Kuantum teleportasyon yani maddenin ışınlanması nasıl gerçekleşir?

Herkese merhabalar.
Meraklıları için biraz fizik aktarmak istiyorum.
Kantum teleportasyon yani MADDENİN IŞINLANMASI nasıl gerçekleşir?

Şöyle ki kuantum teleportasyon nesneye ait, taranarak elde edilen tüm bilgilerin diğer-uzay zaman konumuna iletilmesi ve bu bilgilerin bir aygıt tarafından tekrar nesneye dönüştürülmesi olarak anlaşılır. Nasıl ki içinde resim, çizim ve metin bulunan bir belgeyi faks makinesi, fiber optik kablolarla başka bir noktaya iletince, orada yazıcı bu bilgileri tekrar belge haline getiriyorsa kuantum iletişimin mantığı da buna benzer.
Bir kuantum teleportasyon deneyi gerçekleştirmek istersek elimizde üç nesne bulunsun. BunlarıA, B ve C ile temsil edelim. A teleport edilecek/gönderilecek nesneyi B ve C de kuantal bağ (kuantal bağ nedir sonra açıklayayım) ile birbiribe bağlı parçacık çiftini göstersin. A ve B yakın temas halinde bulunurken C bunlardan uzakta bir noktada bulunsun. A ile B'nin birbirine yakın olması A'nın tüm bilgilerini B'ye aktarma olanağı verir. Yine faks mantığı gibi düşünün bunu. Bilgi aktarma işleminde faks önce bir belgeyi tarar yani belgedeki tüm bilgileri saptar. B taramadan sonra artık A'nın bütün bilgilerine sahiptir. Kuantumda da bu bilgiler anında kuantal bağlı nesneye aktarılır. Böylece A'dan çok uzaktaC, A'nın tüm bilgilerine sahip olur. Yani belgeyi tarayan faks bilgileri kendisinden uzakta bulunan alıcı makineye fiber kablo ile nasıl bilgi iletiyorsa burada da kuantal bağ durumu ile iletilir.

Bunun için bir deney de gerçekleştirildi tabii. 93'te Avusturya'dan 600 metre uzaklıkta bir noktaya foton teleport etmeyi başarmışlardı. Bunun detaylarını ve kuantal bağın ne olduğunu da yorumlarda açıklayayım merak edenlere.

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
15
15 CEVAP

Peki bu bağ nasıl ve neden oluşuyor?

G

Parçacıkların kuantal olarak dolanık olmaları taneciklerin uzay ve zamanda aynı noktada bulunmalarından dolayıdır. Kuantal bağın oluşması için zaman bir ana, uzay ise bir noktaya sıkışır. An ölçülebilecek en küçük zaman aralığıdır. Bu da Plank zamanı. Uzayın algılanması için mutlaka madde ve enerji içermesi gerekir. Göreli olmayan kuantum mekaniğinde zaman tektir. Kuantum bağlaşık olan her iki parçacık da aynı zamanı ölçer. Kuantal bağ durumunda bulunan bir foton veya elektron çifti arasında zaman ve konum üst üste çakışır. Parçacıklar arasında bir uzay-zaman tüneli oluşur. Tabii bu klasik fizik mantığı ile anlaşılamaz. Klasik fizikte zaman geçmişten geleceğe tek yönde akar. Kuantal bağ durumu oluştuğunda ise zaman bükülür, geçmiş ile gelecek üst üste biner. Kuantal bağ durumunda bulunan bir foton veya elektron çifti arasındaki iletişim, çiftin zaman ve konum olarak çakışmış olmasının sonucudur yani.

Kaan Güleryüz 6 yıl

Teşekkürler bu güzel bilgiler için. Çok ilginç bir konu ve siz de oldukça hakimsiniz.

Gökmen Yigitbasi 6 yıl

Fizikçiyim. Sorunuz olursa istediğiniz zaman sorabilirsiniz.

Kaan Güleryüz 6 yıl

Teşekkürler tekrar. Bir tarihçinin size çok fazla soru sorabilmesi pek olası değil

Gökmen Yigitbasi 6 yıl

Felsefeciyim aynı zamanda. Bu biraz ortak nokta sayılır. Etkileşimde bulunulabilir felsefe tarihi merakınız varsa.

Kaan Güleryüz 6 yıl

Felsefe de okuyorum mütemadiyen. Lakin felsefe tarihi değil de tarih felsefesi ağırlıklı okumalarım...

Gökmen Yigitbasi 6 yıl