Kur-an daki toplam surelerin yaklaşık 1/6 sı yaratılış, yıldızlar ve uzayla ilgili olay ve konulardan isim almış olması onun gök bilimi ile ilgili yönünü göstermesi bakımından ilgi çekicidir.
Ya, bir sürü dinde var zaten böyle iddialar. Günümüzdeki "teorik fizik" alanının teorilerinin çoğu da taa Antik Yunan'a kadar dayandırılabilir temel mantık olarak. İnsan aklı bellidir, sallayabileceği şey sayısı bellidir. Fazla takılmamak lazım.
Suyun bilesenleri hidrojen ve oksijen. Artık bunu ilkokul çocuğu bile biliyor. Evrendeki hidrojen ve helyumun kaynağı bigbang. Oksijen cok sonra yıldız cekirdeklerinde oluştu ve evrene yayıldı. Paylaştığın gorselde arsin suyun ustunde oldugu yazıyor ve sonra bir patlamadan. Burdaki masalın bigbangle ne alakası var. Kaldi ki bigbang öyle sanıldığı gibi boommmm diye gerçekleşmiş bir patlama değil.
Birde uygun bir yer küre ve atmosfer olmadan su nasıl sıvı formunu koruyor onu da yazsaymis ya döneminin ultra bilgili alim insanları. Zeus ta şimşekleri uzunca bir süre patlatmadan biriktirip akabinde büyük patlamaya yetecek kadar güç topladı ve evreni yarattı. Artık dilediği gibi dünyada şimşek cakabilicekti falan filan bla bla blaa.
Kitapta bu ve bunun gibi farklı nakiller de mevcut. Bunların hepsi " yer ve gök birdi. Onu biz ayırdık" ayetinin farklı farklı yorumlarıdır. Yorumların farklı olması aslında bazı noktalarda yanıldıklarını da gösteriyor. Fakat günümüZ biliminde de, ayette de ve bu nakillerde de hepsinde ortak olan bir yön var. Hepsi bir bütündü. Ve ayrıldılar. o dönemin bilimi ve izahı ancak buna yetiyordu. Bugün mikro düzeyde izah edebiliyoruz. Ayetler ana hatları verir. Gerisi bizim araştırma ve yorumlarımıza kalmıştır.
Dostum sorun yorumların farklı olması değil. Sorun bunların tamamen saçma ve bilim dışı olması. Artık bu saplantıdan kurtulun. 1400 yıl öncesinin söylemlerini modern bilime uydurmak icin 40 takla atacağımiza oturup adam akıllı bilime hizmet etseydik kim bilir nerede olacaktık. "Bunlar zaten kuranda var. Bati bunu kurandan bakarak yaptı." demek gecesini gündüzüne katan bilim adamını ve ekibini küçümsemek, emegini hiçe saymaktir. Bu söylem doğru olsa bile bu durum senin 1400 yıllık bir aptal oldugunu sırf bu sebeple bile cehennemde yanman gerektiği anlamına gelir. Lan 1400 yıldır okudugun kitabi anlamadiysan seni nie alsinlar cennete. Bak gavur hans bir ayeti okudu atomu parçaladı.
Samet Tpr kardeşim, Kuran'da uzayla ilgili tek ayet geçmez. Hatta o kadar bilgi eksikliği vardır ki dünya düz kabul edilir. Yıldız kaymalarını şeytan taşlamaya yorar. Atmosferdeki astroid ışımalarına gerçek yıldız der. Kuranda sema diye anlatılan insan gözünün görebildiği bildiğimiz mavi gök kubbedir. Yıldızların güneşin ve ayın 7 kat sema içersinde olduğu kabul edilir. Bu bilgiler Tevrat' tan, Sümer astronomi bilgilerinden kalmadır ve yanlıştır.
GÖĞE BAKMA DURAĞI İkimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım Şu kaçamak ışıklardan şu şeker kamışlarından Bebe dişlerinden güneşlerden yaban otlarından Durmadan harcadığım şu gözlerimi al kurtar Şu aranıp duran korkak ellerimi tut Bu evleri atla bu evleri de bunları da Göğe bakalım Falanca durağa şimdi geliriz göğe bakalım İnecek var deriz otobüs durur ineriz Bu karanlık böyle iyi afferin Tanrıya Herkes uyusun iyi oluyor hoşlanıyorum Hırsızlar polisler açlar toklar uyusun Herkes uyusun bir seni uyutmam birde ben uyumam Herkes yokken biz oluruz biz uyumıyalım Nasıl olsa sarhoşuz nasıl olsa öpüşürüz sokaklarda Beni bırak göğe bakalım Senin bu ellerinde ne var bilmiyorum göğe bakalım Tuttukca güçleniyorum kalabalık oluyorum Bu senin eski zaman gözlerin yalnız gibi ağaçlar gibi Sularım ısınsın diye bakıyorum ısınıyor Seni aldım bu sunturlu yere getirdim Sayısız penceren vardı bir bir kapattım Bana dönesin diye bir bir kapattım Şimdi otobüs gelir biner gideriz Dönmiyeceğimiz bir yer beğen başka türlüsü güç Bir ellerin bir ellerim yeter belliyelim yetsin Seni aldım bana ayırdım durma kendini hatırlat Durma kendini hatırlat Durma göğe bakalım Turgut UYAR
Ayetleri lastik gibi heryere sündürüyorlar. Dünyanin düz olduğuna inanilan zamanlarda bu bahsettiğiniz ayetler bakın dünyanın düz olduğu kitapta yaziyor diye sündürülüyordu
anlamadıklarınıza hikaye demekte serbestsiniz.. Ama bu sizin dediğinizin de doğru oldu manasına da gelmez öyle değil mi Kara çamurlu göze bu açıklamada bir tarif sadece.. Arapça kelime kökenine bakıldığında karadelik leri tarif eden bir yapıyı tanımlıyor..
Evet tabii izah ede bilmeyende hep öyle söylüyorlar))) Arapçada eyni cür yazılan 1 söz cümle daxilinde bir birinden farklı anlamlarda işleniyor. Bakıyorlar bu söz uymuyor ve ya çelişiyor yerine diyer sözü koyuyolar. Aynen sizin şimdi yapdığınız gibi)))
Bak bu da komik; Mülk-5. Andolsun ki biz, (dünyaya) en yakın olan göğü kandillerle donattık. Bunları şeytanlara atış taneleri yaptık ve onlara alevli ateş azabını hazırladık.
Ben nedense gezegenleri, uydulari, beyaz cuceleri, pulsarlari, karadelikleri, kuasarlari nede uzay zamani.... Bilimsel hic bir seyi duymadim. Inanciniza saygi duyarim fakat bilimsel bir arguman tasidigini dusunmuyorum malesef
bence kitabın öncelikli olarak dediği ''oku'' emrini yapıyosunuz ve inanmasanız da çoğu müslümandan daha müslümansınız aslında. Yeter ki kazanılan bilgiler dünya'nın faydasına olsun.
Mesela Tarık yıldızıdan bahseder... Ama bugün bizim isimlendirdiklerimizden hangisi olduğunu bilemeyiz.. Onun göğün en parlak yıldızı olduğundan bahseder.
Hic bir dilde yazmiyor Samet Tpr bey.. Bilim kitabi olmasa bile kainatin kitabi oldugunu butun muslumanlik beyan ediyor, dolayisla kainatin kitabi kainattan bahsetmesi gerekir ama malesef:(
Normal şartlarda bu tür bir paylaşımın yapılmasına izin vermem. Ancak, Samet Tpr 'ın yaklaşımı ve cevapları saygı çerçevesi içerisinde ve dayatma içermediği için kalmasında sakınca görmüyorum. Aslında benim bu konuyla ilglii söyleyeceğim çok şey var. Çünkü Kur'an ve İslam'ı oldukça iyi bildiğimi düşünüyorum. Özellikle Kur'an'daki ayet yorumlarının tarih içindeki varyasyonlarını da yine iyi derecede biliyorum. Yine de özet olarak şunu söyleyebilirim: Kur'an ayetleri (ve genel olarak incil ve tevrat dahil) gerçekten elastiktir ve dilediğiniz anlamı çıkarmanız mümkün, bundan emin olabilirsiniz. Söyleyeceğim çok şey var dedim ama, 40 yaşındayım ve hayatımın en az 20 yılı bu konular üzerine tartışarak geçti. Buradan öğrendiğim şey şu: Bu tartışmalar hiçbir işe yaramıyor. O nedenle yoruldum ve bıraktım
Ben paylaşımın kabul edileceğini bile tahmin etmemiştim.. Onun için ayrıca teşekkür ederim.. Eğer uygun değilse silebilirsiniz.. Benim amacım grupta bulunan müslüman arkadaşları biraz teşvik etmekti..
burası ''kutsal kitap bunu diyor sen ne diyorsun'' ortamı'' değil. Burada kendimizce ilginç ve bilimsel bilgileri paylaşıyoruz. Üstüne tartıştığımız şeyler tabiki de dinsel görüşlere çarpacak. O zaman biz de dinin gerektirdiği gibi '' hoşgöü ve karşındakini dinlemek'' kuralına uyacağız. Artı, burası bir bilim sayfası, bırak da insanlar kutsal kitaplardan değil öğrendikleri ''gerçek'' lerden gitsin.
Peki uzayla ilgili olan ayetlerin gunumuzde uzay arastirmalarina bir katkisi var midir? Bir sey kesfedildikten sonra bu, kitapta zaten yaziyordu dışında.
Mayalar ve antik mısırda nerede ise kurandan 1000 yıl önce bu bilgilerin fazlası bile vardı. Bugün bile bir araya gelsek herkesin diğerinden farklı bilgileri mevcut. Taşrada köyünden hiç çıkmadan 70 yıl yaşamış insanlar var. İnsana duyulmamış bilgi ilginç gelir. Bi de sunum şekli hatip ise sürüyü kaptın..
Sanırım Gılgamış ve sümer tabletlerini hiç okumamışsınız. Tamamına yakını yaratılış ve astronomi ile ilgili. ( Dipnot: Kuran'dan 3 bin yıl önce yazılmıştır.) (2. Dipnot: Eğer Mezopotamya Mitolojilerini okursanız -Sümer, Babil, Akad- eski ahit, yeni ahit ve kuran'ın nereden çalındığını anlarsınız.) ( Yeni çıktı tavsiye ederim. Ben şu anda bu kitabı okuyorum. Ya da etmem. Bilemedim şimdi. Eğer okursanız, ufkunuz açılır, bir aydınlanma gelir, sorgulamaya başlarsınız. Şu anda milyarlarca insanın hala 5 bin yıllık antik tanrılara taptığını anlarsınız.)
10 milyon süperküme, 25 milyar galaksi grubu, 350 milyar büyük galaksi(samanyolu-bizim galaksimiz-gibi), 7 trilyon cüce galaksi, 30 milyar trilyon (3x10 üzeri 22) yıldız(güneş) içeren GÖZLEMLENEBİLİR EVRENimizi yaratan(!), bunların içinde Dünya'da ki karıncaya bile rızkını (!) veren süper bir tanrı için kuran'ın ne kadar absürt olduğu konusuna girmeyeceğim. Zira burada peygamberinizin suçu yok. Hepsinin kaynağı aynı çünkü. Tek suçlu Enlil.
Bi bakalım. Hmmm.. Evrimden bahsedilmiş... Sümer var, gılgamış var, güneşin balçığa batmasıyla ilgili ayet var, hadisler... Antik medeniyetler... Big Bang... Evet. Sanırım herkes içini döktü
Herhangi bir kozmogoni işine girişen mitolojinin bu mevzuya değinmemesi mümkün değildi zaten. Pagan dinlerinin alayı da doğadan bahseder. Hep ve sadece doğadan bahseder. Şimdi, bu onların biyolojiye yatkınlığını mı gösterir?
Samet Tpr kardeşim, Kuran'da uzayla ilgili tek ayet geçmez. Hatta o kadar bilgi eksikliği vardır ki dünya düz kabul edilir. Yıldız kaymalarını şeytan taşlamaya yorar. Atmosferdeki astroid ışımalarına gerçek yıldız der. Kuranda sema diye anlatılan insan gözünün görebildiği bildiğimiz mavi gök kubbedir. Yıldızların güneşin ve ayın 7 kat sema içersinde olduğu kabul edilir. Bu bilgiler Tevrat' tan, Sümer astronomi bilgilerinden kalmadır ve yanlıştır.
İlk yorumumun devamıdır. Sadece kuran da değil elbette. Kutsal sayılan kitapların hepsinde dünya düz mantığı vardır. Amerikada bazı hıristiyan cemaatler inançlı insanları kurtarmak ve bilimi kitaplarına uydurmak adına ' flat earth' adında sözde bilim faaliyetleri yapıyorlar. Yöntemleri ise sadece foto / video üzerinde oynama yaparak inanmaya meyilli insanları kandırmak. ...
Hazır konusu açılmışken hem mucizeci Müslümanlara hem de "geçmişteki bilim"i küçümseyen günümüz bilimi aşıklarına bir eleştiri yapmak isterim.
Benim bildiğim; insanlığın bilim adına bildiklerinin kaynağı sadece hesap, deney ve gözlem değil aynı zamanda geçmişten gelen "bilgi birikimi"dir. Geçmişteki insanlardan çok daha zeki varlıklar değiliz, biriktirilmiş bilgimiz onlar sayesinde onlardan daha fazla olduğu için ilerideyiz diye düşünüyorum.
Geçmişteki bir insanın bilim insanlığını sorgularken günümüz bilimsel bilgisine göre kıyaslama yapmayız. "Salağa bak ya güneş dünyanın etrafında dönüyor demiş keh keh keh" demeyiz, yaptıklarına, çalışmalarına, yöntemlerine ve ortaya koyduklarına bakarak "bilim insanı" deriz. Yani bizim ulaştığımız bilimsel bilgimizle uyuşmamasının bir önemi yoktur.
Aynı şekilde o dönemde bu şekilde bilim insanlarınca ulaşılmış ve yayılmış tüm bilgiler de o zaman için "bilimsel bilgi" olmalıdır. Dönemin bilimsel bilgisi.
Kuran'da da bu şekilde bilimsel referans çok vardır. Bazı detaylar günümüz bilimsel bilgisi ile örtüşmese de Kuran'ın bilimsel bilgi içerdiği iddiası "döneminin bilimsel anlayışı aynen kullanılmıştır" dipnotuyla birlikte doğru olarak görülebilir. Fakat mucize avcılarının aradığı türden günümüz bilgisine dair bir detay mevcut değildir. Olması da mantıklı değildir.
Yahu, dinsel kaynak ile bilimsel veya en olmadı "meraksal" araştırmayı nasıl bir tutarsın? Birisi kendi tanrısını övmek, gücünü göstermek ve ahlaki atmasyonlarını temellendirmek için kitap hazırlayıp insanları savaştırıyor, ötekisi genelde bireysel takılıp kendi çabalarıyla bir şeyleri çözmeye uğraşıyor. İslam zamanlarında sağlam gök bilginleri vardı. KAbul. Bunların bir kısmı da dini temellendirmeler yapma amacıyla harekete geçti. Kabul. Ama hiç birisi "merak" duygusundan öte bir itki de kullanmıyordu.
Gözünüzü nefret bürüdüğü için okuduğunuzu anlamıyor olabilir misiniz? Şimdi ben günümüzün bilimsel anlayışı ile KELOĞLAN HİKAYE KİTABI yazsam, bunda da bir şekilde DUYDUĞUM VE BİLDİĞİM KADARIYLA karadelikten falan bahsetsem bilimsel kaynak veya matematiksel araştırma ile nasıl ilgisini kurabilirsiniz? Sadece bildiklerimi duyduklarımı cümle içinde kullanmış olurum. Benim de söylediğim bu örneğe benziyor. Kuran bilim kitabıdır mı dedim? Dipnot diye yazdığım yeri görmediniz mi?
Bir eylemi yaptığında onun "amacı" da o eylemin anlamına katılır. Kastettiğim oydu. Kuranın bilimsel referansları yoktur efendim. Kuranda bilime dair hiç bir şey yoktur. Neden? Çünkü kendisi zaten bilimsel verilerden değil, mitolojilerden beslenir ve her şeye mitolojik anlam yükleyerek açıklama yapar ve bu açıklamaları, kendi ahlaki iddialarını temellendirmek için kullanır. Tanrının beni çok sevdiği için elini omzuma koyduğu ve bu yüzden bu dünyada kısılı kaldığımdan bahsedersem, bu bilimsel bir yazı olmaz. Aksine, kendimi yüceltmek için yazdığım bir yazı olur. Fakat, şeylerin doğaları gereği yere doğru düştüklerini anlatırsam bu o dönemin bilimsel iddialarından birisi olur. Aradaki farkı görüyor musun? Birisinde hiç bir bilimsel dayanaktan güç almadım. Aksine "tanrı" gibi bir kavramı "tanrının elini omzunda hissetmek" gibi mitolojik bir ögeyi ele alarak, sadece atmasyonla bir takım şeylerden bahsettim. Ve, konuşmaya devam etseydim, muhtemelen öyle şeyler söylemeye başlayacaktım ki o dönemin bilimsel anlayışıyla bile ters düşen bir takım iddialarım olacaktı.
Selçuk Kenis hala anlamıyorsunuz. Bir önceki yorumumdaki ilk cümleye dikkatinizi çekerim. Sizin mantıklı sandığınız eleştirileriniz benim keloğlan hikaye kitabımın içindeki karadelikte kayboluyor.
Hayır, sen anlamıyorsun. Senin o keloğlan kara delikte maceran, senin yazını pekala da bilimsel bir eser yapmasa bile bilimden esinlenmiş bir eser yapar. Ama, kuranda böyle bir şeyin olmadığını, "anlam ve amaç"ı bakımından da olamayacağını söylüyorum.
Kimse kusura bakmasın ama birçok yerde dünyayı düz olarak ele almış o şekilde anlatmıştır yorumlara bakıyorumda şu kitaba bilimsel kitapmışçasına yorumlamayı bırakın.
Herkese yorumları için teşekkür ederim.. Benim bunu paylaşmakda ki amacım grupta bulunan müslüman arkadaşlar için teşvik olması içindi.. Fakat konu yanlış anlaşıldı sanırım.
Eğer grubun amacına aykırı bir paylaşımsa yöneticiler kaldırabilir.. Herkese tekrar teşekkürler
Uzay ile alakali neler yaziyormus acaba?
Yeri yaydık gibi şeyler çok takılma sayın lejyoner
burda uzayla ilgili olabilecek tüm ayetler var farkedersen yarısından çoğu allah gökleri ve yeri yarattı lafzından ibaret
Sahabelerin BingBang olayını anlatan rivayetleri bile mevcut ...
Böyle bir platform içerisinde rivayet demek biraz abes olmuş
Bİlenler vardır belki.. Peygamberimizin arkadaşlarından günümüze nakledilmiş görüşler var diyeyim o halde..
Hadis deniliyor fakat çoğu tartışmalı.
Sahabelerin görüşleri hadis olmuyor kardeşim
Ya, bir sürü dinde var zaten böyle iddialar. Günümüzdeki "teorik fizik" alanının teorilerinin çoğu da taa Antik Yunan'a kadar dayandırılabilir temel mantık olarak. İnsan aklı bellidir, sallayabileceği şey sayısı bellidir. Fazla takılmamak lazım.
Kitap içinden bigbang ile ilgili 1-2 alıntı atayım..
Suyun bilesenleri hidrojen ve oksijen. Artık bunu ilkokul çocuğu bile biliyor. Evrendeki hidrojen ve helyumun kaynağı bigbang. Oksijen cok sonra yıldız cekirdeklerinde oluştu ve evrene yayıldı. Paylaştığın gorselde arsin suyun ustunde oldugu yazıyor ve sonra bir patlamadan. Burdaki masalın bigbangle ne alakası var. Kaldi ki bigbang öyle sanıldığı gibi boommmm diye gerçekleşmiş bir patlama değil.
Birde uygun bir yer küre ve atmosfer olmadan su nasıl sıvı formunu koruyor onu da yazsaymis ya döneminin ultra bilgili alim insanları. Zeus ta şimşekleri uzunca bir süre patlatmadan biriktirip akabinde büyük patlamaya yetecek kadar güç topladı ve evreni yarattı. Artık dilediği gibi dünyada şimşek cakabilicekti falan filan bla bla blaa.
Kitapta bu ve bunun gibi farklı nakiller de mevcut. Bunların hepsi " yer ve gök birdi. Onu biz ayırdık" ayetinin farklı farklı yorumlarıdır. Yorumların farklı olması aslında bazı noktalarda yanıldıklarını da gösteriyor. Fakat günümüZ biliminde de, ayette de ve bu nakillerde de hepsinde ortak olan bir yön var. Hepsi bir bütündü. Ve ayrıldılar. o dönemin bilimi ve izahı ancak buna yetiyordu. Bugün mikro düzeyde izah edebiliyoruz. Ayetler ana hatları verir. Gerisi bizim araştırma ve yorumlarımıza kalmıştır.
Dostum sorun yorumların farklı olması değil. Sorun bunların tamamen saçma ve bilim dışı olması. Artık bu saplantıdan kurtulun. 1400 yıl öncesinin söylemlerini modern bilime uydurmak icin 40 takla atacağımiza oturup adam akıllı bilime hizmet etseydik kim bilir nerede olacaktık. "Bunlar zaten kuranda var. Bati bunu kurandan bakarak yaptı." demek gecesini gündüzüne katan bilim adamını ve ekibini küçümsemek, emegini hiçe saymaktir. Bu söylem doğru olsa bile bu durum senin 1400 yıllık bir aptal oldugunu sırf bu sebeple bile cehennemde yanman gerektiği anlamına gelir. Lan 1400 yıldır okudugun kitabi anlamadiysan seni nie alsinlar cennete. Bak gavur hans bir ayeti okudu atomu parçaladı.
Samet Tpr kardeşim, Kuran'da uzayla ilgili tek ayet geçmez. Hatta o kadar bilgi eksikliği vardır ki dünya düz kabul edilir. Yıldız kaymalarını şeytan taşlamaya yorar. Atmosferdeki astroid ışımalarına gerçek yıldız der. Kuranda sema diye anlatılan insan gözünün görebildiği bildiğimiz mavi gök kubbedir. Yıldızların güneşin ve ayın 7 kat sema içersinde olduğu kabul edilir. Bu bilgiler Tevrat' tan, Sümer astronomi bilgilerinden kalmadır ve yanlıştır.
Müslümanlar göğe bakmayı bırakınca kaybettiler zaten..
GÖĞE BAKMA DURAĞI İkimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım Şu kaçamak ışıklardan şu şeker kamışlarından Bebe dişlerinden güneşlerden yaban otlarından Durmadan harcadığım şu gözlerimi al kurtar Şu aranıp duran korkak ellerimi tut Bu evleri atla bu evleri de bunları da Göğe bakalım Falanca durağa şimdi geliriz göğe bakalım İnecek var deriz otobüs durur ineriz Bu karanlık böyle iyi afferin Tanrıya Herkes uyusun iyi oluyor hoşlanıyorum Hırsızlar polisler açlar toklar uyusun Herkes uyusun bir seni uyutmam birde ben uyumam Herkes yokken biz oluruz biz uyumıyalım Nasıl olsa sarhoşuz nasıl olsa öpüşürüz sokaklarda Beni bırak göğe bakalım Senin bu ellerinde ne var bilmiyorum göğe bakalım Tuttukca güçleniyorum kalabalık oluyorum Bu senin eski zaman gözlerin yalnız gibi ağaçlar gibi Sularım ısınsın diye bakıyorum ısınıyor Seni aldım bu sunturlu yere getirdim Sayısız penceren vardı bir bir kapattım Bana dönesin diye bir bir kapattım Şimdi otobüs gelir biner gideriz Dönmiyeceğimiz bir yer beğen başka türlüsü güç Bir ellerin bir ellerim yeter belliyelim yetsin Seni aldım bana ayırdım durma kendini hatırlat Durma kendini hatırlat Durma göğe bakalım Turgut UYAR
Bu da konuyla alakalı bir alıntı olsun..
Ayetleri lastik gibi heryere sündürüyorlar. Dünyanin düz olduğuna inanilan zamanlarda bu bahsettiğiniz ayetler bakın dünyanın düz olduğu kitapta yaziyor diye sündürülüyordu
onları kimse kale almıyordu.. Emin olabilirsiniz
Evet. Okuyunca bir masaldan farksız olduğunu anlıyorsunuz. Aynen mifalogiya gibi.
Sonunda güneşin battığı (mağrib) yere kadar ulaştı ve onu kara çamurlu bir gözede batmakta (Garabe) buldu, yanında bir kavim gördü. (Kehf Suresi-86)
anlamadıklarınıza hikaye demekte serbestsiniz.. Ama bu sizin dediğinizin de doğru oldu manasına da gelmez öyle değil mi Kara çamurlu göze bu açıklamada bir tarif sadece.. Arapça kelime kökenine bakıldığında karadelik leri tarif eden bir yapıyı tanımlıyor..
Evet tabii izah ede bilmeyende hep öyle söylüyorlar))) Arapçada eyni cür yazılan 1 söz cümle daxilinde bir birinden farklı anlamlarda işleniyor. Bakıyorlar bu söz uymuyor ve ya çelişiyor yerine diyer sözü koyuyolar. Aynen sizin şimdi yapdığınız gibi)))
Bak bu da komik; Mülk-5. Andolsun ki biz, (dünyaya) en yakın olan göğü kandillerle donattık. Bunları şeytanlara atış taneleri yaptık ve onlara alevli ateş azabını hazırladık.
tartışmak istemiyorum inanmamak da serbestsiniz.. Hayırlı geceler
Sorqulamaya davam edin. Size de hayırlı geceler
Ben nedense gezegenleri, uydulari, beyaz cuceleri, pulsarlari, karadelikleri, kuasarlari nede uzay zamani....
Bilimsel hic bir seyi duymadim.
Inanciniza saygi duyarim fakat bilimsel bir arguman tasidigini dusunmuyorum malesef
bence kitabın öncelikli olarak dediği ''oku'' emrini yapıyosunuz ve inanmasanız da çoğu müslümandan daha müslümansınız aslında. Yeter ki kazanılan bilgiler dünya'nın faydasına olsun.
1 - Çünkü bir bilim kitabı değil. 2 - 1400 sene önce insanın anlayacağı şekilde tarif edilir herşey kitapta.. Sizin dilinizde yazacak diye birşey yok
Mesela Tarık yıldızıdan bahseder... Ama bugün bizim isimlendirdiklerimizden hangisi olduğunu bilemeyiz.. Onun göğün en parlak yıldızı olduğundan bahseder.
Hic bir dilde yazmiyor Samet Tpr bey.. Bilim kitabi olmasa bile kainatin kitabi oldugunu butun muslumanlik beyan ediyor, dolayisla kainatin kitabi kainattan bahsetmesi gerekir ama malesef:(
Bütün kainatı anlatmaya 1 kitap yeter mi ? 1 kitapta bütün kainatta ki herşeyden bahsedilmiş.. Bu bile bir mucize
Normal şartlarda bu tür bir paylaşımın yapılmasına izin vermem. Ancak, Samet Tpr 'ın yaklaşımı ve cevapları saygı çerçevesi içerisinde ve dayatma içermediği için kalmasında sakınca görmüyorum. Aslında benim bu konuyla ilglii söyleyeceğim çok şey var. Çünkü Kur'an ve İslam'ı oldukça iyi bildiğimi düşünüyorum. Özellikle Kur'an'daki ayet yorumlarının tarih içindeki varyasyonlarını da yine iyi derecede biliyorum. Yine de özet olarak şunu söyleyebilirim: Kur'an ayetleri (ve genel olarak incil ve tevrat dahil) gerçekten elastiktir ve dilediğiniz anlamı çıkarmanız mümkün, bundan emin olabilirsiniz. Söyleyeceğim çok şey var dedim ama, 40 yaşındayım ve hayatımın en az 20 yılı bu konular üzerine tartışarak geçti. Buradan öğrendiğim şey şu: Bu tartışmalar hiçbir işe yaramıyor. O nedenle yoruldum ve bıraktım
Ben paylaşımın kabul edileceğini bile tahmin etmemiştim.. Onun için ayrıca teşekkür ederim.. Eğer uygun değilse silebilirsiniz.. Benim amacım grupta bulunan müslüman arkadaşları biraz teşvik etmekti..
burası ''kutsal kitap bunu diyor sen ne diyorsun'' ortamı'' değil. Burada kendimizce ilginç ve bilimsel bilgileri paylaşıyoruz. Üstüne tartıştığımız şeyler tabiki de dinsel görüşlere çarpacak. O zaman biz de dinin gerektirdiği gibi '' hoşgöü ve karşındakini dinlemek'' kuralına uyacağız. Artı, burası bir bilim sayfası, bırak da insanlar kutsal kitaplardan değil öğrendikleri ''gerçek'' lerden gitsin.
Samet Tpr beyfendi cok guzel nazikce konusuyor kendisine saygi duyuyorum.
Umarim saygisizlik olarak bir sey yazmamisimdir eger oldu ise af ola..
Peki uzayla ilgili olan ayetlerin gunumuzde uzay arastirmalarina bir katkisi var midir? Bir sey kesfedildikten sonra bu, kitapta zaten yaziyordu dışında.
Birseyin katkısı olabilmesi için o şeyin bir argüman olarak kullanılması gerekmez mi Kullanan var mı? Yok
Kullanan yoksa kullanisli degil demektir.
oooo ayet bükücü gelmiş romaya, alırım bir dal
hocam hayırlı tebliğler
Mayalar ve antik mısırda nerede ise kurandan 1000 yıl önce bu bilgilerin fazlası bile vardı. Bugün bile bir araya gelsek herkesin diğerinden farklı bilgileri mevcut. Taşrada köyünden hiç çıkmadan 70 yıl yaşamış insanlar var.
İnsana duyulmamış bilgi ilginç gelir. Bi de sunum şekli hatip ise sürüyü kaptın..
Sanırım Gılgamış ve sümer tabletlerini hiç okumamışsınız. Tamamına yakını yaratılış ve astronomi ile ilgili. ( Dipnot: Kuran'dan 3 bin yıl önce yazılmıştır.) (2. Dipnot: Eğer Mezopotamya Mitolojilerini okursanız -Sümer, Babil, Akad- eski ahit, yeni ahit ve kuran'ın nereden çalındığını anlarsınız.) ( Yeni çıktı tavsiye ederim. Ben şu anda bu kitabı okuyorum. Ya da etmem. Bilemedim şimdi. Eğer okursanız, ufkunuz açılır, bir aydınlanma gelir, sorgulamaya başlarsınız. Şu anda milyarlarca insanın hala 5 bin yıllık antik tanrılara taptığını anlarsınız.)
10 milyon süperküme, 25 milyar galaksi grubu, 350 milyar büyük galaksi(samanyolu-bizim galaksimiz-gibi), 7 trilyon cüce galaksi, 30 milyar trilyon (3x10 üzeri 22) yıldız(güneş) içeren GÖZLEMLENEBİLİR EVRENimizi yaratan(!), bunların içinde Dünya'da ki karıncaya bile rızkını (!) veren süper bir tanrı için kuran'ın ne kadar absürt olduğu konusuna girmeyeceğim. Zira burada peygamberinizin suçu yok. Hepsinin kaynağı aynı çünkü. Tek suçlu Enlil.
Bi bakalım. Hmmm.. Evrimden bahsedilmiş... Sümer var, gılgamış var, güneşin balçığa batmasıyla ilgili ayet var, hadisler... Antik medeniyetler... Big Bang... Evet. Sanırım herkes içini döktü
sen de patlat bir tane süleyman kardeş
Herkesin içinde olmaz
Bilmeyen adam peygamber döneminde arabistanı gül kokuyor sanıyor
Hönkürdüm.
Herhangi bir kozmogoni işine girişen mitolojinin bu mevzuya değinmemesi mümkün değildi zaten.
Pagan dinlerinin alayı da doğadan bahseder. Hep ve sadece doğadan bahseder. Şimdi, bu onların biyolojiye yatkınlığını mı gösterir?
Samet Tpr kardeşim, Kuran'da uzayla ilgili tek ayet geçmez. Hatta o kadar bilgi eksikliği vardır ki dünya düz kabul edilir. Yıldız kaymalarını şeytan taşlamaya yorar. Atmosferdeki astroid ışımalarına gerçek yıldız der. Kuranda sema diye anlatılan insan gözünün görebildiği bildiğimiz mavi gök kubbedir. Yıldızların güneşin ve ayın 7 kat sema içersinde olduğu kabul edilir. Bu bilgiler Tevrat' tan, Sümer astronomi bilgilerinden kalmadır ve yanlıştır.
Nerede diyor bunları ben neden hiç görmedim
Günümüz tercümeleri tevilli kardeşim erken tercümelerde hep düzdür. Hadisler de öyledir. Kuran düz diyorsa düzdür. Böyle inananlar vardır
Burda bir link atıldı. O videoyu izle orda ayetlerin hepsi verilmiş kontrol et elindeki meal ve tefsirden yalan yok.
Yuvarlak diyenler de var. Hatta dünya çapını hesaplayalar bile var. Onlar öyle inanıyor diye öyle demesi gerekmez değil mi
Sapık çok. Aldırmayın onlara
İlk yorumumun devamıdır. Sadece kuran da değil elbette. Kutsal sayılan kitapların hepsinde dünya düz mantığı vardır. Amerikada bazı hıristiyan cemaatler inançlı insanları kurtarmak ve bilimi kitaplarına uydurmak adına
' flat earth' adında sözde bilim faaliyetleri yapıyorlar. Yöntemleri ise sadece foto / video üzerinde oynama yaparak inanmaya meyilli insanları kandırmak. ...
Hazır konusu açılmışken hem mucizeci Müslümanlara hem de "geçmişteki bilim"i küçümseyen günümüz bilimi aşıklarına bir eleştiri yapmak isterim.
Benim bildiğim; insanlığın bilim adına bildiklerinin kaynağı sadece hesap, deney ve gözlem değil aynı zamanda geçmişten gelen "bilgi birikimi"dir. Geçmişteki insanlardan çok daha zeki varlıklar değiliz, biriktirilmiş bilgimiz onlar sayesinde onlardan daha fazla olduğu için ilerideyiz diye düşünüyorum.
Geçmişteki bir insanın bilim insanlığını sorgularken günümüz bilimsel bilgisine göre kıyaslama yapmayız. "Salağa bak ya güneş dünyanın etrafında dönüyor demiş keh keh keh" demeyiz, yaptıklarına, çalışmalarına, yöntemlerine ve ortaya koyduklarına bakarak "bilim insanı" deriz. Yani bizim ulaştığımız bilimsel bilgimizle uyuşmamasının bir önemi yoktur.
Aynı şekilde o dönemde bu şekilde bilim insanlarınca ulaşılmış ve yayılmış tüm bilgiler de o zaman için "bilimsel bilgi" olmalıdır. Dönemin bilimsel bilgisi.
Kuran'da da bu şekilde bilimsel referans çok vardır. Bazı detaylar günümüz bilimsel bilgisi ile örtüşmese de Kuran'ın bilimsel bilgi içerdiği iddiası "döneminin bilimsel anlayışı aynen kullanılmıştır" dipnotuyla birlikte doğru olarak görülebilir. Fakat mucize avcılarının aradığı türden günümüz bilgisine dair bir detay mevcut değildir. Olması da mantıklı değildir.
Yahu, dinsel kaynak ile bilimsel veya en olmadı "meraksal" araştırmayı nasıl bir tutarsın? Birisi kendi tanrısını övmek, gücünü göstermek ve ahlaki atmasyonlarını temellendirmek için kitap hazırlayıp insanları savaştırıyor, ötekisi genelde bireysel takılıp kendi çabalarıyla bir şeyleri çözmeye uğraşıyor. İslam zamanlarında sağlam gök bilginleri vardı. KAbul. Bunların bir kısmı da dini temellendirmeler yapma amacıyla harekete geçti. Kabul. Ama hiç birisi "merak" duygusundan öte bir itki de kullanmıyordu.
Gözünüzü nefret bürüdüğü için okuduğunuzu anlamıyor olabilir misiniz? Şimdi ben günümüzün bilimsel anlayışı ile KELOĞLAN HİKAYE KİTABI yazsam, bunda da bir şekilde DUYDUĞUM VE BİLDİĞİM KADARIYLA karadelikten falan bahsetsem bilimsel kaynak veya matematiksel araştırma ile nasıl ilgisini kurabilirsiniz? Sadece bildiklerimi duyduklarımı cümle içinde kullanmış olurum. Benim de söylediğim bu örneğe benziyor. Kuran bilim kitabıdır mı dedim? Dipnot diye yazdığım yeri görmediniz mi?
Bir eylemi yaptığında onun "amacı" da o eylemin anlamına katılır. Kastettiğim oydu. Kuranın bilimsel referansları yoktur efendim. Kuranda bilime dair hiç bir şey yoktur. Neden? Çünkü kendisi zaten bilimsel verilerden değil, mitolojilerden beslenir ve her şeye mitolojik anlam yükleyerek açıklama yapar ve bu açıklamaları, kendi ahlaki iddialarını temellendirmek için kullanır. Tanrının beni çok sevdiği için elini omzuma koyduğu ve bu yüzden bu dünyada kısılı kaldığımdan bahsedersem, bu bilimsel bir yazı olmaz. Aksine, kendimi yüceltmek için yazdığım bir yazı olur. Fakat, şeylerin doğaları gereği yere doğru düştüklerini anlatırsam bu o dönemin bilimsel iddialarından birisi olur. Aradaki farkı görüyor musun? Birisinde hiç bir bilimsel dayanaktan güç almadım. Aksine "tanrı" gibi bir kavramı "tanrının elini omzunda hissetmek" gibi mitolojik bir ögeyi ele alarak, sadece atmasyonla bir takım şeylerden bahsettim. Ve, konuşmaya devam etseydim, muhtemelen öyle şeyler söylemeye başlayacaktım ki o dönemin bilimsel anlayışıyla bile ters düşen bir takım iddialarım olacaktı.
Selçuk Kenis hala anlamıyorsunuz. Bir önceki yorumumdaki ilk cümleye dikkatinizi çekerim. Sizin mantıklı sandığınız eleştirileriniz benim keloğlan hikaye kitabımın içindeki karadelikte kayboluyor.
Hayır, sen anlamıyorsun. Senin o keloğlan kara delikte maceran, senin yazını pekala da bilimsel bir eser yapmasa bile bilimden esinlenmiş bir eser yapar. Ama, kuranda böyle bir şeyin olmadığını, "anlam ve amaç"ı bakımından da olamayacağını söylüyorum.
Kimse kusura bakmasın ama birçok yerde dünyayı düz olarak ele almış o şekilde anlatmıştır yorumlara bakıyorumda şu kitaba bilimsel kitapmışçasına yorumlamayı bırakın.
bir ucube video ile iftira at izi kalsın demekle bu iş olmaz...........
Herkese yorumları için teşekkür ederim.. Benim bunu paylaşmakda ki amacım grupta bulunan müslüman arkadaşlar için teşvik olması içindi.. Fakat konu yanlış anlaşıldı sanırım.
Eğer grubun amacına aykırı bir paylaşımsa yöneticiler kaldırabilir..
Herkese tekrar teşekkürler