Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanması

Az once bir haber kanalinda antibiyotik kullaniminin arttigi fakat zararli oldugu soylendi sebebi ise bakterilerin bu antibiyotiklere direnc kazandigi soylendi. Peki neden bakyerilerin evrim gecirdigi gercegi insanlara soylenmiyor bu direnc nasil kazanildi neden anlatilmiyor?

M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
22
22 CEVAP

Çünkü insanlar çok yoğun, hasta olmak ve o zahmeti çekmek istemiyor. Hastaneler çok yoğun, tahlil için yeterli zaman ve para yok. Ver geniş spektrumlu antibiotiği herkes mutlu.

A

kimin kazanacağının belli olmadığı bir savaş

K

Yok ya insanlik kaybetti ve hep kaybedecek

Cihan Boray 5 yıl

Direnc kazandi diyolar peki bunu nasil kazandi onemli olan konu bu

M

Aşı olduğumuzda nasıl bağışıklık kazanıyorsak, benzer bir mekanizma ile onlarda tanıyor ve bünyesinde kendisini koruyacak protein vb maddeler üretiyorlar..

Harun Derhan 5 yıl

Sebebi aslında güçsüz bakterilerin ölmesi güçlü olanlarînda çoğalması buda git gide daha dirençli hale gelmesini sağliyor

Recep Çamm 5 yıl

Antibiyotiklerin yanlis kullanilmasi da büyük etken, kullanim. Suresi 10.gun olan. Bir antibiyotigi iyilestim. Diyr 5 gunde keserek tedaviyi yarida birakirsan, vücudda kalan bakteriler antibiyotigi taniyarak bagisiklik geliştiriyor, buna direnc deniyor. Bir daha hasta olundugunda antibiyotik bakteriye etki etmiyor. Hastalik devam ediyor. Antibiyotigin turunu degistirmek gerekiyor.

Yasemin Ete 5 yıl

Bende hala işe yarıyor antibiyotik

A

Kas yapildi mi kaybediliyor ama direnc kazanildi mi kaybediliyor mu?

M

Sanırım bu durum yanlış anlaşıldı. Cok güzel bir videos vardi bulursam atacağım.

A

Bu durum vatandasin suclusu vatandas gibi gosteriliyor lakin ilac kullaniminin sorumlulugu verilmis egitimli insanlarin sucudur bu tamamen vatandasin degil

A

Bu işin eğitimini alanlar hangi ilacı almaları konusunda salık veriyor. Ama maleaef ki halk ilacı 3 gün alıp 5 gün ara verince olmuyor

Anıl Demıral 5 yıl

Bilinçsiz bir toplumuz.. Her konuda istirahat ile geçecek ufak hastalıklarda bile isteyenlere şahit oldum..

Özge Kağan 5 yıl

Bu yoruma tamamen katılıyorum insanların bilinç düzeyi bu kadar değilken bundan 10 yıl öncesine kadar sağlık ocağına bile gitseniz tavır şu idi Neyin var? Boğazım ağrıyor dediğinde tüm hastalara yazılan standart ilaçlar antibiyotik ağrı kesici ve gribal enfeksiyon ilacı idi yani insanlara antibiyotik kullanmadan hastalık geçmez mesajını veren doktorların kendisi idi bunu neden yaptıkların söylememe gerek varmı bilemiyorum

Betül Türkmenoğlu 5 yıl

Esasinda antibiyotik ile gozlemlenebilir bir evrim sozkonusu ama bu surec antibiyotiksiz de vardi ve suruyor o da bagisiklik sistemi ile patojenlerin birlikte evrimi (bir anlamda karsilikli hamleler).

A

Benim hatırladığım kadarıyla evrim geçirdiği söylendi hatta buyüzden aslında aynı olanlarının sadece isimlerinin değiştiği de.. Bunu okuyunca başka bir durum geldi aklıma.. 5 yıl önceye kadar çok bilinçsiz ilaç tüketen bir insandım.. 4 yıla yakın bir süreçte 2 doğum yaptım.. Parasetemolsuz ağrı kesici bile kullanamadım.. (hamilelikti emzirmeydi falan) şimdi ise en az dozlu bir ağrı kesiciyle (parol ve benzerleri) bile ağrımın geçmesini bırakın sakinleştirici almış gibi gevşiyorum.. Geçen sene iltihaplı bir durum yaşadığım ve emzirdiğim için antibiyotik verdiler.. Onu içtiğimde bile kendimi çok garip hissediyordum.. Hatta yüzüm garip sarı bir renk oluyordu.. 2 gün kullandıktan sonra merakımdan ilacı araştırdım (acaba doktor yanlışlıkla yüksek dozda bir ilaç mı verdi diye) meğer en düşük dozlusunu vermiş.. O bile beni kötü etmeye yetti.. Ozaman aklıma "acaba vücutta alıştığı için mi yüksek dozlar tesir etmiyor?" sorusu geldi. Eskiden ağrım olduğunda en güclü ağrı kesiciden 2 tane alan anca rahatlayan ben en düşüğünü alınca rahat ediyorum kısacası..

G

Aslında yeterince uyarı yapılıyor televizyonlarda. Ama Türkiye'de çeşitli sebeplerden (yukarıda söylenmiş) insanlar kendilerinin doktoru. Ve hem antibiyotik hem ağrı kesici konusunda insanların en ufak ağrıya ya da burun akıntısına direnemiyorlar. En hafif baş ağrısında hop bir ağrı kesici ya da iki hapşırık hop antibiyotik. Tabi bunda tek suçlu halk değil. Doktorların ve devletin de suçu var. Bir bakteriyel hastalıkta, bireyden örnek alınıp o bakteriye karşı antibiyotik duyarlılık testi yapılması ve bunun sonucuna göre antibiyotik dozu verilmesi gerekir. Bizde ise doktorlar veriyor geniş spektrumlu (her bakteriyi öldürebilen) antibiyotiği, kullan bunu bir şeyin kalmaz. Zaten halk arasında ünlü ilaç isimleri de buradan geliyor. Grip misin X tam sana göre, şu ilaç birebir sana.. E ben gidicem doktora, muayene ücreti alacak benden devlet bir de ilaç parası. Onun yerine gidiyor insan bi ilaç parası veriyor ve kurtuluyor hastalıktan o an için. Bir de 3 gün kullanıp bırakınca ve tüm bakterileri öldürmeyince oldu sana dirençli bakteri.. 2 hafta sonra tekrar hasta olacak haberi yok

M

Neden söylesinler? Her adımınızı atarken “Yerçekimi vardır.” diye düşünüyor musunuz? Bu kadar basit bilgileri her seferinde anlatmaya gerek yok bence. Arada bir anlatıldığında insanın öğrenip, özümsemesi için eşek olmaması yetmeli bu kadar anlaşılması basit bilgiler için.

T

Hocam ben " bu tehlikeli bir durum insanlara anlatılmalı " şeklinde anladığım için onaylamistim

Ahmet Balpetek 5 yıl

Ahmet Balpetek Onayla kardeşim. İyi yapmışsın. Ben kendi görüşümü yazdım. Evrim her yerde, sadece antibiyotikte değil ki... Bulunduğu her yeri her seferinde anlatmaya kalksak, başka konuyu anlatacak zaman kalmayacak kadar her şeyle ilintili bir olgu bu. Ben arkadaşın sorusunu “Evrimin varlığı bakterilerin evrimiyle dahi insanlara anlatılabilir bir şeyken, neden anlatılmıyor?” diye anladım. Eşek, dediğim de evrimi ısrarla kabul etmeyen kesim, yanlış anlaşılmasın.

Tuygur Pamukcuoğlu 5 yıl

Anladım. Muhtemelen oyle denmek istendi de ben yanlış anladim.

Ahmet Balpetek 5 yıl

antibiyotik zararlı diyenlere uyuz oluyorum idrarınız da kanınız da iltihap var ya da zatürre olmuşsunuz antibiyotik zararlı diyen doktor hadi bir çözüm bul kullanmayalım

Ö

Zatürre oldum ben 15 iğne yemiştim. O ne ola ki hocam?

Ahmet İmamoğlu 5 yıl

İltihap durumunda kullanılmasında sorun yok. Doktorların uyardığı konu, virütik hastalıklarda (grip mesela) da kullanılması. Bir de hayvancılıkta tedbir olarak fazla fazla kullanılıyor, hatta Çin'de "son çare antibiyotiği" olarak sınıflandırılmışlar da yemlere katılıyor. Hayvanlarda türeyen dirençli bakteriler insana geçerse, ciddi sıkıntı olabilir.

Tunç Kaldırım 5 yıl

Anlatılmıyor mu? Mikrobiyoloji araştırmalarının büyük bir bölümü bakterilerin antibiyotik direnç profili üzerinedir.

B

Burada demek istediği sağlık kurumlarının antibiyotik direncinden sürekli bahsedip de bunun nedeninin evrim olduğunu söylememesi sanırım dostum Sonuçta bu insanlar bu adaptasyonu evrim olarak görmek istemiyorlar ya da halkın bunu bilmesini istemiyorlar...

Muzaffer Atabek 5 yıl

Dayanıklı olan bakteriler hayatta kalıyor dayanıksız olanlar ise ölüyor böyle bir mekanizma mevcut. Ayrıca bakteriler arasında gen alışverişi durumu da mevcut dayanıklı bakterilerden dayanıksız bakterilere gerçekleşen gen alışverişi dayanıksız bakterileri dayanıklı hale getiriyor. Antibiyotik kullanımı dayanıklı bakterilerin hepsinin ölmesini sağlayamazsa bu mekanizmalar sonucu antibiyotiğe direnç şekilleniyor. Temel olarak olay bu.

D

Bu anlattiginiz evrim mekanizmasi degil mi?

Mehmet Erguvan 5 yıl

Evet Mehmet Erguvan bey antibiyotik direncinin oluşması da zaten temel olarak evrimsel bir süreç.

Doğukan Chiskarishvili 5 yıl

Bende onu diyorum halka bakteriler direc kazaniyor diyolar ama bu direncin evrimsel bir surec oldugunu soylemiyorlar. Bunu bildikleri halde soylemiyorlar yoksa doktorlar evrim yok diyebilir mi ?

Mehmet Erguvan 5 yıl

Evrimi inkar eden doktor muhakkak vardır. Evrimin ders kitaplarından bile çıkartıldığı bir ülkede bunu da beklerim.

Doğukan Chiskarishvili 5 yıl

Bakterilerde konjugasyona bakabilirsiniz

Utku Tepe 5 yıl

Bizim ailede bi doktor 2 eczacı var etrafımızdakilere sürekli anlatıyoruz eş dost akraba bütün sülaleye anlattık bırakın akrabaları annemiz babamız dahi en basit şeyde antibiyotikleri löpür löpür yutmaya başlıyorlar. Çocuklarla okuma yazma bilmeyen insanlarda anlasın diye cizgifilm gibi karikatür bile hazırladık ama nafile. Bence bunu bildiklerine göre bir şey olacağı zamanda hop diye çaresini buluverirler diye düşünüyorlar.

B

Benim anlamadigim mesela ebola kus gribi domuz gribi vb yeni hastaliklar neden daha once yokken birden beliriveriyor? Bunun evrim disi bir aciklamasi var mi?

M

Bu bahsettiğiniz hastalıklar viral hastalıklardır ve viruslar çok çabuk mutasyon geçirebilirler. O yüzden bir anda yep yeni viral hastalıklar ortaya çıkabiliyor.

Doğukan Chiskarishvili 5 yıl

bir duruma sürekli maruz kaldığınızı düşünün ona karşı savunma geliştirmek durumunda kalırsınız çünkü savunma geliştirmezseniz o durum sizi yok edebilir veya sizlere zarar verebilir. Bakteriler sürekli iletişim halindedirler. Onlara zarar verecek ya da zarar veren şeylern yapısını belleklerine kaydede ronları öğrenir ve onlara karşı savunma geliştirirler tıpkı vücudumuzun bizi korumak için geliştirdiği savunma mekanizması gibi.. Her canlının savunma mekanızması ve kayıt yaptıkları bellekleri vardır bunu zaten biliyorsunuz. Bakterilerde canlı onlarında bu yapıya sahip olması kaçınılmaz olmalı..

E

her canlı türünde olduğu gibi her bakteri türünün de farklı çeşitleri yani varyasyonları mevcuttur. Yeni çıkan bir antibiyotiğe hassas olanlar ölünce geriye antibiyotiğin kilitleneceği hedef proteinleri içermeyen bakteriler kalır. Bu, bakterilerin "geliştirdikleri" bir direnç değildir. Yani bakteriler antibiyotiğin etkisine maruz kalınca, "evrimleşerek" bu ilaca karşı yeni bir savunma mekanizması geliştirmiş değillerdir. "Dirençli" adı verilen bakteriler sadece, baştan beri o antibiyotiğin etki ettiği proteine sahip olmayan, dolayısıyla antibiyotiğin zarar veremediği bakterilerdir. Bu özellik, bu bakterilerde o antibiyotik keşfedilmeden önce de vardır; sonra da olmuştur. Demem o ki antibiyotik uygulaması sonra yaşayan bakterilerin olması o bakterilerin başarısı değil aksine antibiyotiğin başarısızlığıdır!!!

M

Yine bu dirençli denilen ve antibiyotiğin etki edeceği proteini bulundurmayan bakteriler, yada antibiyotiği parçalayabilecek enzimleri üretebilen bakteriler sahip oldukları genetik bilgiyi bir başka bakteriye aktarabilir ki bunun adı da “bakteriyel konjugasyondur”!!!

M

Çünkü ewrimi kabul etmek istememe olayı

M

Antibiyotiği reçetesiz, kafalarına göre kullanan kişilere karşı yapılan uyarıda evrim sözcüğü geçse ne yazar geçmese ne yazar? Burada öncelik doktor önerisi olmadan kullanılan antibiyotik ve bunun olası zararlarıdır, evrim değildir. Elbetteki bu bakteriler evrimleşerek direnç kazanıyorlar ancak gidip de bunun için Anadolu'nun bağrından kopmuş apolitik, bilim nedir bilmeyen insana evrim dersen, "darwinci ilaç veriyirlirmiş" diyerek bu sefer temelli antibiyotik kullanımını bırakırlar ve 1940'lardan önceki zamanlardaki enfeksiyona dayalı toplu ölümler tekerrür eder.

C

Dinen makbul değil.

A