Bunları ben biriktirip hepsini birden soracaktım ama sizi sıkmamak için başlangıç olarak bir kaç tane sormayı seçtim. Elbette bu soruları " " kafasındaki tartışma gruplarında sorup kanser olmak istemedim. O yüzden burada soruyorum. Çok saçma bulduklarımı da çıkarttım
1-) Kur'anda Allah neden hep "ben" yerine "biz" diye hitap ediyor. Ve bu diğerleri kim
2-) Bakara: 65'de "Aşağılık maymunlar" diye bir ifade geçiyor. Allah, neden önce yaratıp sonra yarattığını lanetliyor? Aynı şey domuz içinde geçerli.
3-) İslamın ortaya çıktığı yıllardaki iletişimin zorluğunu az çok tahmin edersiniz. Ya İslamdan haberi olmayanlar? Onlar neye göre hesap vercek. Bugün bile Hindistan'da dış dünyayla bağlantısı olmayan ilkel yerli kabileler var. Bunlar neye göre hesap verecek. Ve her şey Allah'ın iradesindeyse neden bu kullarını İslam'dan haberdar etmemiş
4-) Bin yıllar öncesine baktığımızda çok fantastik kıssalar vesaire var. Nuh AS'ın 750 yıl yaşaması, İbrahim AS'ı ateşin yakmaması, İsa'nın babasız dünyaya gelmesi, ölünün dirilmesi, değneğin yılan olması, denizin yarılması vesaire... Örnekler uzar da uzar. Şimdi bunlara baktığımızda çoğu metafiziksel şeyler ve inanmayıp dinlere boş bakan birisi için masaldan başka bir şey değil. Asıl soru kamera icat olduktan sonra neden bu mucizeler kesildi. Şimdi aslında gece ve gündüz döngüsünün insan anatomisinin falan Allah'ın mucizesi olduğunu söyleyenler çıkabilir. Ama eğer öyle düşünüyosanız bunu da bir kanıtla sağlamlaştırın.
5-) Her şey bir amaç için mi yaratılmıştır? Eğer öyleyse en ufak örneği veriyorum. Biz dünyada sınanacağız ve daha sonra ahirete gideceğiz. O halde sonsuz (?) ve genişlemekte olan evrendeki tüm yıldızlar, gezegenler, bulutsular (Hadi güneş ve ayı geçelim) neden yaratılmış?
6-) Bazen de Allah'tan "O" diye bahsediliyor Kuranda. Eğer Kuran Allahın kelamıysa, neden kendisinden "O" diye bahsetsin?
7-) Allah'ın doğal felaketleri gönderme amacı nedir? Allah bir deprem gönderiyor. Sonra müslümanlar bundan korunmak için Allah'a dua ediyor. Bu depremlerde on binlerce kişi ölüyor. Bir toplumun tamamı günahkar olabilir mi? Aralarında hiç mi iyi insan yok da külli toplum cezalandırılıyor
Bakara 122'de İsrailoğullarının -bir zamanlar da olsa- üstün tutulduğu yazıyor. Allah, neden bir toplumu diğerinden üstün tutsun, haksızlık değil mi?
9-) Öyle hikayeler ve haberler oluyor ki... Tüm çocuklarını yangında kaybeden anne, çok küçük yaşlarda yetim ve öksüz kalan çocuklar, çok feci şekilde ölenler vesaire... Tamam, bu bir sınav. Ama eşit mi? Bazıları -maddi olarak- orta halli bir ailede dünyaya geliyor, çalışıyor, yiyor, içiyor, ibadetini yapıyor ve sınavını vermiş oluyor. Bazıları da söylediğim gibi, çok acı şeylerle karşılaşıyolar. Bu sınav eşitm mi?
10-) Kuranda bazı ayetler ve bazen tüm sure, o dönemde yaşanmış bir konu için indirilmiş oluyor. Bu yüzden bazı hükümler eskimiş ve geçersiz olabilir mi, Kur'an tüm zamanlara hitap etmiyor olabilir mi?
11-) İslamda dini sorgulamak yasak mıdır ve neden?
12-) Kuranda ibadetlerin nasıl yapılacağı gibi önemli bir konuya neden yer verilmemiştir?
13-) Hayvanlar için cennet ve cehennem var mıdır? Eğer yoksa bu dünyada insanlar tarafından acı çektirilen, öldürülen veya doğal yaşamın zorluğu sebebiyle acı çeken hayvanların hesabı nasıl sorulacak veya bu hayvanlar çektikleri acılarından dolayı nasıl mükafatlandırılacak
1) Bu soruya verilen bir den fazla yanıt var. Kısa kısa özet geçeyim. Birincisi Kur'anda ben yerine biz kelimesini kullanmak bir büyüklük göstergesi olarak kullanılmıştır. Allah tektir, ancak Arapça dil yapısından kaynaklanan bir durumdan dolayı - ki bu bizim dilimizde de var -, bireyin kendisi hakkında yüceltici bir ifade kullanması durumunda, kendine biz diye seslenmesi durumu söz konusudur. İkinci görüş ise, Kuran Peygamber efendimize Cebrail Melek aracılığıyla okunduğunduğu ve oradaki biz ifadesinin Allah'ı ve Allah'ın evreni yaratmak için görevlendirdiği tüm melekleri kapsadığı yönündedir, benim düşünceme göre ise Kuranın büyük bir kısmı Cebrail tarafından okunmuştur ancak bazı yerlerde Allah'ta bizzat Muhammed peygamberle konuşmuştur. Bu ikisi arasında ki hitap ve uslup farkları zaten apaçık bellidir.
2) Hayvanları lanetleme gibi bir durum yok. Lanet yaratılışdan gelen bir şey değil, kazanılan bir şeydir. Bunun dışında "aşağılık" ifadesinde de ters bir durum yok. Allah zaten varlıkları birbirlerinden üstün ve aşağı olarak yarattığını açıkça söylüyor. Ki her canlı da birbirinden çeşitli özellikler bakımından üstün ve alçaktır.
3) İslam zaten tek dindir. Adem Peygambeden beridir dünyaya gönderilen tüm dinler zaten İslamın bir parçasıdır. İslam ise bu binlerce yıldır süren sürecin en son ve tamamlanmış halidir. Sorunun yanıtı ise Allah o insanları yargılarken bunları gözetecektir hiç şüphesiz.
4) Nuh peygamber için 1000 yıldan 50 yıl eksik yaşadı denir Kuranda. Şimdi biz zannediyoruz ki bir mucize olsa herkes inanır ama Kuran tam tersine bunun aksini savunuyor. Eskiden yaşayan insanların sayısız mucizeler karşısında nasıl hala inanmadıklarını belirten bir sürü ayet var. Hatta Musa peygamberin binbir uğraş ve mucizeyle firavundan kurtardığı yahudiler bile, kendilerinin bizzat şahit olduğu onlarca mucizelere rağmen ilk fırsatta buzağıya tapmışlardır. Ki mucizeleri için örnek verdiğin peygamberlerin toplumları da o peygamberlere inanmamışlardır zaten. Özetle mucize ile inanç arasında bir bağlantı yoktur. Eskiler bir mucize gördüklerinde bu bir sihirdir diyip geçiyorlardı.. Şimdi yeni bir peygamber gelse ve bize türlü türlü mucizeler gösterse acaba gerçekten inanır mıyız? Biz de teknoloji ya da ilüzyon diyip geçeriz hiç şüphesiz..
5) Tüm evreni yaratmak, Allah için çok kolaydır. Üstelik 1000 yıl sonra teknolojinin nerelere varacağını bilemeyiz. Eskiden dünya da bizim için çok büyüktü, şimdi içine sığamıyoruz.
6) 1. soruyla aynı yanıta sahip bir soru.
7) Soruyu tersten yanıtlayayım. Öncelikle Allah peygamber göndermediği hiç bir toplumu yok etmez. İkincisi ise, yok etme işlemi için artık o toplumun geri dönüşü olmayacak bir biçimde yozlaşmış olması gerekmektedir. Farkettiysen Kuranda zaten nerde pislik ve bataklığa dönüşmüş bir toplum var, peygamberler oraya gönderiliyor. Buna rağmen bir düzelme olmazsa, o zaman o toplum, doğrudan melekler aracılığıyla yok ediliyor. Burada yeni nesilleri ve çevredeki korumasız, suçsuz ve güçsüz insanları koruma amacı var. Toplumların tamamen cezalandırılıp cezalandırılmadığını bilmiyorum ama peygamberleri takip edenler zaten bu yokoluşlardan kurtuluyorlar. Bu arada çok güzel bir yere değinmişsin, evet bir toplumun tamamı günahkar olabilir ne yazık ki. Böyle bir topluma dönüşmemek için çok dikkat etmemiz lazım.
8) Kim bilir bu durum nelere sebep oldu, bilmemiz ve bir kanıya varmamız mümkün değil görüşündeyim ama bu konuda fikri olan arkadaşların düşüncelerini okumak isterim.
9) Eşit değil ancak denk. Her iyiliğin içinde bir kötülük vardır (hayr/şer) kavramı inancın temelindedir. Üstelik zengin/güçlü/sözü geçen bir insanın dini yükümlülükleri yerine getirmesi, yoksula göre çok daha zordur bundan emin olabilirsin. Allah kullarına verdikleri karşısında onlara aynı oranda bir de sorumluluk yüklüyor.
10) Öyle bir şey yok. Kur'an da zaten çağlar arası değişkenlik gösterebilecek genel bir yasa yok. Hangi çağda olursan ol, tek Tanrıya ve ahirete inanıp iyi ve güzel işler yapmak gibi şeyler yerini koruyacaktır.
11) Aksine sorgulamak bu dinin temelidir. Tek bir peygamber göster, kendi toplumunu sorgulamaya ve düşünmeye sevk etmesin.
12) İbadet zaten yaşamın her anı. Kitap okumak, yere çöp atmamak, insanlara iyi davranmak, yalan söylememek de bir ibadet. Ancak senin bahsettiğin namaz, oruç hac ve zekat gibi konular da yeterince açıklanıyor zaten. Oruç zaten 3 ayette yeterince açıklanıyor. Zekat da öyle. Hac ile ilgili ayetleri okumadım o konuda sana yardımcı olabilecek kadar bir bilgim yok ama kuranda bahsedildiğini biliyorum. Namaz ise zaten Allah'a tapınma biçimi. Bunun içinde rüku secde vs. Gibi şeylerin de olduğu, namaz kılarken kıbleye dönmenin gerektiği, temiz bir şekilde kılınması gerektiği, abdestin alınış şekli gibi temel kriterlerin hepsi var. Kıldığın namazın şekli Kuranla çelişmediği sürece istediğin gibi kılabilirsin ki günümüzde kıldığımız namaz da kılınış itibariyle Kuranla çelişmez.
13) Bilmiyorum ancak hayvan cenneti ya da cehennemi diye bir şeyle karşılaşmadım şu ana kadar. Gerçi maymunlar cehennemi diye bir film var ama onunda konumuzla alakası yok galiba Neyse benim görüşlerim bunlar, katılırsınız katılmazınız orası ayrı, ekleme ve düzeltme yapmak isteyenler buyursun, dinleriz..
Aradığım kanıt umarım birkaç kişiyi yola döndürür