İnsan fıtratı islama uygun mudur?

İnsan fıtratı islama uygun mudur?
M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
54
54 CEVAP

Kişi nin ameli (işi-fiili-görüşü-sözü) idraki nisbetincedir.
Kur'an her kişiye seviyesine göre hitabeder..
Tesettür den maksat; toplumun, coğrafyanın da hassasiyetleri göz önüne alınarak kadının karşı cinsin ilgisini - dikkatini çekmeyecek, etkileme isteği ne meyletmeyecek şekilde giyinmesidir.
Kat'i sınırlar çizen muhkem ayetler ; üzerinde hiç bir tartışma ve görüşe meydan vermeyecek kesin emirleri ifade eder.
Herhangi bir konuda kesinlik ihtiva eden bir ifade kullanılmamış ise hangi sınırlar içinde bir esnekliğe izin verilmektedir iyi anlamak gerekir.
Ayetleri anlar-yorumlarken şekil itibarı ile algılamanın ötesinde hangi hassasiyete-gerekliliğe istinaden bir emir-hüküm vardır? Onuda anlamak-akletmek gerektir.

H

Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. Zinetlerini, kocalarından, yahut babalarından, yahut kocalarının babalarından, yahut oğullarından, yahut üvey oğullarından, yahut erkek kardeşlerinden, yahut erkek kardeşlerinin oğullarından, yahut kız kardeşlerinin oğullarından, yahut müslüman kadınlardan, yahut sahip oldukları kölelerden, yahut erkekliği kalmamış hizmetçilerden, yahut da henüz kadınların mahrem yerlerine vakıf olmayan erkek çocuklardan başkalarına göstermesinler. Gizledikleri zinetler bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Ey mü’minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz! Emirler burada gayet açık değil mi?

Maykıl Sofuoglu 6 yıl

Açık elbette.. Bu açıklık kişinin iman-anlayış ve içinde bulunduğu şuur seviyesi ile belirlenmekte..

Hikmet Sare 6 yıl