Bilimle uğraşmak dinden uzaklaştırır mı?

Astronomi ile ilgilenmeniz sizi dinlerden veya teizmden soğuttu mu? Yoksa aksine daha çok ilgilenip, önceden sizi alakadar etmeyen bir tanrıya inanmanızı sağlattımı?

F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
41
41 CEVAP

güncel astronomi bilgileriyle kuran-ı kerim'deki astronomi ile alakalı kısımları karşılaştırınca kuran'ın oldukça ilkel kaldığını gördüm. Açıkçası bende ciddi hayal kırıklığı yarattı, dinden uzaklaşmamda en büyük nedenlerden birisi astronomidir.

S

Ayet verirmisin lütfen?

Fatma Yurday 6 yıl

ben bu karşılaştırmayı 7 yıl önce ayrıntılı yaptmıştım. Şu an üstünkörü biraz internetten ayetlere baktım, bulduklarım; mülk-67/5 kefh-86 secde-4 lokman-10 gaşiye-18 bakara-29 naziat-27-30 bunlar.

Suavi Çalkar 6 yıl

Kuran'da Astronomi hakkında ki herşeyi söylerse o zaman Astronomi'nin anlamı kalmaz. İnsan hazır olarak direk bilgiye ulaşacak ise o zaman aklın ne önemi kalır ki? Kuran, Astronomi hakkında özet bilgi verir, gerisini keşfetmek insana kalmıştır. Allah evrene kanunlarını koyar, insana düşen görev ise bu kanunları keşfetmek ve Allah'ın yüceliğinin farkına varmaktır. Tabi isteyen farkına varır, isteyen varmaz. Kimsenin kimseye zorla bir şey kabul ettirecek hali yok. Bakara, 256.. Ayet: Dinde baskı-zorlama-tiksindirme yoktur. Doğru bilgiye dayalı eriş, bozuk bilgiye dayalı sapıştan açık bir biçimde ayrılmıştır. Her kim tâğuta sırt dönüp Allah'a inanırsa hiç kuşkusuz sapasağlam bir kulpa yapışmış olur. Kopup parçalanması yoktur o kulpun. Allah, hakkıyla işiten, en iyi biçimde bilendir. (Bu ayete rağmen eğer müslümanlar sizi din konusunda zorlar ise burada suçlu İslam değil, müslümanlardır.)

com-tqzt92q8x75rner3fzr3.jpg

Murat Gökkara 6 yıl

Murat Gökkara Onda hiçbir çatlak yoktur derken ne demek istedi sence ?

Ahmet Dnçr 6 yıl

Bana göre, gökyüzünün mükemmel bir düzene sahip olduğunu anlatıyor. Örnek vermek gerekirse: '' Şu evin duvarı çatlamış'' cümlesinde çatlak kötü görünümlü olan, bozuk gibi anlamlarda kullanılmış. Allah ise bu ayette, göğü biz bina-inşa ettik ve onda bir bozukluk bir eksiklik yani bir çatlak bulamazsınız diyor. Bu benim fikrim ve kesin doğru olacak değil. Belki de Allah Astronomik bir olaydan da bahsediyor olabilir. Bu kesin olarak bilinemez. Ben kendi bilgi birikimim çerçevesinde böyle yorumladım. Selâm ve sevgi ile.

Murat Gökkara 6 yıl

Açıklama için teşekkür ederim. Ancak kusursuz olduğu belirtilen gökte her dakika başka bir yıldız ölüyor; süpernova veya hipernovalar yaşanıyor. Hatta kara delik tarafından yutuluyor bazıları. Eğer söz konusu metin evrenselse, nasıl bir kusursuzluktan bahsedebilir ki ?

Ahmet Dnçr 6 yıl

Ölen her yıldızdan sonra başka bir yıldız doğuyor ve bu süreç böyle devam eder. İşte bu bir kanundur. Kuran'da bu kanunu yaratan Allah'tır. Evet evrende entropi her an artıyor lakin artan entropi bile bir mükemmellik içeriyor. Yani entropiyi yaratan da Allah'tır. Toplumda büyük bir Tanrı yanılgısı var. Tanrı'yı çok basit görüyoruz ve bir şeyi yaratınca hemen bir anda yaratıldığını düşünüyoruz. Allah bir şeyi yaratırken, bunu bir süreç ile yapar ve bu süreç Allah'ın kanunlarıdır. İnsan ise bu süreci ve kanunları kavramaya çalışır. Bence hipernovaları, süpernovaları ve karadelikleri bir düzensizlik olarak görmek sizi yanılgıya düşürür. Bu olayların evrende büyük bir yeri ve önemi vardır.

com-2sdlfabc5ng3q2gthqzj.jpg

Murat Gökkara 6 yıl

Zaten bizlerde milyarlarca yıl öncesinde yaşanan süper-hiper novaların kalıntılarından oluşmadık mı? Demekki bunlarda düzenin bir parçası... Doğum ne kadar doğal ise ölümde o kadar doğaldır.

Ismail Walterscheid 6 yıl

Senin adına bir düzen olsun, orada hipernova esnasında ölenler de düzenin, muhteşemliği kabul ediyor mudur acaba

Ahmet Dnçr 6 yıl

Şunu unutma ki insanlar da ölüyor ve doğuyor. Şimdi eğer ben ölürsem bu olay Tanrı'nın mükemmelliğinden bir şey eksiltir mi? Mükemmel veya yüce olan zaten sonsuzdur. Sonsuz olanın yarattıklarından birinin ölmesi onun sonsuzluğunu etkiler mi sence? Ayrıca hipernova esnasında ölenler derken neyi kastettin?

Murat Gökkara 6 yıl