Size bazı sorular sormak istiyorum. Biraz beyin fırtınasına ihtiyacım var. Şimdimden söyleyeyim, vereceğiniz her türlü cevap kabulümdür.
1-Düşünce'nin bir hızı varmıdır?
2-Düşünce'nin hızı var ise, bu hızı açığa çıkartabilecek unsurlar neler olabilir?
3-Düşünce'nin hızının var olduğunu kanıtlarsak, bu hızı gezegenleri ve galaksileri keşfetmekte kullanabilir mıyız?
İlker Ckr
İ
beyin gıcıklayıcı sorularınız için öncelikle teşekkürler hocam. Madem her türlü cevap kabulümdür dediniz, başlıyorum.
1- hızlı düşünen arkadaşlarım var. Ama açıklayamam.
2- nöroloji bilimi bu konuda bize yardımcı olabilir ileride, belki.
3- hah işte buna bayılıyorum. Astral seyahat
Astral seyahat, psikoloji, felsefe yada metafizik açısından bir irdeleme yapmak için sormadım aslinda. Bu soruların cevaplarinin altında tamamen fizik, kimya ve biyoloji var. Bir süre daha gelecek cevapları görmek istiyorum. Daha sonra bu sorulara kendi çalışmalarım neticesinde geldiğim noktayı en başından alarak anlatmayı planlıyorum. Tabii böyle bir yazıyı kaleme almam biraz zamanimi alacak. Büyük ihtimalle PDF formatında hazirliyacağim. Sanirim esas eğlence bundan sonra başlayacak. Emin olun hem bilgilendirici, hem de eğlendirici olacak. Şu an soruları okuduğunuzda ki bakış açinizdan çok daha ilerilere gidebildiğinizi göreceksiniz. Beyninizi giciklamaya devam edeceğim.
Dusunce hizi olarak bahsettiginiz seyin tam tanimi nedir? Bir dusuncenin beyinde olusmasi mi yoksa beyinde bir yerden baska bir yere nakledilmesinde ki hiz mi?
Otonom sinir sistemi dediğimiz olay ile, düşüncenin gerçekleşmesine sebep olan şeyin farklılığından bahsediyorum. Akson ve dendiritler, sinapslari ve nöronlar arasındaki iletişimi sağlayan elektrik sinyalleri ile düşüncenin oluşmasını sağlayan faktörlerin farklılığından bahsediyorum. İnsan beynindeki elektriksel yapinin bildiğimiz düz elektriksel yapıdan ziyade elektromanyetik alan açığa çıkardığı konusunda düşüncelerim var. Bu elektromanyetik alan neticesinde açığa çıkan enerjinin düşünce dediğimiz kavramın gerçekleşmesinde rolü olduğunu ve açığa çıkan enerjininde düşünceye bir hız kattığını düşünüyorum. Açiğa çıkan bu hizi da düşünce hızı olarak adlandirdim yani düşünce hızı ile kast ettiğim şey tamamen akson, dendirit, sinaps ve nöronlarin oluşturduğu manyetik alan.
Simdi, beyin elektrik uretiyor bu gercek, ve dolayisiyla zaten manyetik alani olmak zorunda ki var. Ama bu dusunceye hiz katar mi katmaz mi bilemiyorum.
Gecenlerde buralarda yayinlanmisti dusunce hizi diye nir makale, hizli olmakla beraber isik hizini gecmek soyle dursun yaklasamiyordu bile. Sorunuza cevap olacaksa...
Işık hızından hızlı olacak diye bir idaam yok aslında. Bu hızın var olup olmadığı varsa kullanılıp kullanılamayacağı konusuna odaklandim.
Düşünce hızı ile ilgili makaleyi arayıp bulayım bakalım. Belki bir yardımı olur.
Evrim agacinda da olabilir oraya da bir bakiver
Düşüncenin içeriğine, işlevine ve beynin bu düşünce sonucu ne üreteceğine bağlı düşünce hızları farklılık gösterir.
Belirli hotmanlar belirli tepkimeler sonucu hız ölçümü zor noktalara çıkabilir. Adrenalin altındaki beyinin düşünmesi ve üretmesi çok hızlı iken uyumadan önce düşünce hızı neredeyse konuşma hızına iner.
Düşünce nin kendisi hızından daha ünlemli ölçüde dünya dışı keşiflerde kullanılıyor. Dünyada oturan bir operatör Mars'ta araç kullanabiliyor. Bu bile düşüncenin bedenden önce gidebileceğini gösterir.
Gece gece çok güldürdün beni
Bence düşüncenin hızı herkeste sabittir. Ama bazı insanlar beyinde nöronlar arası kısa yollar oluşturduğu için (Mesela bir matematik işlemi çözmek için basit yollar) onlar bilgi aktarımını daha kolay gerçekleştirirler.
Bence her beyinde aynı değildir hız. 2 sayısını tanıyan ama 1 sayısını bilmeyen bir beyin yeterince hızlı değildir. Yani düşüncede sonuç (2) aynı olsada aradaki bilgiler beyinde eksikse düşünce hızı etkilenir. Yani önceden öğrenilmiş bir şeyi işlemek ile hiç bilinmeyeni işlemek arasında fark olur.
O yönden düşününce evet, herkesin ezber ve öğrenme gücü farklıdır. Genetik faktörün etkisi de var diyebiliriz sanırım.
Düşünce dediğimiz şey kimyasal bir reaksiyon diye biliyorum. Hızı etkileyen şey tahminimce nöronlar arasındaki görev paylaşımı olabilir. Ne kadar uyumlularsa o kadar hızlı. Tabi bunu bir şeye dayanarak söylemedim sadece tahminim bu yönde.
Evrenin hiz limiti 300.000 km/sn dir.
şu ana kadar belirlenmiş olan hız limiti desek yanlış olur mu ?
Yok evrenin hizi bu demek gerekir.
Evren ışık hızından daha hızlı genişlemiyor muydu?
Hayir
Kerem Boğan o ikisi ayrı şeyler. Işık hızı hareket hızıdır öbürü ise bir hareket değildir
Ne içiyorsun sen ? Sormadan önce biraz OKU'maya ne dersin? Veya aklını kullanmaya başlamaya ?
Sorulardaki gariplik nedir? Fikrini yada bilgini paylaşabilirsin.
İlker Ckr Gece gece çok güldüm cevapları okurken, Allah da sizi güldürsün Sorduğunuz sorunun cevabını verebilecek bir insan yok henüz, cevaplar insan beyninin tasarımında ve ruh ile olan ilişkisinde saklı, oralara gelebilmek için daha çok fırın ekmek yememiz gerekiyor. Fırın ekmek = OKU'mak = bilim. Biz insanlar henüz kafa kesmek, hayvanları katletmek, olduğumuz yeri yok etmek ile meşguluz.
Cevapları ben verebilirim. Gerçekleştirilememesinin önündeki en büyük engel teknolojimiz in yetersizliği. Mesela bunu gerçekleştirebilecek teknolojinin MR teknolojisi olacağını öngörüyorum şimdilik. Tabii şu anki MR teknolojisi bunu gerçekleştirebilmek için oldukça ilkel.
Osman Ya sen üstün ırk olarak çok okuma zaten okuduğun kitapları başka gezegenden İnsanlar yazmıyor o kafa kesen hayvan öldüren İnsanlar yazıyor. Biz burada cevap verelim diye yazmadık adı üstünde beyin fırtınası. Beyin fırtınasının anlamını bilmiyorsan zaten yeterince okumamışsındır. Şu yazdığın yorumun arkasında durman için ya mr smith (the Matrix) yada Walter (alien covenant) olman lazım. İşte bu noktada ne kadar hızlı düşüneceğimizden ziyade ne düşündüğümüz çok daha önemli olduğunu sayenizde gördük. Üstüne oturduğun bir beyinle ancak başka insanların yazdığını okumadan düşünemeyen bir uzuv ortaya koymak oluyor. Bahsettiğiniz beyin ve onun üretimi olamaz.
Ruhun var olduğunu kanıtlayıp başka arayışlara düşmüşsünüz anlaşılan. Kanıtlarınızı öne sürün de biz de öğrenelim.
Miyelin kılıfa sahip bir nöronda impulsun hizi 120m/sn
Miyelinsiz noronlarda 12m/sn
Bu fark dusunce hizimizi belirler diye dusunuyorum. Bu tur hastalarin -MS hastaligi- hareketleri yavas
Dusunce hizi dediginiz sey noronlar arasindaki kimyasal reaksiyonlardan baska birsey degil. Işık hızında evrenin obur ucuna astral seyahatı unutun
Tamam konuyu hiç araştırmaya gerek kalmadı arkadaşlar. Dağılabilirsiniz. Arkadaş noktayı koydu. Şu ışık hızını içerisinde hız kelimesi geçen her ifade ile kıyaslama takıntısından ne zaman kurtulacağız acaba. Işık hızı diye bir tarafımızı yırttığımız şey bütün evren ile kıyaslandığında kaplumbağa hızı olarak kalıyor. İnsanlığın ya da bilmin ışık hızını referans alabilecek seviyelere gelmesi 5000 yıl sürmüş. Şu an alabileceğimiz farklı bir referansımız olmadığı için bütün bilim tamamen fotonlar üzerine inşa edildi. Bundan 100-200 yıl sonra bir einstein daha çıkacak ve x hızının ışık hızından daha hızlı olduğunu söyleyecek. Nöronların hızını ne ile ölçtüğünüze dikkat edin. Yukarıda bir yerlerde MR teknolojisinin kullanılabileceğinden bahsettim. Bizim esas sorunumuz bir konuyu irdelemeye yada çözmeye çalışırken bir tek bilim dalı üzerinden gitme inadımız. Şİmdi ben düşünce hızı(düşünce enerjisi ya da nöroelektromanyetik alan enerjisi, bak bu daha caf caflı oldu) dediğimde verilen ilk tepki "ışık hızını geçmezo, he he" oldu. Ne yaptık sadece fiziğe göre yorumladık fakat yorumladığımız kavramın temeli kimyasal ve biyolojik bir yapı, form, mekanizma. Böyle bir formdaki yapıyı sadece fizikle yorumlamamalısınız. OLMAZ OLMAZ OLAMAZ. Biriniz çıkıpta yav arkadaş fiziksel açıdan olmaz nedeni şu şu şu, kimyasal açıdan olmaz nedeni şu şu şu, biyolojik açıdan olmaz nedeni şu şu şu, elektromanyetik alan dalı ile olmaz nedeni şu şu şu demedi. OLMAZ OLMAZ OLMAZ. Olmayacağını düşünüyorsanız zaten olmaz.
Düşüncenin zamanda yolculuğunu anlatan Tevfik Fikret'in Bilim kurgu hikayesi var. 'Tek kişilik firar' adlı kitapta. Konuyla ilgili olali duğu için okumanızı tavsiye ederim. Farklı bir bakış açısı getirebilir.