Evrim kuramı açısından ; teleolejik argümanlar nasıl değerlendirilebilir?
örneğin ; bir insan yapımı nesne yapanini gerektirir o halde canlılar ve özellikle kompleks canlılar kesinlikle yapanini gerektirir düşüncesi genel olarak çok ikna edici bulunur. Ya da tesadüfen şişelerin devrilmesi ile istenilen bir ilaç yapılamaz bütün oranları dengeli bir şekilde gibi... Örnekler çoğaltılabilir? Bunların evrim kuramı açısından doğruluğu nedir sizce?
Kayaali Rktr
K
Bilimsel bir argüman arkasında gözlem, hipotez, tez, deney, sınama, yanılma gibi süreçler barındırır.
Teolojik argümanlar da hipotez safhasındaki yanlışlanmaya kapalı dogmatik iddialarla sınırlıdır.
Değil evrimi, hiç bir bilimsel argümanı teolojik argümanlarla ispat da edemezsiniz, çürütemezsiniz de.
Bilgiyle inancı aynı kefede tartamazsınız.
Ya bilimden çıkarsınız, ya da dinden.
Aksini iddia eden de ya bilimi tam olarak bilmiyordur, ya da dini.
Teolojik değil, teleolojik demiş gerçi ama cevap yine geçerli. Teleoloji nedenselliğin aksine olguları amacına yönelen süreçler olarak ele alır, ereksellik diye çeviriyorlar bazen, meyve ağaç sayesinde var olmaz, ağaç meyve vermek için vardır. Çoğu teolojik argüman, aynı zamanda teleolojik ama ikisi farklı şeyler.
Her ikisi de ortaya kozmolojik iddialar attığı ve bu iddialar bazen çeliştiği için, bir açıdan doğru. Ama dinin kültürel bir boyutu da var, o yüzden de "özel hayatımda inançlıyım, işimi yaparken bilimsel metoda uyarım" şeklinde takılan bilimciler halen mevcut. Adama "peki gece kafanı yastığa koyunca ikisini nasıl bağdaştırıyorsun" diye sorunca çok da tutarlı cevaplar gelmiyor, evet, ama hayat bazen tutarsızlıklarla yürüyor.
ufuk Bu bir anlayış değil ki, proses farkı. Biri bilgidir, diğeri inanç. Dini bilimin eleştirisinden korumazsanız zaten ortada din kalmaz. Bilim ne yapsın yanlışlanmaya kapalı olan dogmatik iddiaları?..