

Mert Sarıhan 6 yıl

Bayhun Boyalı 6 yıl

Ece Özülgülü Günümüz dünyasına örnek sanki bahsedilen

Sezgin Kaymakcı 6 yıl

Guclu gucsuzu yok ettigi icin dinazorlarin yasadigi bolgelerde cok kara canlisi hayatta kalamazdi bence. Kanatlilar ve yer alti canlilari olurdu. Belki ucan zeki yaratiklar olurdu ama insanligin suanki geldigi noktaya gelemezdi.

L

insanlık var olurdu ama besin halkasının sonunda o yüzden muhtemelen soyumuz tükenirdi

O

Sadece dinozorlar değil yaklaşık 100 milyon tür günümüzde yok

K

https://www.unbelievable-facts.com/2015/08/dinosauroids.html

B

Daniel Lieberman'in kitabinda rastladim. Dinozorlar kadar geriye gitmek tahmin açisindan zor ama daha yakin tarihli tahminler bunlar. 2. Paragraf da asagida

İ

image
İ

Bence kesin bir varsayım yapmak zor yani dinozorlar baskın iken memelilerin saklanarak hayatta kalmaya çalışması insanların evrilmesinin önünde bir engel ya da yavaşlatıcı bir unsur olabilirdi.

T

Oldukça düşük bir ihtimal. İnsan cinsinin atası, Jura devri ve ardıl zamanlarda denizde ve karada sürüngen olarak evrilmişti. Boyutlarının küçük olması dar mağaralara ve oyuklara girerek kendisinden daha büyük canlılardan korunma konusunda avantaj sağladı. Bilakis homo cinsinin oluşumu soyumuzun oyuk ve mağaralardan çıkıp orman canlısına evrilmeye başlamasıyla mümkün olabildi. Oysa bizden büyük canlılar varlığını sürdürmeye devam etseydi, ormanlar hele hele geniş savanalar bizim için çok çok tehlikeli olurdu.

B

Şöyle düşünün dinozorlar devrindede memeliler vardı milyonlarca yıl gelişimleri ancak fare boyutlarından öteye gidememişti. Köstebek vs ve ancak yer altında yada ağaç kovuklarında falan yaşam mücadelesi verebiliyorlardı o toplu yok oluşa kadar yani o göktaşı düşmese idi günümüz memelileri farelerden daha gelişkin hale asla gelemez gezegende hakim sınıf olamazlardı.

K

Kritik olan sadece dinozorların yok olması değil, geriye kalan sert tohumlu bitkiler, böcekler ve bunları tüketebilen orta-küçük boy kuşlar ve memeliler. Biraz daha farklı koşullardaki bir çarpışma sonrasında canlıların tamamı da yok olabilirdi veya dinozorlar bu badireyi atlatabilirlerdi. Göktaşı çarpmadan önce de dinozor nüfusunda azalma olduğu iddia ediliyor. Yumurtaların yağmalanması, kabuklarının incelmesi, kuraklık vb. Koşulların üzerine gelen bir felaket söz konusu yani. Dinozorlardan açılan nişler olmadan insanları bırakalım, büyük memelilerin ortaya çıkması bile imkansıza yakındı. Beden boyları memeliler kadar sınırlı olmadığı için devasa cüsselerini doyuran otoburların, bunların avlayan devasa etoburların veya sosyalleşen akıllı avcıların arasında kaynayıp gitmeye mahkumduk.

Kuraklık ve iklimin soğuması sonucu belki devasa türler yok olurdu, ama yerlerini büyük kuşların veya sıcak kanlı dinozorların (velociraptor, troodon, vb.) alması uzun sürmezdi. Yani memelilerin asıl rakibi kuşlar olurdu herhalde.

Evren neden bu kadar sessiz meselesi bununla ilgili olabilir

T

Dinozorların evrimine doğru giden dönemlerde yeryüzündeki bütün kıtalar birleşikti ve pangea denilen tek bir kıta vardı dünyada. Sonra bu kıtalar ayrılmaya başladı ve mevsimsel ve iklimsel çeşitlilik çoğaldı. Dinozorlar tek bir kıtayı domine ederken diğer ayrılan bu kıtalarda bu kadar güçlü olamayıp yavaş yavaş nesilleri tükenecekti çok büyük ihtimalle zaten. Belki maymun türleri biraz daha geç ortaya çıkardı evet ama gene de insanlaşmaya doğru giden bir evrim başarılı olabilirdi kıtalar birbirinden ayrılıp çeşitliliği arttırdığı için. Bence olabilirdi yani.

E