Bilimle uğraşmak dinden uzaklaştırır mı?

Astronomi ile ilgilenmeniz sizi dinlerden veya teizmden soğuttu mu? Yoksa aksine daha çok ilgilenip, önceden sizi alakadar etmeyen bir tanrıya inanmanızı sağlattımı?

F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
41
41 CEVAP

Evet. Bu konu hakkinda soyle bir paragraf yazmistim; "100km yukarıdan dünyaya bakınca dinler, ülke sınırları ve milliyetçilik gibi hayal ürünleri gözden kaybolur. Bunun sonucunda “Overview Effect” adı verilen bilişsel bir değişim ve farkındalık yaşarsın. İnsanın yarattığı bu sahte kavramlar ve hayali sınır çizgileri insanı bölüyor, ayrıştırıyor ve öldürüyor. Çoğu insan dinlerine ve milletlerine olan körü körüne bağlılığın sebebinin kazara olduğunu farkında değil. Doğduğun rastgele koordinattaki din, millet ve ülkenin, diğer dinler, milletler ve ülkelerden üstün olduğu yanılgısıyla büyütülüp, kendinden olmayana düşman olarak yetiştiriliyorsun. Bir durup düşün bakalım farklı bir koordinatta doğmuş olsan ne olacaktı… Şu an körü körüne bağlı olduğun din ve uğruna öleceğini düşündüğün milletin senin için hiçbir şey ifade etmeyecekti. Çocuk yaşta beyinlere enjekte edilen tüm bu dogmalar sorgulamadan kabullenmeyi dayatır. Sonuç olarak kuşku duymayan, merak etmeyen ve savaşmaya meyilli bir insan topluluğu elde edilir.

Bu çağda halen daha teistlerin kutsal kitaplarında bahsedilen ahlakçı tanrının varolduğuna inanmak evren ve kozmoloji hakkındaki cahilliğin sonucudur diye düşünüyorum. Ceza veren ve ödüllendiren, iyilik ve adaletle yöneten ahlakçı bir tanrı tamamen insanın hayal ürünüdür çünkü bu kavramların evrende mutlak birer karşılığı yoktur. Evrende olaylar var ve biz bunları kendi menfaatlerimize göre sınıflandırıyoruz hepsi bu. Hayali kavramlar için birbirimizi öldürmeye değer mi ?

“Overview Effect”e erişebilmek için astronot olmamıza gerek yok. İçinde yaşadığın evreni ve nereden geldiğini sorgulayarak ve astronomi & kozmoloji hakkında okuyarak bu farkındalığa erişebilirsin. (Mesela Baron d’Holbach, Carl Sagan, Lawrence Krauss, Frank White, Stephen Hawking, Matt Ridley, Frans de Waal ile başlayabilirsin).
Sonuç olarak; "Bilim bizi tanrıların gazabından korur."

Hepimizin ortak bir adresi var;

Dünya
Samanyolu galaksisi
Laniakea süper kümesi
Evren

C

Deistlerin degil 'Teistlerin' olcak o duzeltiyim dedim

Alper Duymaz 7 yıl

Tüm bunları göz önüne alarak ve bilimin gelmiş olduğu bu noktadaki bulguları da hesaba kattığımda benim geldiğim nokta bu; Evrenin ilk patlama anından sonra tek bir hidrojen atomundan, dna gibi karmaşık dizilimli molekül zincirlerine kadar herhangi bir müdahale görmeden kendi başına evrimleşmiş olabileceğini biliyoruz. Dolayısı ile teistlerin elinde kala kala o ilk patlama öncesinde bütün bu süreci tasarlamış ve gerçek kılmış bulunan bir bilinçli varlığın bulunduğu iddiası kalıyor. Oysa biz artık maddi anlamda bir evrenin bulunması için ona dışarıda üfleyen bir varlığa gerek olmadığı biliyoruz: “Kütle çekim kanunları, evrenin kendini hiçbir şeyden yaratabilir ve yaratmış olmasını mümkün kılıyor. Hiçbir şeyin olmamasındansa bir şeylerin olmasının, evrenin ve bizim varolmamızın nedeni bu kendiliğinden oluş olabilir.” Tüm bunlar beni "materyalist panteist" bir noktaya getiriyor. İnsanın aradığı tanrı aslında evrenin kendisi. Hiç bir moral değer taşımadan sadece olasılıklar üzerinden kendi kendisini yaratan ve hiçlikten varolabilen bir evren. Dolayısı ile Ateistim demekte hiç bir tereddüt görmüyorum.

Can Ören 7 yıl

Evet teşekkürler gözden kaçırmışım

Can Ören 7 yıl

Deist birisi olarak, deistler ne kutsal kitaba nede dinlere inanir. Deistler tanriya inanir ve tek kitap aklidir.

Kaan Şenkul 7 yıl

Sen biraz once her seye inaniyorum dememis miydin ya deizm ile panteizm farkli seyler

Alper Duymaz 7 yıl

Alper Duymaz sen ne demek istedigimi anlayamadin. Icinde teist kelimesi gecen bir seyi kabul etmiyorum.

Kaan Şenkul 7 yıl

İlk başta nazik üslubun için teşekkürler. Bilime hayranlığım sonsuz. Sana katıldığım ve katılmadığım noktalar var mesela sorgulama kısmında sana katılıyorum ben müslüman bir coğrafyada doğdum. Sonra dinlere hiç bakmadan tanrıyı araştırdım. Ve gerçekten düşünüyor olmam bile bana onun kanıtıdır. Kendime göre mantıklı gelen burda yazamayacak kadar çok şey farkettim. Tanrıyı kabullendikten sonra dinlere baktım en insanca olanı en akla uyanı menfaatten uzak sorgulamaya açık olarak İslamiyeti seçtim. Umarım hakkınız da hayırlısı olur. Saygılarımla

Sümeyye Sezek 7 yıl