Kuantum teleportasyon yani maddenin ışınlanması nasıl gerçekleşir?

Herkese merhabalar.
Meraklıları için biraz fizik aktarmak istiyorum.
Kantum teleportasyon yani MADDENİN IŞINLANMASI nasıl gerçekleşir?

Şöyle ki kuantum teleportasyon nesneye ait, taranarak elde edilen tüm bilgilerin diğer-uzay zaman konumuna iletilmesi ve bu bilgilerin bir aygıt tarafından tekrar nesneye dönüştürülmesi olarak anlaşılır. Nasıl ki içinde resim, çizim ve metin bulunan bir belgeyi faks makinesi, fiber optik kablolarla başka bir noktaya iletince, orada yazıcı bu bilgileri tekrar belge haline getiriyorsa kuantum iletişimin mantığı da buna benzer.
Bir kuantum teleportasyon deneyi gerçekleştirmek istersek elimizde üç nesne bulunsun. BunlarıA, B ve C ile temsil edelim. A teleport edilecek/gönderilecek nesneyi B ve C de kuantal bağ (kuantal bağ nedir sonra açıklayayım) ile birbiribe bağlı parçacık çiftini göstersin. A ve B yakın temas halinde bulunurken C bunlardan uzakta bir noktada bulunsun. A ile B'nin birbirine yakın olması A'nın tüm bilgilerini B'ye aktarma olanağı verir. Yine faks mantığı gibi düşünün bunu. Bilgi aktarma işleminde faks önce bir belgeyi tarar yani belgedeki tüm bilgileri saptar. B taramadan sonra artık A'nın bütün bilgilerine sahiptir. Kuantumda da bu bilgiler anında kuantal bağlı nesneye aktarılır. Böylece A'dan çok uzaktaC, A'nın tüm bilgilerine sahip olur. Yani belgeyi tarayan faks bilgileri kendisinden uzakta bulunan alıcı makineye fiber kablo ile nasıl bilgi iletiyorsa burada da kuantal bağ durumu ile iletilir.

Bunun için bir deney de gerçekleştirildi tabii. 93'te Avusturya'dan 600 metre uzaklıkta bir noktaya foton teleport etmeyi başarmışlardı. Bunun detaylarını ve kuantal bağın ne olduğunu da yorumlarda açıklayayım merak edenlere.

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
15
15 CEVAP

Yanlış hatırlamıyorsam şu anda CERN bilginin Işık'tan daha hızlı olduğunu kanıtlamak üzere. (Hadron da elde ettikleri sonuçlardan birisi de buydu)
Feynnman a göre evet tüm evren tek bir elektrondan meydana gelmiştir.
Işınlama, bilgi aktarımı (fotonların km lerce uzakta olsalarda kuantum dolanıklık teorisine göre aynı anda aynı yöne hareketi) şu an çılgınlar gibi deneylerde sınanıyor. Matematiksel olarak ispatlanıyor.
Fizik camiası kafayı yemiş durumda. Çünkü tüm doğru bilinenler sarsıldı.
Öznel yakınlığım David Bohm, john von Neumann ve pribrama. Hani holografik evren, holografik beyin ve süper pozisyonu açıklayıp aahhhhaaannnn da artık ssusun diyen çalışmalarda .
Bilginin Işık'tan daha hızlı olduğunun matematiksel olarak formülü yazılırsa zaten kimse bişey anlamayacak
Çok eğlenceli

H

Maalesef bilim böyle altın günü sohbeti tadında ilerlemiyor. Bilim insanları bu şekilde çalışmıyor. Feynman'ın tüm evren elektrondan oluşabilir diye attığı iddia çoktan çürütüldü. Evren tek bir elektrondan oluşuyor olsaydı evrende gözlemlenen elektron sayısının hep aynı olması gerekirdi, zamanda geriye giden pozitronlar ile ileri giden elektron sayısı aynı olmalıydı ancak o kadar çok pozitron yok ortalıkta. Bir iki uçuk açıklama ile fizik camiiası olarak kafayı yemedik. Kaç tane buna benzer fikir geldi geçti. Bilgi ışıktam hızlı demişsiniz ama dolanıklık olayını biraz yanlış anlamışsınız. Işıktan hızlı ilerleyen birçok şey var ama bunlarınki bir hız limiti değil. Evren de ışıktan hızlı genişliyor fakat ikisi aynı şey değil. Hız, bir noktadan diğer bir noktaya ne kadar sürede gidildiğinin bir ölçer. Evreninse böyke bir hareketi yok, sadece genişliyor. Bu genişleme bir noktadan değil, her noktadan gerçekleşiyor. Bir noktada görülen genişleme hızıyla, diğer noktada görülen hız farklı. Bilginin ışıktan hızlı ilerlemesi de öyle. Işık hızı hiçbir şekilde bir hız limiti anlamında aşılamaz. Em Drive motorları da Warp sürüşünde yakıtsız kullanılıyor fakat uzay-zaman düzlemini egzotik parçacık kullanarak büküp ışıktan hızlı hareket eden warp sürüşü gemileri inşa ediliyor şu anda. Işıktan hızlı gitmek yerine geminin önündeki uzayı katlayıp, arkasındaki uzay boşluğunu açan warp motorları ışıktan 10 kat hızlı yolculuğu mümkün kılıyor. Yalnız bu durum Einstein'in ışık hızı sınırını aşmadan yapılıyor. (Nasıl mümkün olduğunun detaylarını isterseniz anlatırım.)

Kaan Güleryüz 6 yıl

Wheeler, birkaç denklemle zamanda ileriye doğru giden elektronun, zamanda geriye giden elektrona dönüştürülebileceğini ve gözlemlenebilir tek değişikliğin elektriksel yükü olabileceğini gösterir. Yani elektriksel yükün işaret değiştirdiğini dolayısıyla elektronun pozitrona dönüştüğünü... tüm elektronların neden aynı miktar elektriksel yüke ve aynı miktar kütleye sahip olduğunu bilmek adına yaptığı çalışmadır. Burdan da anladığımız üzere Feynman, Nobel ödülü konuşmasını yaparken, Wheeler'ın tek elektron fikrini öncelikle ciddiye almadığını ancak pozitronların aslında elektronların zamanda geriye gidişi olarak temsil edilebileceğini Wheeler'ın bu fikrinden esinlenerek oluşturduğunu söyler. Temeli tek elektrondan ve Nobel getiren bu teori ne zaman çürütüldü??? Bir de teori Feynnman ın değil Wheeler'in. Rica etsem bu teoriyi çürüten makaleyi ve çalışmayı paylaşır mısınız

Halenur Çamlıtaş 6 yıl

https://www.slac.stanford.edu/pubs/beamline/26/1/26-1-sather.pdf Öncelikle kaynak. Tekrar ediyorum. Evrende aynı sayıda pozitron ve elektron yok. Eğer tüm evrende tek bir elektron olsaydı zamanda geriye gidip gelen de bir tek elektron olacaktı. Zamanda geri giden elektron pozitron oluyor ve evrende pozitron çok çok az var. Pozitron antimadde biliyorsunuz ve evrende antimadde yok denecek kadar az. Evrende sadece normal madde var. Bu gözlemlere dair bir sürü yazı var neden attimadde yok diye. Böyle bir iddianın gerçek olabilmesi için etrafta antimadde olabilmesi lazım. Siz ya Cpt simetrisini bilmiyorsunuz, ya da Feynman diagramlarından anlamıyorsunuz. Attığım görsel Feynman'ın tezinin temeli. Evren oluştuğundan beri tek bir elektron var ve zaman içinde ileri geri gidiyor diyor. Bizim olduğumuz zamana bak, eğer tek elektron olsaydı aynı miktarda pozitron olması lazımdı, zaten sorun bu. Ayrıca Feynman Nobel ödülünü kimya dalında aldı ve Nobel ödül alma sebebi de bu değil. "Feynman diagramları" sebebiyle aldı bu ödülü, elektron olayından dolayı değil. Elektron zamanda gerçekten geri gidiyor mu henüz bilmiyoruz, Feynman bunu sadece hesaplamalarda kolaylık olsun diye yaptı. Bu diagramları düşünmesine sebep olan da bu tezdi ama tez doğru değildi tabii. Yanlış bir şeyden doğruyu buldu yani. Ödülü diyagramlara verdiler anlayacağınız, elektron olayına değil. Bir de şunu atayım bahsettiğim her şey var. https://youtu.be/9dqtW9MslFk

com-f2vcz39jzweyf6ezxgk8.jpg

Kaan Güleryüz 6 yıl

Kaan Güleryüz

com-rx2upxqd1ed143tmio5c.jpg

Halenur Çamlıtaş 6 yıl

Kaan Güleryüz hepsini okuyacağım teşekkürler

Halenur Çamlıtaş 6 yıl

Halenur Çamlıtaş Evet fizik, karışmış. Bir başka kişiye de yazıyordum. Rica ederim.

Kaan Güleryüz 6 yıl