Neden Dünyanın o ilk çorba olduğu günlerde birden fazla tek hücreli canlı oluşmadı?

Evrim konusunda en merak ettiğim konu şu;
-Nasıl oluyor da tüm canlılar aynı tek hücreli canlıdan geliyor?
-Neden Dünyanın o ilk çorba olduğu günlerde birden fazla tek hücreli canlı oluşmadı?
( Başlangıç düzeyi bir soru ise kusura bakmayın. )

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
15
15 CEVAP

Virüslerin ayrıcalıklı durumu değerlendirildiğinde "Neden Dünyanın o ilk çorba olduğu günlerde birden fazla tek hücreli canlı oluşmadı?" sorusuna yanıt bulunabilir. Virüslerin, şu an yaşayan canlıların ilk tek hücreli atalarıyla bağlantısı olmadığı açıktır. Öyleyse bir virüs ile bir bakteri arasındaki en temel fark bizi doğru yanıta götürmeli. Virüsler kullanacakları kimyasal enerjiyi yani ATP'yi kendileri sentezleyemez. Virüsler diğer canlıların ATP enerjilerini dolaylı kullanarak bir nevi parazit gibi ürerler. Bakteriler ve bizim de dahil olduğumuz virüs harici canlılar ATP sentezleyebilir.

Öyleyse metabolik faaliyetler ve bölünerek üreme için ihtiyaç duyulan enerjinin ATP sentezlenerek sağlanabilmesi çok çok özel bir durum olmalı. Çok özel durumların gerçekleşme olasılıkları da çok düşüktür. Bir kaç milyar yıl önce ATP'yi sentezlemeyi ve ortaya çıkan enerjii metabolizmasında kullanmayı başaran ilk tek hücreli ata bariz bir avantaj yakalayıp, potansiyel diğer canlı adaylarına malzeme sağlayacak organik molekülleri kendi yapılanması için kullanmış olmalı. Çünkü enerjinin garanti altına alınması demek, üremenin hızlanması demek. ATP sentezleyen ata hücre, üremesi için gerekli malzemeyi/organik molekülleri ortamdan çekerek diğer alternatif yaşam potansiyellerini de engellemiş olur. Ayrıca garanti enerji kaynağı ATP molekülü sayesinde hızlı üreyebilen ilk tek hücre, doğal seleksiyona da daha hızlı tabi tutulduğu için çevreye uyumlu özelliklerini geliştirecek diğer canlı adaylarına yaşam oluşturma olanağı bırakmayacaktır. Tabi virüsler hariç diyelim, fakat hatırlatalım bir çok biyolog virüsleri canlı saymıyor.

Kişisel görüşüm, ATP molekülü canlılık piyasasında tekelleşmeye sebep olmuş, evrimsel süreçte bariz bir fark yaratmıştır. Enerji kartelleri, petro-dolar döngüsü, Ortadoğu ve savaş pratikleri gözden geçirildiğinde enerji molekülü ATP'nin canlılık için ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir.

Zaten canlılık, artan entropi ile enerji kullanarak başa çıkabilme mekanizması olarak tanımlanabilir. Mekanizma içinde geçerli enerji kaynağı ATP'nin nadideliği diğer canlı adaylarına evrimsel bir şans bırakmamıştır.

H